NEDJELJNA MANDALA

Usta puna Momira

Neki kažu da je u novinarstvu već i previše poezije. Ne mislim tako. Novinarstva više nema. Dobrodošli u moju novu kolumnu
162 pregleda 36 komentar(a)
Brano Mandić, Foto: Privatna arhiva
Brano Mandić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.02.2018. 06:14h

109 KM/H

Poslanik je dočekao da ga policija gađa ručnim radarom umjesto makar ručnim bacačem granata. Sasvim iznerviran poslanik se pobunio pozvao na imunitet i pravo da bude napadnut kao ozbiljan protivnik vlasti bacačem plamena, tenkom, skakavcem, praćkom, a ne kao nekakav đilkoš ručnim radarom spravom što liči na fen, bijednim aparatčićem u rukama aparatčika mafiokratskog režima koji koristi saobraćajna ograničenja kao pritisak na neistomišljenike umjesto da ih sve pobije kao ljude.

STRIJELJANJE

Slike iz škole na Floridi, divne nasmijane mrtve djevojke gledaju u kameru momci, treneri, prosvetni radnici umrli u istom danu. Žoakim Oliver sedamnaest stigao kao beba iz Venecuele dobio plavi pasoš volio hip-hop zvali su ga Guak pratio je fudbal ne američki nego ovaj naš, venecuelanski. Poruka djevojci, ostalo poslije Guaka - Hvala ti Bože, što si u ovoj godini spustio na mene blagoslov kakav sam mogao samo sanjati, volim te svim srcem.

MISLI

Dok ovo čitaš već imaj plan. Ovo je nedjeljna mandala, tvoj život tvoja stvar, ali moraćeš da prestaneš da misliš. Kad prestaneš da misliš sve će biti drugačije. Prestani da misliš o Milu i Milo će nestati. Prestani da misliš o ženama. i žene će ti same prići. Prestani da misliš o Slavku Kaleziću, i Slavko će doktorirati. Ovo je nedjeljna mandala, moraš prestati da misliš ako misliš da ti bude bolje.

RAT ZA MIR

Ne razumijem, svi uslovi za rat postoje, mržnja nemaština blaga sredozemna klima šumoviti predjeli prošarani brzim rijekama. Stvarno ne razumijem otkud mir. Pišam u bunkeru podmazujem pušku dužim konzervu, napolju gruva - isti mir. Tržni centar je kasarna, fejsbuk je veza, dronovi seru kao ljudi, tehnološki nepismen čovjek još ne vidi liniju fronta.

ISTINA

Firma iz Srbije i Slovenije ništa specijalno lanci nabavke blokčejn tehnologija trte-vrte. Ali pazi šta se desilo – za osamnaest minuta sedamnaestog januara skupili 22,5 miliona dolara u eterima. Završili prodaju Trace tokena molim lijepo, što ih briga, sad će na komot malo aplikacije, sertifikacije, lojalti programi, jebe im se. A kad sam ja govorio da se radi sa blokčejnom da azijsko tržište dominira, tebi su usta bila puna Momira.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")