STAV

Nije zbog novca već zbog nepravde

Gospodine premijeru, mi zdravstveni radnici ovih resora, jer nas zakletva obavezuje, svoj dio profesionalnih dužnosti i obaveza, obavljaćemo, čak i bez nadoknada u ovim teškim momentima za CG. Vjerujemo, ipak, iako sada rezignirani, da ćete naći mogućnosti da se ova diskriminacija ispravi, više zbog profesionalne časti koje imamo i privrženosti profesiji, nego zbog koristi koju ćemo steći kada nas izjednačite sa kolegama koji ovih dana rade najteži posao
3393 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me

Gospodine premijeru, svi zdravstveni radnici Crne Gore pozdravili su Vašu odluku o uvećanju zarade od 15% zbog trenutne pandemije korona virusom i Vašeg prepoznavanja stepenu izloženosti zdravstvenih radnika najvećoj pošasti u novijoj istoriji. Moram da naglasim da je Vaša odluka ispoštovana i o uvećanju zarada zdravstvenim radnicima koja se odnosila i na dogovor sa sindikatom kao i ovih 15% koje ste Vi obećali obraćanjem javnosti 2. aprila 2020. Možda niste upoznati, da mi zdravstveni radnici u MUP-u, kao i kolege iz MO nismo obuhvaćeni Vašom odlukom koja je prezentovana javnosti. Odavno smo se pomirili sa sudbinom, zbog načina sistematizacija i organizacija u našim resorima, sa bilo kojim uvećanjem zarada koja se tiču dogovora sindikata zdravstvenih radnika i Vlade CG.

Pogodilo me kao ljekara i čovjeka, kao i moje kolege, jer smo,,zaobilaženje” doživjeli kao klasičnu diskriminaciju. Da Vas podsjetim, mi smo od prvog dana pojave korona virusa u CG na prvoj liniji odbrane, prevencije i zaštite zdravlja svih zaposlenih u MUP-u, UP, ANB-u, Policijskoj akademiji i Vojsci CG. Smatram, kao i moje kolege, da smo apsolutno zaslužili isti tretman kao i drugi zdravstveni radnici, s obzirom na naš doprinos u naporima da zaustavimo pojavu ovog virusa u svim strukturama bezbjednosnih snaga CG koji su takođe na prvoj liniji kontakta i sa maksimalnim rizikom izloženosti. Čak kao humanisti smatramo da i ti ljudi u mjeri mogućnosti moraju biti nagrađeni za svoju požrtvovanost, kao što vjerujemo da je obaveza pomoći svim profesijama i licima, građanima CG koji su se zbog postojeće pandemije našli u bezizlaznoj situaciju.

Moje kolege i ja jako poštujemo što je u ovim teškim trenucima ispoštovana struka i što se izašlo u susret mnogim zahtjevima medicinara.

Gospodine premijeru, mi zdravstveni radnici ovih resora, jer nas zakletva obavezuje, svoj dio profesionalnih dužnosti i obaveza, obavljaćemo, čak i bez nadoknada u ovim teškim momentima za CG. Vjerujemo, ipak, iako sada rezignirani, da ćete naći mogućnosti da se ova diskriminacija ispravi, više zbog profesionalne časti koje imamo i privrženosti profesiji, nego zbog koristi koju ćemo steći kada nas izjednačite sa kolegama koji ovih dana rade najteži posao.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")