NEKO DRUGI

State capture

Zakonodavnu vlast, Narodnu Skupštinu, vladajuća koalicija pretvorila je u ruglo, tako da se običnom čoveku pri samoj pomisli na nju - smuči
96 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Srbije, Foto: Betaphoto
Skupština Srbije, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.02.2018. 10:47h

Zarobljena država. Tako je Evropska unija u svom najnovijem dokumentu o stanju u našem regionu, Strategiji za Zapadni Balkan, okarakterisala prilike u Srbiji. Doduše, i u drugim zemljama ovog podneblja, ali da se mi zadržimo u svom dvorištu.

Teško da o jednoj (koliko-toliko) demokratskoj zemlji može biti izrečena teža ocena. Jer, sledeći stupanj je - Severna Koreja. O kojoj, doduše, ovih dana u glavnim državnim novinama čitamo hvalospeve, pa nije isključeno da i Srbija pod aktuelnim vođstvom krene tim putem.

Ali, dok god se to ne desi, da se još malo pozabavimo tom, dakle, više nego poražavajućom kvalifikacijom. Preko koje se, međutim, sasvim olako prešlo i nekako je brže-bolje zaboravljena. Tome je verovatno doprinela buka koja je podignuta uoči Vučićeve posete Hrvatskoj. Koja bi - ta poseta - morala da bude rutinska stvar, a od koje je napravljen gotovo pa cirkus. Tačnije, napravile su ga Vučićeva leva i desna ruka, ministri “sile”, Vulin i Stefanović, svojim nesuvislim izjavama. Naravno da su preko plota naišli na adekvatne sagovornike; oni se i inače nekako uvek pronađu. Kako i ne bi kad verovatno i dogovaraju vreme, jačinu vatre i druge pirotehničke detalje. Oni, dakle, tako vatriraju i dolivaju ulje na vatru, da bi onda Vučić mogao da izigrava vatrogasca i mirotvorca.

Ali, udaljismo se od teme. Mada u stvari i nismo - sve je to deo istog udruženog marketinškog poduhvata u kojem članovi Vlade imaju ulogu Vučićevog marketinškog tima. To je samo jedan pojavni oblik te zarobljene, uzurpirane, preotete, uhapšene države.

Zakonodavnu vlast, Narodnu Skupštinu, vladajuća koalicija pretvorila je u ruglo, tako da se običnom čoveku pri samoj pomisli na nju - smuči.

Sudstvo je pod sve jačim pritiskom. Najbliži Vučićevi saradnici otvoreno nazivaju lopovima sudije koje su donele za njih neodgovarajuće presude. Sada se i ustavne promene nastoje iskoristiti da se još više zakonski, takoreći institucionalno, smanji samostalnost sudstva.

Takozvana četvrta grana vlasti, nezavisna regulatorna tela, postaju partijske prćije. “Eklatantan” primer, slučaj guvernera Narodne banke, već je zaboravljen; na čelo Agencije za borbu protiv korupcije ovih dana je, uprkos izričitoj zakonskoj zabrani, postavljen partijski čovek. Zaštitnik građana, tj. ombudsman, sveden je na marionetu, a ista sudbina čeka i Poverenika za informacije od javnog značaja čim Šabiću uskoro istekne mandat.

“Sedma sila” je postala deveta rupa na svirali. Najveći deo medijskog prostora, možda i 90 odsto, pod direktnom je kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke.

Privreda je takođe u raljama politike; sve je više vesti o preuzimanju, tačnije otimanju poslova i preduzeća, što se očituje u malim ulaganjima i niskom rastu.

Vladavina prava (čoveka) pretvorena je u pravu vladavinu jednog čoveka. State captured.

(novimagazin.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")