STAV

Kanada zaslužuje podršku Crne Gore

U junu će biti izabrane nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za godinu 2021-2022, a Kanada je jedna od zemalja kandidata

2458 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Svjedoci smo da se naš svijet neprestano mijenja i da posljednji period karakterišu brojni izazovi u okviru vrlo složenog bezbjednosnog okruženja. Tempo tih promjena se znatno pojačao pojavom covid-19 na svjetskoj sceni. Dok sve zemlje prolaze kroz najgoru krizu, moramo razmisliti o tome šta možemo uraditi da doprinesemo stvaranju bezbjednijeg i prosperitetnijeg svijeta koji će biti otporan na izazove poput trenutne pandemije.

Kao i svake godine, u junu će biti izabrane nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za godinu 2021-2022, a Kanada je jedna od zemalja kandidata.

Kanada ima dugu istoriju zastupanja ideala Ujedinjenih nacija. Četrnaesti premijer Kanade, Lester Pirson, bio je dobitnik Nobelove nagrade za mir jer je doprinio razvoju mirovnih operacija UN, a više od 125.000 Kanađana služilo je u mirovnim operacijama UN širom svijeta.

Takođe, Kanada je lider na brojnim poljima, bilo da je riječ o rodnoj ravnopravnosti, podršci ciljevima održivog razvoja ili rješavanju problema očuvanja životne sredine. Za svoju kandidaturu, Kanada je predložila plan promovisanja bolje komunikacije između članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i transparentnosti operacija u Savjetu bezbjednosti UN, a to su politike koje će pomoći kako Crnoj Gori, tako i ostalim državama UN. Vrijednosti i prioriteti Kanade će takođe pomoći u stvaranju svijeta koji će moći da bolje zadovoljiti aspiracije građana u Crnoj Gori i cijelom svijetu.

Crna Gora i Kanada imaju istoriju veoma dobre saradnje, a primjer za to je i saradnja crnogorskih i kanadskih vojnika u okviru NATO aktivnosti pojačanog isturenog prisustva (NATO Enhanced Forward Presence) u Letoniji.

Posljednjih godina, Kanada se u brojnim situacijama pokazala kao aktivan lider sa vizijom za budućnost. Tako je Kanada 2016. godine bila organizator Pete konferencije za prikupljanje donacija (Fifth Replenishment Conference) u Montrealu, Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Tada su su kanadski lideri uspjeli da osiguraju preko 12 milijardi dolara od donatora širom svijeta da bi nastavili borbu protiv tih epidemija, gdje je zalog same Kanade bio čak 804 miliona dolara. Kanada je 2017. održala Sastanak ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija (UN Peacekeeping Defence Ministerial), gdje su predstavnici više od 80 zemalja svijeta i međunarodnih organizacija dali nove zaloge i razgovarali o unaprjeđenju mirovnih operacija UN. U junu 2019. Kanada je održala konferenciju Women Deliver u Vankuveru, najveću svjetsku konferenciju na temu rodne ravnopravnosti, koja je okupila više od devet hiljada učesnika iz 165 zemalja svijeta.

Jake Ujedinjene nacije su svima u interesu, kao što je i djelotvoran Savjet bezbjednosti UN, koji se može prilagoditi i koji može odgovoriti na izazove XXI vijeka. Prioriteti Kanade kao kandidata za Savjet bezbjednosti su očuvanje mira, odgovor na klimatske promjene, promovisanje ekonomske bezbjednosti, poboljšanje rodne ravnopravnosti i jačanje multilateralizma, kao i saradnja sa svim zemljama, malim i velikim, što je od presudne važnosti za ostvarivanje svega navedenog.

Ti prioriteti su važni za sve nas i u skladu sa tim, Kanada zaslužuje i treba da dobije punu podršku Crne Gore. Zato bi izbor Kanade za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN bio korak više ka ostvarivanju svih navedenih ciljeva.

Autor je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")