TV I DRUGE IGRE

Splačine do grla

Uzalud je prosuo onoliko grkih na portalu, vađenje ga je dokusurilo. - To je dokumentarac u formi intervjua - napisao je predavač novinarstva na FPN-u. Iako bi svakom studentu za ovu glupost dao čistu peticu. - Ekskluziva za koju bi se svaki novinar borio do posljednjeg daha - nastavio je da tone, iako pravila profesije odlično zna.
219 pregleda 50 komentar(a)
Darko Šuković, Foto: Luka Zeković
Darko Šuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2018. 12:16h

- Dobro došli u emisiju i hvala vam što ste odlučili da date ovaj intervju.

- Hvala vama, gospodine Šukoviću što ste ispoštovali da ja gostujem u vašoj emisiji. Ja sam zaista pratio mnoge emisije vaše i upravo zbog toga sam se vama i obratio.

Hvala obojici što sam, po službenoj dužnosti jer ime kolumne obavezuje, evo i ja upala u splačine (cit. D.Š.). Do grla, u tri navrata (prim. a.). Premijera, repriza i snimak, oće se to budalama (cit. D.Š.) koje još drže do istine. Čak i kad izgleda da je umrla.

Zbog toga i pišem posljednji pozdrav ovoj Živoj. Ne što je prva koja je dotakla dno novinarstva, makar mu mjera bila i ono omrčeno ratno crnogorsko... Prosto, zato što se niže ne može.

***

I da su sve Žive istine dosad stvarno bile žive istine, i da se autor baš nikad nije ogriješio o profesiju ili gosta, i da mrava u etru nije zgazio - ovo je kraj. Sve uspješno - a bilo ga je naročito na početku karijere, sve profesionalno - a bilo ga je nekad na Anteni M, izbrisano je jednom rečenicom.

Upravo zbog toga sam se vama obratio!

U lice Darku Šukoviću koji to nije demantovao. U lice novinarskoj profesiji kojoj to i kodeks zabranjuje. U lice javnosti koja se nada kako smo mi časni borci za njeno pravo da zna... Pečatno kao u sudnici, svjedok saradnik je saopštio da je intervju sa sobom naručio - lično on.

A on je, prije svega, ubica po pravosnažnoj presudi. Bjegunac, po zvaničnoj potjernici. Švercer, po vlastitom priznanju.

I svjedok saradnik - u prevodu na starocrnogorski špijun - po sopstvenoj odluci.

*** Domaćinu više nema pomoći, uzalud je prosuo onoliko grkih na portalu. Vađenje ga je dokusurilo.

- To je dokumentarac u formi intervjua - napisao je predavač novinarstva na FPN-u. Iako bi svakom studentu za ovu glupost dao čistu peticu.

- Ekskluziva za koju bi se svaki novinar borio do posljednjeg daha - nastavio je da tone, pokušavajući da sa sobom povuče i profesiju, čija pravila odlično zna.

Jedino ekskluzivno što je mogao dobiti od samopozvanog gosta bilo bi priznanje ubistva za koje je osuđen. Ili laži u sudnici, redovno su ga hvatali advokati. Sve ostalo bilo je samo uvođenje Saše Sinđelića u legalne tokove (cit. P.M.)

***

A u toj borbi za tzv. ekskluzivu, bez obzira na to je li u nju sam krenuo - a ja se još trudim da vjerujem u to, ili je mobilisan - za što ga kolege odavno javno optužuju - Darko Šuković je ostao bez posljednjeg novinarskog daha.

- Možda bi problem mogao biti to što sam Sinđelića u intervjuu tretirao kao ljudsko biće - preispitivao se na portalu.

I pogodio, konačno. Jeste, upravo je u tome problem. Onaj koji ubija zbog pljačke - a hrvatsko pravosuđe je baš to utvrdilo - zaslužuje tretman ljudskog bića jedino u zatvoru. Na slobodi, tek kad odleži kaznu.

- Što da radim, više cijenim čovjeka koji svoje dijete izvodi u šetnju, od onoga koji sina uvaljuje u sumnjive poslove - omaklo mu se, ne vjerujem da bi to ponovio.

U svoje pero, s djecom su sigurno šetali i svi balkanski ratni zločinci i mafijaši. Znači li to da su i oni ispunili sve uslove za narednu ekskluzivu Žive istine...

***

Meni je i ove bilo preko glave. Naročito glede preostalih ekskluzivnih pitanja...

- Može li se vaš život sad vratiti u normalu - ponuđeno je na komentar članu terorističke grupe. Koja je htjela da nam ubije premijera. I zavije Crnu Goru u crno. I prospe krv do koljena... Tako nam je bar objasnila državna živa istina.

- Moraću da obratim malo pažnje na okolinu, malo sam bio i naivan - odgovorio je terorista u pokušaju i “jedan obični srpski nacionalista”. Kojem je pošlo za rukom ono što nije ni nekim "veštačkim, koji puno mrze". Da u Živoj istini, pred živim Darkom Šukovićem ustvrdi kako su Srbi i Crnogorci jedan narod. I zlosrećni profesor Radoš Ljušić mislio je isto, samo do riječi nije mogao da dođe.

***

Ne mogu više ni ja, ovako do grla u splačinama. Samo još jedna - ali prava - ekskluziva iz Žive istine.

- Koliki je rizik da vam se desi ono što vi tvrdite da se desilo Velimiroviću, da pod ucjenom ili batinama promijenite iskaz?

- Takva mogućnost je i te kako moguća!

Laku noć, poštovani gledaoci. I - mijenjajte kanal.

P.S. Hvala vama, gospodine Šukoviću, što ste ispoštovali da ja gostujem u vašoj emisiji. Ja sam zaista pratila mnoge emisije vaše i upravo zbog toga sam se vama i obratila...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")