TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Godine počinju krajem avgusta

Deset na jednoga - o, zar se i to može, uzdisao je u prošlom vijeku pjesnik naklonjen partizanima... Može, može, ovoga puta postoji čak i olakšavajuća okolnost. Odavno depees budvansku opoziciju optužuje kako je kolektivno pošla u četnike. A njima zna se što sljeduje...

23034 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Uprava policije
Veselin Veljović, Foto: Uprava policije

Tako to biva kad se policijska pamet uključi u predizbornu kampanju...

Od jula 2019. do sada u Crnoj Gori počinjeno je 19 ubistava - sumirao je direktor Uprave policije Veselin Veljović godišnji učinak kriminalaca.

U sedmom mjesecu, kad mu vrijeme nije.

Može biti da je depees, nakon tri decenije vladavine, prelomio da godine više ne počinju januarom. Nego avgustom.

Ili je riječ o redovnom obilježavanju godišnjice početka Veljovićevog mandata. Zaslužio je čovjek, odavno neki poslanici depeesa tvrde da je direktor policije jedan od temeljnih stubova nezavisne Crne Gore...

* * *

Kako god, očigledna je velika frka uoči sudbonosnog 30. avgusta. Valjda zbog toga nije bilo vremena za analize i sinteze.

U načelu, na primjer: koliko je u procentima porasla produktivnost u oblasti koja je, uz korupciju, najvažnija ne samo iz ugla evropskih integracija. Nego i iz mnogo važnijeg - opstanka na vlasti.

Ili u pojedinostima: koliko je policijskih inspektora, načelnika i ostalih šefova suspendovano, otpušteno ili nedajbože osuđeno zbog toga što više od 80 ubistava nikad nije razriješeno.

Od Vlastimira Zečevića, Raka Dilingera, Minje Bećira, Blagote Sekulića, zatim visokih policijskih službenika Slavoljuba Šćekića i Darka Raspopovića, Predsjednikovog savjetnika Gorana Žugića, pa još sedamdesetak prije i poslije ubistva direktora i glavnog urednika Dana...

Stvarno, što bi sa onom izjavom direktora policije kako on zna ko je bio u kolima iz kojih je pucano na Duška Jovanovića? Je li on odbio da je razjasni ili ga novinari na to ne podsjećaju da ne bi ometali istragu...

* * *

Drugom dijelu udarne vijesti sa konferencije za medije, da je 17 ubistava razriješeno, državni novinari posvetili su izuzetnu pažnju. Iako policija ne postoji samo zbog razrješavanja zločina, nego i njihovog sprečavanja.

Da je i to radila, možemo samo da vjerujemo direktoru policije na riječ. Tokom pet akcija uspješno su obustavljene likvidacije članova kriminalnih grupa.

Kojih, kada, kako i iz koliko klanova, ostaje tajna.

Preuranjena objava informacija može značajno ugroziti operativne aktivnosti i ukupne rezultate - pokušao je da objasni Veljović i dodao kako "iskreno vjeruje da to nije bila namjera medija".

I nije, garantovali su to i novinari na presu. Baš su se potrudili da ničim ne ugroze ne samo rečene operativne aktivnosti i rezultate, nego i idilične odnose sa službom.

* * *

Toliko uzajamne empatije odavno nije viđeno na jednoj konferenciji za medije. Niko osim novinara Vijesti nije se usudio da idilu naruši pitanjima.

Ako je već spriječeno pet likvidacija, ili ometeno pet akcija sa neodređenim učinkom, onda je stvarno čudno zbog čega se skrivaju detalji takvog policijskog podviga.

I to pred izbore, kad jedino depees može da ih - što bi rekao njegov predsjednik - kvalitetno valorizuje.

Kad je prije četiri godine spriječeno samo jedno ubistvo - istina malo čudnovato, jer je premijer trebalo da bude ubijen tokom učešća na mitingu ljutog političkog protivnika - to je na sva zvona razglašeno nakon samo desetak sati.

Ni osujećivanje državnog udara nije ostalo tajna duže od pola dana, a to je - zajedno sa planiranim ubistvom predsjednika Vlade i masakrom pred Skupštinom - po državu ipak nešto opasniji zločin od obračuna kriminalaca među sobom.

* * *

Opasno je i to što se u julskom raportu našla tvrdnja da je policija "istrajno vršila svoju funkciju i primjenjivala ovlašćenja prema svim nesavjesnim pojedincima".

Zato što svi znamo da nije. I zbog toga što svi stanari kuća sa internetom raspolažu masom osuđujućih dokaza.

Čega se pametan stidi da ne kažem ko se ponosi, ali stvarno je nemoguće zaboraviti ono mlaćenje po Budvi.

Deset na jednoga - o, zar se i to može, uzdisao je u prošlom vijeku pjesnik naklonjen partizanima...

Može, može, ovoga puta postoji čak i olakšavajuća okolnost. Odavno depees budvansku opoziciju optužuje kako je kolektivno pošla u četnike. A njima zna se što sljeduje...

I nije bilo deset nego samo osam na jednoga, pa onda pet. Tek kad su prebijeni počeli da liče na ležeće policajce, oni stojeći su nastavili redom niz ulicu...

I sve to, kako je saopštio NKT, ne bi li specijalci zaustavili širenje korone po opozicionim plućima, tj. rebrima.

Nesavjesni pojedinci iz vladajuće ekipe, na grupnoj proslavi Dana nezavisnosti, dobili su zaštitu policije i ozvučenje.

Na dobitku je i onaj depeesovac iz Danilovgrada, nije ni propitivan a kamoli uhapšen i kažnjen. Zato što mjere NKT-a nije kršio na otvorenoj terasi kafića. Nego u zatvorenom kafiću.

* * *

Da će se i "pojedinci iz redova" Srpske pravoslavne crkve naći u slavodobitnom predizbornm bilansu, logičan je nastavak ispoljavanja policijske pameti.

Šteta što ni u NKT-u, a ni njemu nadređenoj partiji, pamet nije bila na višem nivou.

Hapsili su sveštenike đe god su stigli, samo što to nije imalo veze s koronom. Nego s podizanjem predizbornog borbenog morala aktivista i simpatizera druge crkve, one koju je veliki šef obećao na velikom kongresu.

Da je neko pokupio virus na litijama - nikad nije potvrdio čak ni Politbiro depeesa iz NKT-a, a kamoli njegova zdravstvena podružnica.

Ako se u zarazu ne računa curenje, bolje rečeno poplava nezvaničnih informacija kroz nezvanično državne medije. O tome kako su dvojica sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske stavljena u karantin u Manastir Dajbabe zbog sumnje da bi mogli da budu zaraženi koronavirusom nakon što su došli iz Kine?!

- Fala Gospodu, živi smo i zdravi, nit' je ko od nas zaražen virusom, niti je iko od nas boravio u Kini - izgubile su svjetovne fejk njuz bitku sa duhovnicima već sjutradan.

* * *

Bilo je tu još nevjerovatnih muljaža zasnovanih na teoriji vjerovatnoće, ali nijedna nije dobila zvaničnu potvrdu nekog državnog organa.

Ako se u to ne računa zvanična izjava tužioca da je policija kršila zakon zadržavajući mitropolita tri ure duže nego što je on dozvolio.

Što li je tek prekršeno u slučaju nižih sveštenika - saznaćemo kad proradi savjest ostalih tužilaca, ali i sudija.

Do tada, borbenu gotovost policajaca podizaće stotinu puta ponovljena priča o kolegama povrijeđenim na skupovima "koje nijesu obezbjeđivali". Najfreškiji podatak kaže da ih je 49.

Moguće, ali javnosti to baš ništa ne znači sve dok je do podataka o povrijeđenim građanima nemoguće doći.

Da se nadamo u unutrašnju kontrolu policije, slaba vajda. Vrana vrani oči ne vadi, napisao je neki čitalac portala tim povodom.

A koliko je stvarno prebijenih, šef Savjeta za građansku kontrolu rada policije nije uspio da nam saopšti zbog - ranije preuzetih obaveza.

Ne prema Savjetu, nego - Vladi.

P.S. Nadam se da moji penzionisani čitaoci nijesu propuštili ni Vladin predizborni performans u Skupštini. Za četiri glasa - 200 eura svima s najnižom penzijom. A masa ih je u biračkom spisku, za razliku od roditelja djece sa invaliditetom. Kojih je premalo da bi uticali na ishod izbora i zato mogu biti brisani sa spiska Fonda PIO. Svima koji tek idu u mirovinu, četvrtina nepovoljnih godina biće izbrisana, koga briga što je time kažnjena četvrtina penzionera kojima je to pravo ukinuto prije desetak godina. A hoće li novca za penzije uopšte biti - e, to ćemo čuti u novom parlamentu, najkasnije u oktobru.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")