KONTRASTAV

Tendenciozne ocjene

NTO CG je svjesna relativiteta “corona free“ statusa smatrala neprikladnim korišćenje te sintagme direktno u promotivnoj kampanji... Promovisali smo vijest o “corona free” statusu ka emitivnim tržištima kao informaciju, iako ne i kao glavnu temu

4237 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NTO CG
Foto: NTO CG

Reagovanje NTO CG povodom teksta ”Corona free autogol - drugi dio” autorke Aleksandre Gardašević-Slavuljice, portal Vijesti, 28.8.2020. godine

Povodom neistina iznešenih u tekstu ”Corona free autogol - drugi dio” autorke Aleksandre Slavuljice, objavljenom na portalu “Vijesti” 28.8.2020, a u cilju objektivnog informisanja, obavještavamo javnost o sledećem:

Apsolutna je neistina da NTO CG nije učestvovala na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju ove godine. S obzirom na uspješan nastup i interesovanje zabilježeno prethodne godine, kada se Crna Gora po prvi put samostalno predstavila na ovoj berzi, a prije svega imajući u vidu rastuće turističke i investicione potencijale regiona Bliskog istoka i direktnu avio liniju na relaciji Dubai-Tivat, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizovala je učešće na ovom najznačajnijem događaju za turističku industriju ovog regiona i 2020. godine. Uslijed globalne promjenljive situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, organizator je donio odluku da se održavanje sajma odloži za narednu godinu (16-19. maj 2021.) dok je istovremeno ponudio prijavljenim učesnicima mogućnost održavanja virtuelnog sajma od 1-5. juna 2020. g. na kojem je NTO CG uzela aktivno učešće.

Predstavnici NTO CG tokom trajanja virtuelnog sajma predstavili su destinaciju putem više od 30 održanih online sastanaka sa zainteresovanim predstavnicima medija, turističkih agencija, turoperatora, blogerima, influenserima i specijalizovanim fotografima i učešća na tzv. “speed networking-u” namijenjenom povezivanju sa influenserima, koji je održan u okviru sajma.

O, blago rečeno, neinformisanosti autorke teksta, a evidentno tendecioznosti teksta, govore i netačne ocjene vezano za komuniciranje Crne Gore kao “corona free” destinacije.

Podsjećamo da je NTO CG svjesna relativiteta “corona free“ statusa smatrala neprikladnim korišćenje te sintagme direktno u promotivnoj kampanji, već se kreativnim konceptom aktuelne marketinške kampanje na suptilan način, kroz asocijacije na čistotu, prirodne ljepote, bijelinu, brižnost i autentičnost ljudi, šalje poruka o Crnoj Gori kao bezbjednoj turističkoj destinaciji. Dok smo sa druge strane, ponosno promovisali vijest o “corona free” statusu ka emitivnim tržištima kao informaciju, iako ne i kao glavnu temu, što su posredstvom NTO CG prenijeli i neki od najuticajnih evropskih medija, među kojima je njemački dnevni list Bild, ali i mnogi drugi renomirani britanski, slovenački, francuski, poljski, ukrajinski, češki mediji.

Kada je u pitanju spomenuta promocija u Kini, ponovo o neznanju autorke najbolje govore rezultati. Tokom prethodnih pet godina broj turista sa ovog tržišta je gotovo 10 puta uvećan. Prema podacima Zavoda za statistiku Monstat u 2014. godini u Crnoj Gori je evidentirano 7932 turista iz Kine koji su ostvarili 14 432 noćenja, dok je u 2019. godini evidentirano 74 833 kineskih turista odnosno 97 726 ostvarenih noćenja.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je aktivni učesnik Inicijative 17 + 1 (države Centralne i Istočne Evrope i NR Kina) za oblast turizma. Ovu inicijativu podržava NR Kina, kako logistički tako i finansijski, dok je zajednički koordinacioni centar lociran u Budimpešti u prostorijama NTO Mađarske.

Inicijativa ima jasne ciljeve, strategiju i ima podršku većine zemalja članica. Redovno se održavaju sastanci na visokom (ministarskom nivou) i na nivou nacionalnih koordinatora. U okviru inicijative je uspostavljena i saradnja sa NTO Kine (CNTA) koja pruža logističku podršku na promociji ovog regiona. Kreiran je i web sajt, štampan je određeni promotivni materijal, a učestvovalo se i na sajmovima turizma.

Upravo u okviru ove incijative se organizovao spomenuti webinar koji je po riječima autorke “promašaj” kao i dvosatni “live streaming” za kinesko tržište.

“Live streaming” je, pored ostalih kanala komunikacije, bio promovisan i preko zvaničnog Weibo profila NTO CG koji autor ovog teksta otkrivajući nam “toplu vodu” pominje “kao jedini način uspješne promocije” ali i preko drugih komunikacionih kanala. Pratioci live streaminga bili su predstavnici kineskih touroperatora, ali i potencijalni turisti.

U okviru aktuelne kampanje “U društvu prirode” Crna Gora se promoviše na kineskom tržištu između ostalog i putem zvaničnih profila Crne Gore na Weibo i WeChat društvenim mrežama, o čemu govore priloženi vizuali. Još jedna u nizu iznešenih neistina je da u Kini komuniciramo preko Facebook-a i Instagrama.

Autorka daje sebi za pravo da komentariše tender za digitalni marketing koji je raspisala NTO CG, a pritom, apsolutno pogrešno tumačenje govori o nedostatku bazičnih informacija i totalnom nepoznavanju tenderskih procedura i procesa javnih nabavki.

Od autorke teksta potpisane kao predsjednice Rebuilding.Travel organizacije za Balkan bi se očekivalo da sa tog mjesta radi i doprinosi državi u kojoj živi na planu obnove putovanja i oporavka turizma, umjesto što obmanjuje javnost tendencioznim tekstovima zasnovanim na neznanju i neistinama.

Nina Vukčević, PR služba NTO CG

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")