STAV UREDNIKA

Pobjeda je Crne Gore

Volja građana je jasna: Crna Gora je 30. avgusta prigrlila svog građanina, a odbacila autokratiju kao model vladavine

60016 pregleda 1434 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crna Gora je u nedjelju opravdala jednu hrabru tezu - da je država sa najvećim demokratskim potencijalom u regionu. Nema osobe koja se nije pribojavala žestokih tenzija i sukoba, ali čini se da je volja građana bila toliko nesumnjiva da se prenijela i na energetski nivo, a da su umirujuće poruke koje su slali ključni ljudi nove parlamentarne većine uticale značajno prije svega na one građane koji ne podržavaju njihovu politiku, a koje su probali uplašiti najavama napada na Crnu Goru.

Demokratski potencijal se vidio i u pomirljivim porukama lidera nove većine koje puno obavezuju - da neće biti revanšizma, da je Crna Gora majka svih nas, da će manjinama, ali i svima ostalima biti pružena ruka, te da će se tražiti odgovornost najodgovornijih iz dosadašnjih vlasti, što pokazuje i demokratsku zrelost. Takve poruke su uslovile i da dosadašnja vlast, barem javno, ne istupi oštro, da Đukanović faktički prizna izborni poraz i time indirektno doprinese smirivanju tenzija.

Ta kombinacija faktora dovodi do toga da, kakve god manipulacije budu moguće, jednostavno ne postoji ni minimum legitimiteta na osnovu kog dosadašnja vlast može da zahtijeva preraspodjelu mandata. Volja građana je jasna: Crna Gora je 30. avgusta prigrlila svog građanina, a odbacila autokratiju kao model vladavine.

No, izazov je mnogo veći i mnogo istrajniji od jednog dana i jednog izbornog ciklusa, jer će dekonstrukcija sistema i promjena političke kulture biti ogroman izazov.

Kada je u pitanju kontinuitet spoljne politike, dovoljno je pogledati računicu - možete dio javnosti ubijediti da bi se za neke krupne zaokrete zalagalo 15-20 poslanika, što je u najbolju ruku četvrtina predstavnika građana u Skupštini Crne Gore, a to nije dovoljno za donošenje odluka.

Nova vlast mora da pokaže da nema tolerancije prema organizovanom kriminalu, korupciji i nepotizmu i stoga su poruke o ekspertskoj vlasti, u kom god obliku ona bila, vrlo ohrabrujuće zajedno sa pruženom rukom pomirenja koja treba da se ogleda i u kadrovskoj politici. U izazovnim vremenima koja slijede, Crnoj Gori je potrebna sva pamet na koju može da računa. Nova vlast će se spram neminovne i zastrašujuće ekonomske krize stati sa teškom hipotekom katastrofalnih politika dosadašnje vlasti, ali upravo zato je potrebno da pokaže novi stepen odgovornosti i razboritosti.

Nova vlast mora da pokaže da cijeni zemlju i prostor - da povadi cijevi iz rijeka tamo gdje će ih to ubiti, da zasadi čemprese i drugo palo drveće, da planira grad, selo i život po mjeri onog ko im je dao povjerenje da vode državu, a ne po diktatu bahatih elita.

Nova vlast mora da pokaže da razumije slobodu medija i slobodu izražavanja, da se odnese na demokratski način prema kritici i neistomišljenicima, da ne ponavljaju greške svojih prethodnika, a novi izazovi su velika nepoznanica i samim tim će odluke biti još pod većom lupom javnosti. I da prije svega utvrde nalogodavce onih koji su ubijali i pokušavali da ubiju novinare.

Nova vlast mora da pokaže novi odnos prema građaninu, čijoj hrabrosti i dostojanstvu ima ponajviše da zahvali za ovu pobjedu. Prezir koji je dugo postojao čak i u opozicionim elitama je iščilio, najviše kroz građansko oslobađanje u vidu prvo masovnih građanskih protesta (Odupri se i čempresi), a potom i protestnih litija, čije su namjere u javnosti dijametralno tumačene, ali je efekat bio dominantno takav da je obnovljena građanska supstanca crnogorskog društva.

Neko bi rekao da je to paradoksalno, ali sigurno ne manje od toga da vlast koja je vladala strahom, obori olovka. I neka tu olovku ne zaboravi ni nova vlast ni niko ko pokuša ili razmišlja da pokuša da vlada kako se vladalo prethodnih 30 godina. To nikome više neće biti dozvoljeno jer je građanin u nedjelju prije svega rekao NE dosadašnjem načinu vladavine.

Preporučujemo za Vas