LOVAC NA ZMAJEVE

Tramp, Medojević i Statis

Kao da gledam upravo Medojevića. Debelu kornjaču okrenutu prema CDM-u, Pobjedi i ostalim analitikama. Tamo je njegovo sunce

46596 pregleda 128 reakcija 72 komentar(a)
Medojević, Statis, Foto: Vijesti, Boris Pejović
Medojević, Statis, Foto: Vijesti, Boris Pejović

Bila je to noć za pamćenje. Većina nacionalnih televizijskih mreža u SAD prekinula je direktan prenos predsjednikovog obraćanja naciji “samo” zato što je lagao! Prenos uživo sedamnaestominutne tirade Donalda Trampa zaustavljen je već nakon desetak sekundi, u momentu kada je kandidat Republikanaca saopštio da je pobijedio na izborima. Bila je to neistina, olako saopšten stav, bez pokrića i dokaza - dovoljno za najveće TV stanice da ugase signal iz Bijele kuće jer odgovornost medija nalaže da se, kad treba, koriguje ili zamrači i sam predsjednik. Štaviše, odgovornost medija raste sa značajem adrese sa koje se neistina ili teorija zavjere saopštava.

Danima prije toga, jedan od prvaka crnogorske političke scene, nesuđeni premijer, ili u najgorem slučaju potpredsjednik Vlade za demokratsku tranziciju, N. Medojević, čestitao je bratu Donaldu “istorijsku pobjedu”! Samo par sati nakon što je Tramp saopštio da vodi i da treba prekinuti dalje glasanje i proglasiti njegovu pobjedu. U kasnijim tvitovima i fejsbuk objavama lider DF-a N. M. je, poput svog američkog idola, širio teorije zavjere o komunjari Bajdenu i krađi izbora u najvećoj demokratiji na svijetu. Činilo mi se na momente da čitam interpretacije Stiva Benona ili Milomira Marića. Jer, Satana samo što nije stigao u Ameriku, odnosno Crnu Goru, i ukrao izbornu pobjedu bogobojažljivim Republikancima i lokalnom DF-u. Trampu i Medenom.

Predsjednik SAD-a je u svom govoru tvrdio da je žrtva “velikih medija, velikog novca i velikih tehnologija” koji su se urotili protiv njega, dok je Medojević ovdje objašnjavao kako su Crkva i medijski koncern Vijesti, sve u dogovoru sa braćom Đukanović, preuzeli vlast i velike poslove. Od duvana do droge. Kada je novinar CNN-a Džim Akosta pitao Trampa ima li problem da prizna poraz jer nije navikao da gubi, Donald je bez riječi napustio pozornicu a njegova portparolka je morala da se vrati i pokupi zaboravljene bilješke. “Ponovno smo u neobičnoj situaciji, ne samo da moramo da prekinemo predsjednika SAD-a, već moramo da ga korigujemo”, rekao je voditelj MSNBC-a Brajan Vilijams.

Medojevića ovdje ne samo da ne prekidaju, još manje koriguju, već ga, par minuta nakon njegovog ukazivanja na društvenim mrežama, trkom prenose propagandni punktovi grčkog tajkuna Statisa. Oni koji su ga godinama predstavljali kao saradnika zemunskog klana, kolumnistu Identiteta, a posljednjh par godina i kao šefa organizovane kriminalne grupe koja je prala novac uoči izbora 2016. Naivni bi rekli da su Medojević, Knežević i Mandić samo tragične figure koje su se igrom političke sudbine našle u poziciji da ih pogrešni ljudi podržavaju iz pogrešnih razloga. Prije će ipak biti da je riječ o “paktu o napadanju”, gdje DPS propaganda koristi DF lidere i obrnuto, da bi se gađala zajednička meta koja im neodoljivo liči na pomenuti Trampov opis zlokobne kolacije “velikih medija, velikog novca i velikih tehnologija”. Nije zalud sadašnji saborac Medojevića, sarajevski Taker Karlson, Š. Radončić u propagandnom priručniku o medijskoj mafiji u Crnoj Gori napisao kako Miško i Željko, osim svog koncerna, kontrolišu i Gugl, Fejsbuk i Tviter. A sa Gejtsom i Sorošem redovno izlaze na kafu.

Među rijetkim medijima koji su emitovali kompletan Trampov govor bio je CNN ali je njihov poznati autor Anderson Kuper na kraju prokomentarisao: To je predsjednik Sjedinjenih Država. To je najmoćnija osoba na svijetu, a izgleda kao debela kornjača izvrnuta na leđa pod vrelim suncem, svjesna da joj je vrijeme isteklo. Samo, on to ne prihvata i želi da povuče sve sa sobom, uključujući i ovu zemlju.

Kao da gledam upravo Medojevića. Debelu kornjaču okrenutu prema CDM-u, Pobjedi i ostalim analitikama. Tamo je njegovo sunce. Svjesni svi zajedno da im je vrijeme isteklo, ali odlučni da do posljednjeg daha zagađuju javni prostor lažima o istorijskim pobjedama i terorijama zavjere u kojima se, kao u Hariju Poteru, pojavljuju vilenjaci koji jedu malu djecu prije nego što pođu na spavanje.

Za razliku od DF-a, u kome očito svi misle kao Medojević, kod Trampovih Republikanaca ipak ima drugačijih glasova. Tako Mit Romni, senator iz Jute, ističe da Tramp “griješi kada kaže da su izbori namješteni i pokradeni”. Trampova tvrdnja urušava vrijednost slobode ovdje i u svijetu i nepromišljeno potpaljuje destruktivne i opasne strasti, zaključuje Romni. Predsjednik SAD-a je postao tolika opasnost po mentalno zdravlje stanovništva i temeljne vrijednosti zapadnog društva, da neki vodeći svjetski listovi više ne prenose njegove tvitove već ih prepričavaju i kontekstualizuju.

Ovdje Medojević, kao lider DF-a koji ima 27 poslanika u parlamentu, objavljuje na FB-u da je njegov dugogodišnji prijatelj, inače profesor Univerziteta, za koga mu je Andrija Mandić nekada tvrdio da je jedan od najpametnijih Srba, u stvari korumpirani saradnik jedne strane obavještajne službe! Zapadne, naravno, ne ruske. Sve to Statisova propaganda publikuje bez zadrške i nelagode jer su još od Kusovca i Bebe istrenirani da se drže “profesionalnog” načela - nije važno da li je nešto tačno već koliko ima onih koji će u laž ili zavjeru da povjeruju.

U modernoj političkoj teoriji se tako došlo do termina post-istine. Društvene mreže i digitalno doba su, naime, ugrozili tradicionalno shvatanje istine kao pojma koji označava činjenice zasnovane na neoborivim dokazima, produkujući novo tumačenje da je istina ono što saopštava neki politički vođa, vjerski poglavar, teroristički ideolog, estradna ili sportska zvijezda. A što nerijetko nema veze sa istinom. Tako je Tramp jednom prilikom slavodobitno izjavio da je moć njegovih tvitova tolika da bi mogao ubiti čovjeka na ulici, pred TV kamerama, u direktnom prenosu, ali da zbog toga ne bi izgubio nijednog glasača! U prevodu, niko od njegovih fanova ne bi povjerovao u to što je upravo vidio na TV-u ako bi Vođa tvitovao da sa ubistvom nema nikakve veze. Jedan od takvih pratilaca je i Nebojša Medojević. Žrtva društvenih mreža i autoritarnog mentaliteta. Slava mu i milost.

Parodirajući na lidere DF-a i njihove najnovije teorije zavjere, jedan od aktera crnogorskog virtuelnog svijeta (doktor Faust) piše na svom FB profilu: Da se ne lažemo, svakom pametnom čovjeku je jasno to da koncern Vijesti i Gojko Perović iz Cetinjskog manastira pokušavaju da preko Džoa Bajdena formiraju nedemokratsku vladu u Americi!

Srećna nam istorijska pobjeda, Džo!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")