BALKAN

Ko će nam nabaviti vakcinu protiv vječitog lutanja?

Krize se preklapaju. Vakcina se iščekuje kao hladna voda u sred vrelog ljeta. Zaustaviće virus, ali šta će uraditi s korupcijom, političkom apstinencijom, našom traumatizovanom psihološkom tišinom, mitologijom koja je zamijenila informacije?

2645 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Širom svijeta, pa tako i u Albaniji, epidemija Covida-19 je poremetila ritam normalnog života, a utiče i na psihološko stanje svakog pojedinca. Ali, kao što kažu, epidemija je prije svega društveni fenomen, a potom problem zdravstvenog sistema jedne države.

Mediji su doprinijeli da se još lošije nosimo s posljedicama panedmije. Nevidljivi virus je estetizovan poput neke bombone, obojen nebesko – tamno plavom, predstavljen kao predivan biser, kao koral iz okeanskih dubina. Kontrast između vizuelizovane ljepote i opasnosti koju virus predstavlja po zdravlje, daje mu mističnu dimenziju – u istovremeno privlači pogled i izaziva strah. Predivan strah, strašna ljepota. Koktel kakav samo paganski bogovi mogu spraviti.

A mediji su u potrazi za klikovima. Šokantan članak ima širu publiku od onog koji umiruje. Ovo nas je dovelo do toga da informaciono društvo, kako ga danas zovemo, postaje društvo narodnih priča, mitologija, delirijuma, nepotvrđenih “istina”. Svi imaju pravo da govore o onome što je izvan okvira profesije kojom se bave i i usko specijalizovane struke.

Psihološka kriza je treća kriza koja ide uz virus. Najneposredniji odnos na svijetu je u potpunosti poremećen – odnos duše i tijela svakog pojedinca. Niko više nije u mogućnosti da osjeti svoje tijelo bez tuđeg posredovanja. Mediji i “predanja” na društvenim mrežama su učinili svoje. Osjećaćeš se umorno, imaćeš glavobolje, izgubićeš čula mirisa i ukusa, možda čak i povraćati – svi simptomi su postali normalnost onih čiji su rezultati testa pozitivni. Ne osjećaš ih? Možda si već umro!

Kriza je propraćena i epidemijom politike. Četvrta ozbilja kriza. Aprilski izbori se primiču, a politika je pronašla svoju legitimnost u Covidu-19. Dobro je da si došao, Covide! Svojom duboko uznemirujućom, mističnom i okrutnom ljepotom, dao si nam priliku da ovu igru igramo na političkom nivou. Svi drugi problemi Albanaca su zaboravljeni. Šta je politički diskurs mogao da sadrži da nije bilo mistično vizuelizovanog Covida? Početak predizborne kampanje bi bio dosadan! Pričali bi o svemu, ne govoreći ništa!

Peta kriza je ekonomska kriza, ona koja je u prikrajku, ali svakako postoji. Sada imamo krizu krize. Paketić sa spasonosnim Faviranom, na kutiji piše “sabah” (tur. jutro) – tri tablete. “Aksham” (tur. veče) – tri tablete. Koštao je 300 eura, pa onda 250 eura, a “brat” sa Kosova može da ti ih donese čak za 75 eura. Sabah _ Aksham. Pronađi Faviru, žensko ime poput onih iz turskih sapunica. Palimpsest kriza. Vraćanje vjere u ono naše “tursko” na račun “oksidentalizma”. Nemojte mi samo pričati još i o geopolitičkoj krizi!!!

Favira!

Fakira!

Krize se preklapaju. Vakcina se iščekuje kao hladna voda u sred vrelog ljeta. Zaustaviće virus, ali šta će uraditi s korupcijom, političkom apstinencijom, našom traumatizovanom psihološkom tišinom, mitologijom koja je zamijenila informacije?

Ko će nam nabaviti vakcinu protiv vječitog lutanja?

Autor je član Akademije nauka Albanije

(okruzenje.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")