OKEAN NA MORU

Ratne igre

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Vujanović je pozvao rukovodstvo Sjeverne Koreje da prihvati realno stanje, mirno preda vlast i tako izbjegne rat
117 pregleda 6 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2018. 09:24h

Podgorica, 12:00 h - Crna Gora je objavila rat Sjevernoj Koreji. Nakon sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost u proširenom sastavu, predsjednik Filip Vujanović kazao je da je Crna Gora prinuđena na taj korak imajući u vidu dinamiku ostvarivanja strategije nacionalne bezbjednosti i očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje. Odluka je, kako je naveo, bazirana na tek usvojenom strateškom dokumentu Ministarstva odbrane kojim se Crna Gora pozicionira kao vodeća vojna sila na Balkanu i šire.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Vujanović je pozvao rukovodstvo Sjeverne Koreje da prihvati realno stanje, mirno preda vlast i tako izbjegne rat. Predsjednik Vlade Duško Marković kratko je kazao da će Crna Gora vjerovatno anektirati Sjevernu Koreju. Šef parlamenta Ivan Brajović pojasnio je da je to neophodno kako bi narod Sjeverne Koreje shvatio da bez smjenjivosti vlasti nema demokratije.

Upitan zašto se baš Crna Gora odlučila na objavu rata pored toliko moćnih saveznika, Vujanović je pojasnio da je u ovom trenutku potpuno nebitno koja bi se od 29 članica NATO odlučila na taj korak. Na sjednici je konstatovano da narod Crne Gore ne treba da brine jer Sjeverna Koreja nema interkontinentalne balističke rakete dometa 8.000 km. Upućen je zahtjev Jensu Stoltenbergu za hitnu vojnu pomoć.

Šef vladinog biroa za informisanje Srđan Kusovac pozvao je elektronske medije i Vijesti da 24 sata dnevno puštaju rodoljubive pjesme.

Podgorica, 12:10 - Američka ambasada u Podgorici saopštila je da će se predsjednik SAD Donald Tramp, povodom odluke Crne Gore, javnosti obratiti poslije doručka, oko 14:00 h po srednjoevropskom vremenu.

Pjongjang, 21:45 - po lokalnom vremenu (12:15 h) - Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je da je Kim Džong Un nakon omiljene kompjuterske igrice - potapanje američkog kontinenta i Japana balističkim rakertama sa minijaturnim bojevim glavama - utonuo u dubok san. Podgorica je upozorena da izbjegava ishitrene poteze dok se Kim Džon Un ne naspava „jer mu je nuklearno dugme pored glave“.

Berlin, Pariz, 12:15 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je čuđenje i tražila hitno pojašnjenje iz Podgorice. Francuski predsjednik Emanuel Makron je najavio hitan dolazak u glavni grad Crne Gore.

London, 12:25 - Britanska premijerka Tereza Mej najavila je Bregzit 2, odnosno istupanje Velike Brijatnije i iz NATO-a.

Moskva, Peking, Seul, Tokio, 12:30 (CET) - Predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping u telefonskom razgovoru osudili su odluku Crne Gore. Kako je javio Rojters, oni su pozvali ostale članice NATO-a da se ograde od Podgorice. Predsjednici Južne Koreje Mun Džae In i premijer Japana Šinzo Abe pozdravili su odluku Podgorice. Oni su u telefonskom razgovoru najavili da će priznati Sjevernu Koreju čim Crna Gora uspostavi vlast nad cijelom teritorijom te zemlje.

Podgorica, 12:35 - Ministar turizma Pavle Radulović kazao je da će naredne godine prohodi od turizma iznositi više od 10 milijardi eura budući da je Crna Gora dobila izlaze na još dva mora - Žuto i Japansko.

Budva, 12:40 - JP Morsko dobro saopštilo je da bi prihodi tog preduzeća u narednoj godini mogli biti ustostručeni. Najavljeno je da će odmah biti uspostavljena zona morskog dobra koja će za početak biti kao ona u Ulcinju - široka najmanje šest metara, računajući od linije koja je horizontalno udaljena od linije do koje dopiru najveći talasi za vrijeme najjačeg nevremena. Najavljena je i izrada strategije kako bi se što prije pristupilo raspisivanju tendera za davanje pod zakup državnog zemljišta na obalama najduže korejske rijeke Amnok, po ugledu na Bojanu.

Priština, 12:45 - Na vanrednoj sjednici kosovskog parlamenta, jednoglasno je ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Premijer Ramuš Haradinaj izrazio je žaljenje što ranije nije došlo do toga istakavši da je granica povučena pravedno.

Podgorica, 12:50 - Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević kazali su da s obzirom na novonastale okolonosti, više nema suđenja za državni udar i zatražili od vlasti da im vrati pasoše.

Podgorica, 13:00 - Lideri građanske opozcije najavili su povratak u parlament ističući da je bojkot sada izgubio svaki smisao.

Beograd, Tirana 13:10 - Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Edi Rama izarazili su sumnju da Sjeverna Koreja ne posjeduje rakete dometa preko 8.000 km. U odvojenim saopštenjima, oni su izrazilii bojazan da bi rakete na toj daljini mogle promašiti cilj.

Zagreb, 13:35 - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je da Hrvatska nema pretenzija na Prevlaku. Dodala je da je pravedno da poluostvro pripadne Crnoj Gori i pozvala Sabor da hitno usvoji takvu odluku.

Ulcinj, 13:45 - Odgođena je sjednica ulcinjskog parlamenta na kojoj je trebalo da za predsjednika Opštine bude izabran šef lokalnog DPS Ljoro Nrekić. Lider Force Nazif Cungu saopštio je da do daljeg on ostaje na čelu Opštine.

Beograd, 13:50 - Tanjug je javio da je ranije danas u Pjongjangu viđen direktor Instituta za javnu politiku Vladimir Beba Popović u neformalnom razgovoru sa šefom DPS Milom Đukanovićem.

Vašington, 14:00 (CET) - Predsjednik SAD Donald Tramp čestitao je Crnoj Gori na hrabroj i istorijskoj odluci. On se u telefonskom razgovoru izvinio premijeru Markoviću zbog gurkanja u Briselu. Dodao je da će to uraditi i lično čim dođe danas u Podgoricu.

Podgorica, 14:30 - Samostalni referent u Ministarstvu odbrane R.S. bio je tog dana prezadovoljan sobom. Zavaljen u fotelju u stanu svoje ljubavnice Lj.S. pijuckao je džoni voker sa ledom, praveći impresivno simetrične kolutove dima koji su se razlivali sustižući jedan drugog. Šef mu je dao slobodan dan, a ministar lično obećao povišicu od 20 odsto za vješto odrađeni posao.

- I nije tako teško prepisivati - mislio je u sebi cereći se.

- Copy, paste, copy, paste... samo promjena imena i datuma - sjećao se zadatka koji mu je u stogoj tajnosti povjerio šef. Zamišljao je kako ministar tapše šefa po ramenu hvaleći ga zbog njega, dok je na računaru još jednom listao dokument o strategiji, jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje.

- Napasti... anektirati... širiti ratnu propagandu..., počeo je da ga obliva hladan znoj.

- Šta je ovo dođavola..., počeo je glasno da psuje. Trebalo je samo da prepiše dokument Njemačkog ministarstva odbrane iz 1989, nakon rušenja Berlinskog zida.

- Kakav crni rat i aneksija... Poljska..., čitao je u nevjerici.

- Ovo je registar iz 1939. Aoooo, šta sam uradio... Kako ću sjutra šefu na oči, paničio je.

- Možda ga još nije ni predao ministru. Prvo mora pročitati valjda. Pa da, biće to u redu. Ispraviću sjutra...

Nasuo je još jedan viski i mislio kako mu je svaki 29. februar u životu bio baksuzan...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")