KONTRASTAV

Protiv sam DPS i SPC klijentelizma

Istina je da više godina različito vidimo alternativu, ali i puteve oporavka Crne Gore od hibridnog režima i klijentelizma DPS-a

23522 pregleda 163 reakcija 64 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Odgovor na kolumnu Željka Ivanovića "Pravda za Adžića ili smrt fašizmu", Vijesti, 28. 12. 2020.

Neistine i manipulacije su osnova i matica kako DPS-ovih tako i Željkovih i Vučićevih potjernica i javnog linča. Opravdano dižući glas protiv hajke na Filipa Adžića, Željko neistinama pokušava da disciplinuje Žarka Rakčevića i pridružuje se hajkačima iz DPS-a.

Da je Željku do principa i objektivnog informisanja imao bi na umu stotine svakodnevnih prozivki, laži i spinova upućenih navodnom izdajniku Crne Gore Žarku Rakčeviću od udruženih domaćih i regionalih sinekurista DPS-a.

Istina je da više godina različito vidimo alternativu, ali i puteve oporavka Crne Gore od hibridnog režima i klijentelizma DPS-a. Novoj Vladi treba dati šansu da otvori procese demokratizacije i oporavka Crne Gore. Međutim, vjerujem da je neprihvatljivo da se umjesto pogubnog DPS klijentelizma instalira SPC klijentelizam i podobnost.

Konkretno:

1) Žarko Rakčević je kao i 11 + 5 članova Glavnog odbora URE, smatrao da je nepotrebno prekonoćno donošenje po hitnom postupku izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica. Mislili smo da to nije prioritet, nego ekonomsko socijalni program, zakon o porijeklu imovine i lustracija, odnosno, da treba nakratko odložiti usvajanje Zakona. Kao i „namaknuti“ članovi Glavnog odbora zajedno sa Filipom Adžićem i ostalima smatrao sam da Srpska pravoslavna crkva treba da se registruje kao i sve druge vjerske zajednice (ne dovodeći u pitanje brisanje članova 62-64 Zakona). U pravnom sistemu branjene države Crne Gore ne smije biti diskriminisanih, a ni povlašćenih.

2) Danas, Željku Ivanoviću je grijeh što sam dao intervju televiziji A1 Di Keja. Pretpostavljam da Željko zbog višegodišnje bliskosti tepa gospodinu Dušku Kneževiću, sa kojim ja nikad u životu nijesam imao kontakt. Hvala novinarki Milici Minić koja me je pozvala u emisiju i dala priliku da odgovorim na dio pitanja, ali i da demantujem hajkačke laži i podvale.

3) Željko tepa „pekinškoj patki od Darka Pajovića“ jer je kako medijski tako i finansijski pomagao dotičnom i Pozitivnoj. Ta podrška je trajala i mjesecima nakon što je sumnjivo lice Žarko Rakčević, zbog neslaganja sa kursom politike Pozitivne, pred izbore u septembru 2012, napustio Savjet Pozitivne.

4) “Velikosrpskog okupatora Vučića“, kako ga nazivate, ste doveli u udarni dnevnik TV Vijesti gdje je ovaj put lično, drugi put u 3 dana, napao Žarka Rakčevića i koncept ekspertske vlade - bez prava na odgovor.

Jednako kao propagandisti DPS-a, iznosite neistine da su akcije Instituta Simo Milošević kupljene preko izvjesnog Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, po sniženoj cijeni. Akcije Instituta su kupljene 30. 08. 2018. godine na Montenegro berzi po cijeni od 28,50 eura za akciju što je ujedno i najvisočija postignuta cijena u 3 godine prije transakcije na berzi ili 10% visočija od trogodišnjeg prosjeka. Danas je cijena akcija Instituta 26,8 eura.

Žarko Rakčević

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")