EVROPA KOD KUĆE I VANI

Da sa kancelarkinog puta ne skrenemo…

Novi šef njemačke CDU, Armin Lašet, nastaviće putem centra koji je utabala Angela Merkel. On mora da ujedini stranku koju čeka rasprava o tome ko će biti kandidat za kancelara

3051 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Lašet, Foto: Reuters
Merkel i Lašet, Foto: Reuters

Usred pandemije, Armin Lašet je obećao stranačkim kolegama da će nastaviti kurs i politički stil Angele Merkel. Lašet želi da bude kapiten, da održi stranku i zemlju na okupu. Nikakav rizik, već povjerenje i pouzdanost.

Pobedom na izborima za šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) on je sebi obezbijedio mogućnost da postane kancelar nakon izbora u septembru. Još nije odlučeno da li će biti kandidat, ali kao novi lider stranke ima pravo prečeg pristupa. Lašet je jasno rekao da se smatra sposobnim da bude šef Savezne vlade.

Ali, u pozadini, dva jaka rivala vrebaju šansu. Obojica se trenutno visoko kotiraju u anketama: Markus Zeder, bavarski premijer i šef CSU, i Jens Špan, ministar zdravlja i Lašetov partner u kandidaturi za vođstvo CDU.

Kao ministar zdravlja tokom pandemije, Špan je naravno stalno prisutan u medijima, pa je po anketama ponekad omiljeniji čak od kancelarke.

Volja za vladanjem - to je cilj iza kojeg CDU oduvijek zbija redove. Stranka ima jasnu pretenziju na vlast, i sve zavisi od kandidata koji najviše obećava. Uprkos ličnoj volji za moć, Lašet sigurno ima osjećaj koji kandidat bi Demohrišćanima donio najbolje šanse za uspjeh na izborima.

U tome se Lašet razlikuje od poraženog Fridriha Merca. I to je jedan od razloga što je dobio podršku delegata na stranačkom kongresu.

U izboru usmerenja, stranka se usprotivila pomjeranju udesno i samim tim bila protiv Fridriha Merca koji je partiji htio da ukleše mnogo konzervativniji, a ekonomski liberalniji profil.

Armin Lašet neće napustiti uspješnu strategiju Angele Merkel da CDU bude stranka koju biraju i oni na lijevom centru. Od Lašeta ne treba očekivati radikalne promjene. U najboljem slučaju, on će umjereno promijeniti kurs, naglašavajući socijalne aspekte i zajedništvo.

Lašet će imati priliku da postane kandidat za kancelara jedino ako uspije da u potpunosti ujedini stranku. Njegov rival Fridrih Merc, međutim, snažno je dijelio. Ima vatrene obožavaoce koji su sada gorko razočarani.

Lašet je izabran jer je simbol posredovanja i umjerenosti. Upravo prema tom stilu politike je poznata i Angela Merkel. Zato je cijenjena u inostranstvu, posebno u Evropi. Tamo se smatra oličenjem strpljivog razgovora i kompromisa.

Međunarodni partneri Njemačke ne treba da računaju na lomove. Lašet će se i u spoljnoj politici držati utabane staze. On je ubijeđeni Evropejac, transatlantski nastrojen, ističe unutrašnju i spoljnu bezbjednost i aktivno je podržavao izbjegličku politiku Angele Merkel.

Kandidujući se za mjesto šefa CDU, Lašet je na prvo mjesto stavio timski duh. Ne ponaša se isključivo, zrači toplinom i veselošću koja odlikuje ljude iz Porajnja. Nije on čovjek hladne politike moći. Kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, stvorio je jak tim u kabinetu, njegovi ministri su stručni i tako doprinose Lašetovoj popularnosti.

CDU je nesporno najjača stranka prema trenutnim ispitivanjima javnog mnjenja. To duguje popularnosti Angele Merkel.

Većina Njemaca, međutim, trenutno ne želi da Armin Lašet bude budući kancelar. U pandemiji, politika je nepredvidljivija nego ikad. Sve se svodi na prave odgovore na krizu i najbolje upravljanje. Sada je počeo sljedeći krug u trci za nasljednika Angele Merkel.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")