STAV

Sastanak privrednika

Crna Gora nikada nije bila društvo jednakih šansi, ali smatram da sada ima istorijsku šansu da to bude. Društvo jednakih šansi omogućava tržišno poslovanje, a to znači maksimalno iskorišćavanje raspoloživih resursa. Takođe, ono daje šanse i inferiornim grupama

2593 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Na sastanku privrednika sa predstavnicima Skupštine i Vlade, održanom dana 25.01.2021. godine u vili „Gorica“, rekao sam da su društva koja pružaju jednake šanse, imaju jasna pravila i koja imaju nultu korupciju, prosperitetna i da je prvenstveni zadatak Vlade da to obezbijedi. Zbog ograničenog roka trajanja sastanka koji je već bio prekoračen, nijesam bio u prilici da na sastanku nešto više kažem.

Da li je Crna Gora društvo jednakih šansi?

Niti jeste niti je od kada pamtim ikad bila, ali smatram da sada ima istorijsku šansu da to bude. A da nije, ne treba da idem dalje od svog ličnog primjera. Preduzeće koje vodim je bilo daleko odmaklo sa rezultatima ispred mnogih drugih i imalo je šansu da se brzo proširi i na region. Šansa mi je brutalno oduzeta samo zato što, kako tada tako i danas, mislim svojom glavom i čuvam svoju slobodu da ne robujem jednoumlju neke političke partije, makar ona bila u vlasti. Način na koji se nekome oduzima šansa a drugome daje u Crnoj Gori je toliko očigledan i surov, da je u mom slučaju potvrda svega tužba za diskriminaciju (ispisana na 100 strana i sa preko 200 priloženih dokaza između kojih je i presuda Evropskog suda za ljudska prava), koju sam predao nadležnom sudu, pa ko zastupa suprotan stav da je Crna Gora društvo jedankih šansi, neka čita konkretan primjer. Tu je samo dio toga što sam morao da preživim u svom životu kao privrednik u crnogorskom privrednom ambijentu, i to samo iz razloga što nijesam nikad htio da budem dio krda i jednoumlja. Da sam radio u privrednom ambijentu jednakih šansi, vjerujem da bih ih kao privrednik iskoristio mnogo bolje, za svoje dobro i za dobro mnogih drugih, kao i za dobro same države.

Zašto društvo jednakih šansi?

Iz ugla morala zato što nije baš moralno da dvoje jedu sarmu na način što jedno jede kupus a drugi meso, s tim što će pojedinačne porcije biti manje u društvu koje ne pruža jednake šanse. Takođe nije fer da plaćam takse državi koja posle taj novac namještenim tendrima predaje u ruke privilegovanim. A iz ugla ukupnog razvoja društva, zato što nam zemlje razvijene tržišne privrede potvrđuju da se društvo jednakih šansi najbrže razvija. Dakle, društvo jednakih šansi omogućava tržišno poslovanje, a to znači maksimalno iskorišćavanje raspoloživih resursa. Takođe, društvo jednakih šansi daje šanse i inferiornim grupama.

Što je najveći problem da Crna Gora bude društvo jednakih šansi?

Bez dileme - korupcija. Pod korupcijom podrazumijevam zloupotrebu javnih ovlašćenja - svako svjesno profesionalno nezakonito postupanje državnih službenika, tužilaca ili sudija, nezavisno od motiva zbog čega tako postupaju. To je zloćudni tumor za svako društvo, koji:

- ne dozvoljava da privreda tržišno posluje i na najbolji način iskoristi svoje resurse. Što je razlog devastacije životne sredine mora i priobalnog područja ako nije korupcija? Što je razlog odlaska u inostranstvo najkvalitetnijih crnogorskih kadrova kao najvažnijeg ekonomskog resursa?

- moralno degeneriše društvo i stvara bolestan privredni i ukupan društveni ambijent u kome dominira laž i prevara, a iz toga slijedi nepovjerenje, nepouzdanost i nesigurnost, što je, ako govorimo o privredi, jako destimulirajuće za investitore. Moralna degradacija hrani koruptivno ponašanje, tako da je to krug iz koga se teško izlazi.

Ekonomski rast je obrnuto proporcionalan korupciji. To dokazuju primjeri zemalja koje su značajno smanjile korupciju i doživjele snažan ekonomski rast.

Odakle početi?

U čistom kupeu svaki pikavac na podu bode oči, a u prljavom se ni prosuta pepeljara ne primjećuje. Odakle početi čišćenje kupea? Bez dileme od sudstva. A ono ne da je koruptivno, nego je u situaciji da se ne može izliječiti bez spoljne intervencije i jake terapije kao za svakog teškog bolesnika. Jako uznemirujuće i depresivno djeluje drskost sudija da donose očigledno nezakonite presude. Čestite sudije pokušavaju da se što manje uprljaju, ali teško uspijevaju u nečistom okruženju. Kada se sudstvo dovede do nivoa korupcije koja se može tolerisati, problem korupcije državne uprave bi se brzo izliječilo. U sudstvu i državnoj upravi postoji i veliko neznanje, a to je opet povezano sa korupcijom - jer bi se u suprotnom birali oni koji znaju.

Eliminacija korupcije bi se vrlo brzo pozitivno odrazila na privredni ambijent, a sistem jasnih pravila koja svi moraju da poštuju bi se vrlo brzo pozitivno odrazio na privredni rast ali i na privredni razvoj, što bi sve rezultiralo velikim šansama za dugoročnim stabilnim ekonomskim rastom.

Što očekivati od Vlade?

Crna Gora ima jedinstvenu i teško ponovljivu šansu da se uspješno izbori sa korupcijom. Ovo iz razloga što u Vladi nema političara, nego se sastoji od sposobnih i pretežno mladih ljudi koji nemaju „putera na glavi“ (niko ih ne drži u šaci), puni su pozitivne energije i entuzijazma, ne boluju od revanšizma, i što je najvažnije korupciju su prepoznali kao ključni problem društva, a to znači i privrede. I pored proklamovanih dobrih namjera Vlada ima veliki problem da se izbori sa korupcijom bez opšte podrške. Međutim, nema toga ko živi u Crnog Gori, kome dugoročno gledano, bez obzira na trenutni stepen privilegija, korupcija koristi - svima šteti. Trezvenoumni shvataju prednosti dugoročne dobiti od trenutnih privilegija. Lično dajem punu podršku Vladi u borbi sa korupcijom sve dok djelima potvrđuju proklamovano.

Poštujem predloge svih privrednika iznesenih na sastanku koji su svi iz domena ekonomskih politika Vlade, ali oni imaju smisla samo ako su na dobrom temelju. Prioritet je izgradnja temelja. Na sastanku je potpredsjednik Vlade gospodin Abazović rekao da će odmah procesuirati svaki pokušaj korupciije prema Vladi. Uskraćeni smo za odgovor - kome? Autor je privrednik,i vlasnik i direktor kompanije KIPS

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")