TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ko je izdao Amfilohija

Vlast u Crnoj Gori izdala je Amfilohija - reče Porfirije koji je za 1,5 dana izdao sve ono za što se mitropolit borio najmanje 15 godina - ukinuo Episkopski savjet, izbrisao Pravoslavnu crkvu, oduzeo titulu arhiepiskopa i ostavio MCP bez mjesta u Sinodu

54857 pregleda 486 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Ljudi moji, je li ovo normalno... Demokratski front najoštrije je osudio doniranje vakcina susjednom Kosovu?! Dobro, nije svima nego samo pripadnicima kosovskih bezbjednosnih snaga, ali dođe mu na isto jer Albanci čine većinu i u toj državi i u njenoj vojsci.

Deef-koaliciji definitivno nema spasa, osim da naredne godine na izbore izađe - u Srbiji.

Osuditi, pa još najoštrije, to što će nekome biti spašen život ili olakšane posljedice bolesti - e, to više ne spada u domen politike nego patologije. Nalik na onu s kraja prošlog vijeka, kad je srpski ministar zdravlja tražio da se na Kosovu ukine dječji dodatak uz obrazloženje da majke tamo "ne rađaju djecu nego teroriste".

Sad kad su ti "teroristi" porasli, treba im ukinuti i vakcinu...

Stvarno je trebalo imati đon umjesto obraza pa humani gest vlastite(?) države, iz koje se korona konačno povlači, tumačiti "kao novi šamar srpskom narodu".

I to uprkos činjenici da je desetak posto mjesta u tim bezbjednosnim snagama rezervisano za Srbe i ostale manjine. I što je Srbima koje Front "štiti" od Albanaca sasvim udobno pored tih istih Albanaca u foteljama Vlade i Skupštine Kosova.

Sjede neki, ali mnogi još žive u getu? Tačno, ali taj status omogućila im je upravo ovakva politika kakvu Demokratski front praktikuje u Crnoj Gori.

Od priče o ugroženom srpstvu, napaćenom narodu i njegovom vjekovnom progonu do pretvaranja autohtonih Srba u nacionalnu manjinu - nije dug put. U Hrvatskoj samo pet godina, na Kosovu dvadesetak...

* * *

Teoretičari zavjere sad idu korak dalje, tvrdeći da je protiv srpskog naroda u Crnoj Gori niko drugi nego njena vlast. I to izvršna i zakonodavna, u kojima većinu čine - Srbi.

- Nema dana da ne postavim sebi pitanje da li su oni koji su preporučili Zdravka Krivokapića i insistirali na njegovoj poziciji dio čitavog projekta usmjerenog protiv srpskog naroda - izjavio je Andrija Mandić prije nekoliko dana, služeći se istom logikom kojom je bivša vlast 2016. optuživala njega.

Sumnjičeći usput i pokojnog mitropolita, čije je posljednje mjesece života proveo u prisilnom tihovanju. Zato valjda samo Mandić ne zna kako je upravo mitropolit Amfilohije preporučio Krivokapića za nosioca liste ZBCG.

Da ga hoće za premijera, insistirao je još u septembru prošle godine mitropolit lično. I to u Ostrogu, rodnom mjestu nove vlade protiv čijeg se mandatara nije pobunio niko iz pobjedničke koalicije. Tada je sporan bio samo - lider Ure.

- Nije tačno da je iko iz DF-a doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već tražimo da nam pojasni zahtjeve Dritana Abazovića koji traži sve ključne resore u vladi, uključujući MUP, Upravu policije, ANB, Ministarstvo odbrane, Vojno-obavještajnu agenciju, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde - rekao je Milan Knežević nakon sastanka.

Dva mjeseca kasnije, Nebojša Medojević je optužio episkopa Joanikija i rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića da su odgovorni za prevaru birača i naglasio da mu je tu informaciju dao upravo - Andrija Mandić.

Nije to jedini razlog zbog kojeg bi lider Nove trebalo da pripazi (o) kome što priča. Optuživanje vlastite domovine da se "na sramotan način uključuje u borbu protiv srpskog naroda" brzo će mu se obiti o glavu.

Nije se Aleksandar Vučić još toliko pogubio da Crnoj Gori prepusti liderstvo u zaštiti Srba od kolektivizacije krivice za genocid.

Čim oposli ovaj performans o (ne)priznavanju priznatog Kosova, eto u Beogradu kopije crnogorske rezolucije o Srebrenici...

* * *

Bila bi božja pravda da se to desi za mandata predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, servilnog komunističkog junoše koji uoči penzionisanja sve brže zaboravlja na sekularnost.

- Besmisleni su napadi da se miješam u unutrašnje stvari Crne Gore - pokušao je da se brani i istog časa uhvatio sebe u laži:

- Pozvao sam mitropolita Joanikija da se pozabavi situacijom u vladajućoj koaliciji zato što su oni pobijedili na talasu litija.

Da išta zna o prilikama u Crnoj Gori shvatio bi da je bivši režim pao na talasu depeesovog zla. I da bi, bez miješanja Zapada, Milo Đukanović bio oboren talasom litija taman koliko je i Slobodan Milošević oboren talasom protesta.

A da ima trunku ne samo političkog nego i ljudskog dostojanstva, ne bi rezoluciju povodom ubijanja 8.372 Bošnjaka u Srebrenici nazvao - ničim izazvanom.

* * *

Ničim izazvan bio je ovim povodom jedino mitropolit Joanikije, ukoliko riječ da se više neće baviti svjetovnom politikom nije prekršio na gorepomenuti poziv Ivice Dačića.

Da mu politika nije jača strana jasno je već godinama. Naročito od decembra 2019. kad je na javnoj tribini vrijeđao Albance nazivajući ih "šiptarima".

Uvredljivo je zvučao i početak njegove izjave povodom Rezolucije o Srebrenici: "Pa, kad je već usvojena..." .

A još više nastavak, uz uobičajenu relativizaciju genocida pitanjem „gdje je Jasenovac, Jadovno, Velika”...

Tamo su gdje su i bila ta tri stratišta. Kao i sva ostala koja, nažalost, još čekaju punu istinu.

Ali, ne treba za to kriviti Srebrenicu, nije ona uzrok tih zločina nego - posljedica.

Ako u crkvi ne vjeruju meni, neka provjere kod Ratka Mladića...

P.S. U državne poslove, uprkos obećanju, umiješao se i patrijarh SPC. Vlast u Crnoj Gori izdala je mitropolita Amfilohija - reče Porfirije koji je za 1,5 dana izdao sve ono za što se Amfilohije borio najmanje 15 godina - ukinuo Episkopski savjet, izbrisao Pravoslavnu crkvu, oduzeo titulu arhiepiskopa cetinjskog i ostavio Mitropoliju crnogorsko-primorsku bez predstavnika u crkvenoj vladi, tj. Svetom Sinodu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")