STAV

Ujedinjeni obrazovanjem za globalni prosperitet i mir

Dok obilježavamo Međunarodnu nedjelju obrazovanja (13-17. novembar), riječi senatora Fulbrajta su podsjetnik da razmjena u oblasti obrazovanja nastavlja da gradi mostove međusobnog razumijevanja građana Crne Gore i Sjedinjenih Država
87 pregleda 3 komentar(a)
Međunarodna nedjelja obrazovanja
Međunarodna nedjelja obrazovanja
Ažurirano: 15.11.2017. 10:25h

Povodom Međunarodne nedjelje obrazovanja

Nekadašnji američki senator Vilijam Fulbrajt (J. William Fulbright) jednom je rekao: “Moramo se truditi da proširimo granice ljudske mudrosti, empatije i percepcije, a to je jedino moguće putem obrazovanja.”

Dok obilježavamo Međunarodnu nedjelju obrazovanja (13-17. novembar), njegove riječi su podsjetnik da razmjena u oblasti obrazovanja nastavlja da gradi mostove međusobnog razumijevanja građana Crne Gore i Sjedinjenih Država.

Kao bivša učesnica obrazovne razmjene, čvrsto vjerujem da međunarodno obrazovanje treba da bude integralni dio akademske karijere svakog studenta i posebno sam ponosna što su više od 100 građana Crne Gore, trenutno, redovni studenti američkih univerziteta.

Mnogi od njih su aplicirali na američke univerzitete uz pomoć i savjete našeg EducationUSA savjetodavnog resursnog centra koji, uz pomoć i podršku Stejt dipartmenta, funkcioniše u okviru Američkog ugla u Podgorici. Centar, koji je dio mreže nekoliko stotina sličnih savjetodavnih centara u više od 170 zemalja širom svijeta, obezbjeđuje besplatno tačne i nepristrasne informacije o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama za međunarodne studente.

Željela bih da ohrabrim sve mlade ljude iz Crne Gore da koriste ovaj resurs kako bi dobili više informacija o više od 4.500 akreditovanih američkih univerziteta i koledža čija su vrata otvorena za kvalifikovane studente iz drugih zemalja. Bez obzira da li vas zanimaju četvorogodišnji studiji, diplome viših škola ili ljetnji programi razmjene, u Sjedinjenim Državama zasigurno možete naći program koji vam najviše odgovara.

Nije tajna da je visoko obrazovanje u Sjedinjenim Državama jedno od najboljih u svijetu. Trenutno, više od milion stranih studenata studira u Sjedinjenim Državama. Željela bih da još više talentovanih, mladih ljudi iz Crne Gore koriste ove mogućnosti. Istovremeno, nadam se i da će više američkih studenata dolaziti u Crnu Goru na neki od programa razmjene kako bi upoznali vašu prelijepu zemlju.

Mnogi međunarodni studenti pronađu put do Sjedinjenih Država preko nekog od programa obrazovnih ili kulturnih razmjena koje finansira Stejt dipartment. Posebno bih željela da ohrabrim crnogorske studente da se prijave za Global UGRAD stipendiju koja pokriva semester studiranja na nekom od američkih univerziteta. Poziv za Global UGRAD program je otvoren do kraja decembra.

Takođe, za crnogorske srednjoškolce imamo Future Leaders Exchange Program, bolje poznat kao FLEX program razmjene. Prošle godine, 15 crnogorskih srednjoškolaca dobilo je FLEX stipendiju i trenutno pohađaju školsku 2016-2017. godinu u Sjedinjenim Državama. Posebno mi je drago što čujem da je interesovanje ove godine bilo ogromno i da se više od 400 crnogorskih srednjoškolaca prijavilo za ovaj sjajan program.

Pored toga, Ambasada Sjedinjenih Država podržava niz drugih programa razmjene za profesore i istraživače pod okriljem Fulbrajt programa. Takođe, svake godine iz Sjedinjenih Država u Crnu Goru dovodimo asistente za engleski jezik u okviru istog programa kako bi pružili podršku nastavi engleskog jezika i osnažili veze naša dva naroda ključne za dugoročno partnerstvo.

Učenici, studenti, roditelji i nastavnici mogu pronaći više informacija o našim brojnim programima na internet stranici Ambasade SAD u Crnoj Gori https://me.usembassy.gov. Tamo možete pronaći i informacije o vizama i drugim mogućnostima, uključujući popularni Summer Work Travel program. Takođe, želim da vas ohrabrim da nas pratite na društvenim mrežama, na kojima često objavljujemo priče o crnogorskim studentima koji su trenutno u Sjedinjenim Državama, gdje imaju priliku iz prve ruke da dožive našu kulturu.

Na kraju, Međunarodna nedjelja obrazovanja je prilika da se prisjetimo da će oni koji su danas studenti postati sjutra lideri. Moramo učininiti sve što je u našoj moći kako bismo omogućili tim mladim ljudima da steknu vještine koje će im pomoći da budu uspješni. Iskustvo iz obrazovnih razmjena otvara vrata novih mogućnosti i prilika koje mlade čine konkurentnijima u globalnoj ekonomiji 21. vijeka. Pored toga što usavršavaju znanje engleskog jezika, crnogorski studenti u Sjedinjenim Državama imaju priliku da uče sa najboljim i najuspješnijim međunarodnim liderima svoje generacije.

Kao Amerikanci, mi napredujemo zahvaljujući raznolikosti koju međunarodni studenti donese na naše obale. Dobijamo snagu iz saznanja da se zahvaljujući međunarodnom obrazovanju stvaraju prijateljstva koja traju čitav život. Hvala svima u Crnoj Gori koji podržavaju međunarodne obrazovne razmjene.

Srećna Međunarodna nedjelja obrazovanja! #IEW2017

Autorka je ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")