EVROPA KOD KUĆE I VANI

Kraj institucionalizovanog lopovluka u Češkoj

Na parlamentarnim izborima u Češkoj većina je odabrala novi demokratski početak. Ali on neće biti lak. Ovo važan signal i za Evropu

1523 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bili su to sudbonosni izbori: odlučivalo se između Istoka i Zapada, za povratak Češke u demokratsku Evropu ili konačni pomak u smjeru Orbanove Mađarske, u čelični zagrljaj Rusije i Kine. Komentatori u Češkoj uoči izbora nisu štedjeli na dramatičnim upozorenjima i patetičnim porukama.

Svi oni koji su se pribojavali najgoreg scenarija za Češku sada mogu odahnuti. Na kraju je ispalo drugačije nego što su to predviđale gotovo sve prognoze prije izbora. Sporni češki premijer Andrej Babiš i njegova stranka ANO su izgubili izbore za Predstavnički dom, najvažniji dom češkog parlamenta.

Milijarder Babiš je svojim stalnim skandalima, sukobima interesa, lažima i demagoškim stilom godinama uvijek iznova šokirao češku javnost. Prije samo nekoliko dana je izbio skandal oko Pandorinih papira.

No sada je Češka Republika, kako je to rekao liberalno-konzervativni vođa opozicije Petr Fijala, izabrala promjenu. Izglasala je kraj prevarantske politike i institucionalizovanog lopovluka i novi početak u smjeru poštenja, transparentnosti i vjerodostojne demokratije.

Bit će to težak novi početak. Babiš je doduše najavio da će se povući iz politike ako izgubi izbore no u stvarnosti na to ni ne pomišlja. I pritom ima vrlo moćnog saveznika koji mu pomaže da gura dalje: predsjednika države Miloša Zemana, nekadašnjeg protivnika komunističkog režima i socijaldemokrate, a u međuvremenu prijatelja Kine i Rusije, pobornika jedne desno ekstremne češke stranke i zadrtog mrzitelja slobodnog novinarstva.

No uprkos svemu, rezultat čeških parlamentarnih izbora je dobra vijest za sve one u Evropi koji su naklonjeni demokratiji. Doduše bilo bi prerano slaviti kraj ere političkog stanja koje se uopšteno naziva populizmom ali se zapravo radi o koruptivnom autoritarizmu s demagoškim nacionalizmom kao ideološkom nadgradnjom.

No sve više građana, ne samo u Češkoj, više ne može da trpi lažna obećanja autokrata poput Kačinjskog, Orbana ili Vučića. Više im dosta političke samovolje, netransparentnosti, korupcije, neodrživog vladanja i nedostatka perspektive. Upravo to se sada vidjelo u Češkoj.

To bi odgovorne u Berlinu, Briselu i Parizu trebalo da podstakne na razmišljanje - predugo su prema političarima poput Orbana ili Babiša postupali preoprezno ili su se jednostavno uvijek iznova dali nasamariti. U Češkoj je sada jedna uvjerljiva većina odlučila: dosta s tom praksom!

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")