STAV

Odstrel nezavisnih profesionalaca

Vrijeme strukturnih i sistemskih promjena još uvijek je nedokučivo građanskom, odgovornom, ozbiljnom, radnom i jakom u Crnoj Gori

28001 pregleda 61 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pred kraj prethodne sedmice (21.10.2021. godine) Vlada Crne Gore je, u većini, nesistemskom samovoljom okrenula leđa besprijekorno-izmjerljivom i objektivno-potvrđenom rezultatu, koji je direktor Damjanović (V.D. direktora Uprave prihoda i carina) u ime institucije odradio bez greške (izvor: Dan, subota).

U prethodnih sedam mjeseci, fokusiranim svakodnevnim petnaesto-satnim radnim danom (bez dana odmora), direktor Damjanović je ozbiljnoj i odgovornoj Crnoj Gori, kao i regionu i internacionalnoj zajednici, pokazao šta znači biti lider najvažnije institucije u sistemu. I, to ona vrsta lidera koji postigne rezultat, reformski se baveći timom, uz marljivu primjenu i unapređenje zakona, dok ni javno ni zakulisno nikoga nije opterećivao mnogobrojnim zatečenim problemima i kraterima nejavnog u spojenim upravama. Van svake sumnje, direktor Damjanović je realizovao reformsku agendu; uz lični integritet, strukovnim kredibilitetom uz uporno posvećenje, uspio je da poreznike izvlači iz dubokog neznanja, a carinike iz užasavajućih šemica nezakonitog. Diskretno, bez bukanja, bez javnog uznemiravanja, što je umirujući administrativni talenat kada se reformiše novoformirana institucija.

Uz neospornu činjenicu da je bio neupitno-potkovani kandidat za rukovodioca Uprave prihoda i carina, iskustvena definicija da je neobično-važni poznavalac sistema i sistemskih slabosti, bila je presudna u izboru direktora Damjanovića za lidera UPC-a. Premijer-u-sjenci (formalno slovi za ministra finansija i socijalnog staranja) nije se dvoumio da se opredijeli za imenovanje direktora Damjanovića. Zašto? Suprotno EU agendi pridruživanja, bez konsultacije sa širom diplomatskom i ino-finansijskom zajednicom, premijer-u-sjenci je odlučio da se spoje uprave, u kojima se prikupljaju javni prihodi (poreska, za igre na sreću i carine). Samo neko ko je poznavao regulatorni okvir i ko je znao šta su sistemski limiti prekonoćno-odrađenog mergera, takav zahtjevan zadatak je mogao da pripremi i predoči CG javnosti i strancima. Samo je stručnjak bez premca mogao da realizuje takvu ambicioznu agendu u svakodnevnoj primjeni, a da se u poglavlju 16 merger pomene bez kritičnosti (EU 2021 Izvještaj- Oporezivanje/ Taxation, str. 85). Odnosno, da se u poglavlju 29 istakne da se izvelo spajanje uprava, kao i da je reorganizacija uticala na mnoge ekspertske i rukovodeće pozicije, što ima potencijalni uticaj na fukcionisanje javne usluge i tekuće EU projekte u ovoj oblasti, pa je potreban pažljiv monitoring (Carine/ Customs; “... and needs to be carefully monitored“, str. 96). Imparcijalno, a dopunski argumentovano: navedeno je odrađeno bez pomoćnika (skoro pa bez eksperata i rukovodilaca), koje je premijer-u-sjenci tri puta interno odobravao (deset njih), a potom uz zakulisne gadosti-ogovaranja-primitivnih dozvoljavao fiskeru-svih-svojih-grešaka da ne stavlja na agendu odlučivanja Vlade CG.

Ili, drugačije o istom: direktoru Damjanoviću je traženo da Boltovom brzinom trči maraton, zavezanih ruku i nogu. A, onda se samovlašću beskičmenih u četvrtak ukinula staza. Slikovitije: onog momenta kad je pokazao da je UPC-kvalitet-rada-u-zaokretu-prema-boljem moguće ostvariti ukoliko se bez-zazora primijene zakoni, jača tim i osnaži nezavisnost u odlučivanju oko naplate dugovanja, a iz sistema udalje strahovi o svakodnevnim pozivima iz par kabineta da se ne diraju određeni poreski obveznici, odnosno targetiraju obveznici potrebni političkim agendama, tada je premijer-u-sjenci pokazao svoje pravo lice: lice neobrazovanog administratora, koji nema minimalno poštovanje prema crnogorskim institucijama i sistemu; još manje prema međunarodnoj zajednici. Tako je sebe sveo na još jednog otužnog političara u Crnoj Gori, potvrđujući da je svjestan da je u ime Vlade Crne Gore odradio beskičmenjaštvo nemjerljivog strateškog štetočinstva. Možda se školovao u Japanu, Singapuru i Parizu; možda su mu “vlasnici” ino-fondacije i manastiri u susjedstvu. No, neprodužavanjem mandata direktoru Damjanoviću, pokazao da je izmilio ispod šinjela nejunačkog, potvrđujući kako je Crna Gora lak plijen profilima nesposobnim-da-budu-korisni-zajednici. Premijer-u-sjenci je u četvrtak pred veče svjesno okrenuo leđa poštenoj, radnoj Crnoj Gori.

Potezi čitave ekipice oko premijera-u-sjenci (od potunjenih, umišljenih državnih sekretara do poslušnih ministara) očekivani su u odnedavnoj bestijalnosti crnogorskom ekonomijom, koja je javno zasnovana na fatamorgani tzv. Maršalovog plana (ili još ridikulnije: “Evropa sad“, šta god to značilo). Ono nejavno će tek stići na javno razmatranje. Čak i uz amaterska silovanja preko javno-nategnutih stupidnosti iz NVO sektora, nije bilo objektivnih razloga da se direktoru Damjanoviću ne nastavi mandat na čelu Uprave prihoda i carina. Premijer-u-sjenci dragovoljno je postao ikona nemilosrdnog odstrela nezavisnih profesionalaca, čime je potvrdio šta mu stvarno treba: simbolička metla školskog drugara, pojedenog napuhanom sujeticom, za ministra-finansija-mju-gsv-zakonodavstva-obrazovanja-zdravlja-ekonomije-prostornogplaniranja-imovine-katastra-u-sjenci.

Međutim, sistemski je važnija drugačija ravan: prvo, zakulisno postupanje oko direktora Damjanovića pokazalo je da su rezultati, koji se ostvare u ime institucije i tima, najveći neprijatelji kukavica iz Vlade CG (i politike), koji smatraju da im pripada moć da nastave da uništavaju Crnu Goru po tragu trodecenijske matrice poltronstva bez granica. Drugo, novoimenovana princezica-bez-znanja (VD UPC-a) je transimisioni mehanizam da loša rukovoditeljka tobožnjeg stručnog tima slabašnog Nacionalnog savjeta... i državni sekretar-fisker-svih-Vladinih-nekvaliteta prljaju političku scenu prozivkama o podacima i dokumentima, koje niti razumiju niti umiju analizirati, što im nije moglo biti prethodnih sedam mjeseci, jer je nelegalno. Treće: nasilničko zakazivanje elektronske sjednice Vlade CG, a da bi se imenovala anonimna-strukovna-sjenka-sa-štoklice-odovićevog-naredbodavanja potvrđuje da je ekipica oko premijera-u-sjenci cjelovito ubila davnašnje litije, kao građanske proteste specifične namjene. Aferim za brutalni staljinizam, koji nema šanse da stigne do fatalnog retuširanja fotografijama, mada da im se može, to bi i odradili.

Otkrivanjem ko-su-i-šta-su-i-šta-žele-slomiti, koje se odigralo pred očima javnosti Crne Gore, kao i tokom vikenda brukanjem pred crnogorskom dijasporom u SAD, Vlada CG (u većini) je nesumnjivo napravila veličačku, neoprostivu grešku; neispravljivu. Biće da je premijer-u-sjenci sada namjeran da je kao-ispravi, pa je navodno hazarderski krenuo ka još većoj netransparentnosti, podmećući “kukavičje jaje“ diplomatskoj zajednici i ino-povjeriocima. On i njegov fisker navodno planiraju da princezicu “ukrase“ poslušnim pomoćnicima i/ili novim VD-om (može-biti rođakom preko mantije, koji je bio ortodoksno posvećen prethodnim političarima osionog). Nakon staljinizma-u-porazu-i-neuspjehu mora se pobjeći u prodaju dimne zavjese, koja treba da sakrije vulkan samodestruktivnosti.

Postupanje oko direktora Damjanovića činjenično dokumentuje da je nesistemskim potezima unutar državne uprave premijer-u-sjenci zgazio litije u njihovim tekovinama opravdanog javnog protesta. Poštenja i pravde već vjekovima nema u Crnoj Gori, koja rado čojski naginje bezočnom, što premijer-u-sjenci dobrano praktikuje, manipulišući mantijama, starcima, diplomatama i sličnim nezainteresovanim bakračima, voljnim da budu objektima neistinitosti. Stoga je očigledno da je vrijeme strukturnih i sistemskih promjena još uvijek nedokučivo građanskom, odgovornom, ozbiljnom, radnom i jakom u Crnoj Gori.

P.S. Kao ekonomistkinja i građanka Crne Gore, zahvalna sam direktoru Damjanoviću što je obećao da se uporna borba za građane/nke nastavlja, jer ova nesrećna zemlja ima kritičnu masu kvalitetnih profila strukovnosti, koji je mogu odvesti do zajednice dostojanstvenih individualaca.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")