Inovacije i klima

Tri razloga za optimizam u vezi sa klimatskim promjenama

Čini se da su tehnološke inovacije i tržišne snage spremne da ubrzaju otklon od fosilnih goriva čak i ako samit u Glazgovu ne ispuni najambicioznije ciljeve.

3917 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svjetski lideri i stručnjaci za energetiku imaju vrlo pesimističnan pogled na stvari o izgledima za zajedničku akciju na međunarodnom samitu o klimi koji je počeo u nedjelju u Glazgovu u Škotsko.

Ali šta god da se desi, postoje najmanje tri razloga za optimizam u vezi sa otklonom od fosilnih goriva. Konkretno, cijena obnovljive energije nastavlja da opada, opcije za skladištenje se poboljšavaju i vodonik pokazuje značajno obećanje u širokom spektru primjena, prema studijama koje je prošle nedjelje objavio Lazard Ltd., prenosi Bloomberg.

Studije doduše takođe naglašavaju rizike, posebno da ograničenja u snabdijevanju koja utiču na druge djelove privrede mogu da izvrše pritisak na povećanje cijene obnovljive energije u narednih nekoliko godina.

Ekonomska isplativost?

Pad troškova obnovljive energije u proteklih 15 godina bio je izuzetan i nastavio se do 2021. Lazardove studije pokazuju, na primjer, da je solarna energija u komunalnom obimu opala za 90 procenata između 2009. i 2021. Trošak energije vjetra na kopnu opao je za 70 procenata u istom periodu. Ovi zapanjujući padovi pružaju nadu za prelazak na obnovljivu energiju.

Ipak, postoje razlozi za zabrinutost da li će ovi troškovi nastaviti da opadaju. Za projekte čije se cijene određuju 2021. i kasnije, izgleda da se troškovi povećavaju zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, inflacije troškova robe, viših troškova rada i povećane potražnje za kapacitet proizvodnje obnovljive energije. Neizvjesnost oko zakona o čistoj energiji u SAD je takođe mogla imati zastrašujući efekat na razvoj i implementaciju projekta, povećavajući troškove. Povećanje troškova bi usporilo ključni pomak od ugljenika, ali će vjerovatno izbledjeti kako se poremećaji u snabdijevanju ublaže.

Alternativni izvori energije

Tehnologija baterija se takođe poboljšava, što je pozitivan razvoj s obzirom na potrebu skladištenja obnovljive energije u slučajevima kada vjetar ne duva i sunce ne sija. Ali ograničenja u snabdijevanju takođe predstavljaju probleme u ovoj oblasti; dostupnost modula litijum-jonskih baterija postaje posebna briga. To čini jak argument za podsticanje nuklearne energije, koja pruža alternativu bez ugljenika.

Još jedno potencijalno obećavajuće obnovljivo gorivo je vodonik. Proizvodnja električne energije putem mješavine gasa vodonika i prirodnog gasa je tehnički izvodljiva, ali je i dalje preskupa da bi se takmičila sa alternativama. Ali bi uskoro moglo postati ekonomično koristiti vodonik kao dio mješavine goriva.

Takođe, proizvodnja vodonika korišćenjem obnovljivih tehnologija bi mogla postati isplativa. Korišćenje vodonika proizvedenog na taj način za proizvodnju električne energije u velikom obimu koštalo bi mnogo puta više od prirodnog gasa, u zavisnosti od tehnologije koja se koristi. Ali potencijal za smanjenje kapitalnih troškova, na način sličan padu solarnih troškova u proteklih 15 godina, mogao bi učiniti zeleni vodonik konkurentnim u doglednoj budućnosti, posebno ako se obezbijedi subvencijska podrška.

Climate change
foto: Pixabay

Kako dalje?

Kreatori politike koji se okupljaju u Glazgovu mogu pomoći u pokretanju energetske tranzicije na nekoliko načina.

Prvo, oni mogu da obezbijede finansiranje istraživanja i komercijalne subvencije za tehnologiju baterija za skladištenje, koja je ključna za proširenje upotrebe obnovljivih izvora energije i za evoluciju električnih vozila.

Drugo, oni mogu preduzeti slične korake u vezi sa vodonikom s obzirom na njegove bezbrojne primjene i prednosti dekarbonizacije.

Treće, oni mogu ublažiti antimonopolska ograničenja na konsolidaciju industrije u slučajevima kada bi to pomoglo razvoju složenih projekata obnovljivih izvora poput onih koji uključuju vodonik ili skladištenje energije.

Četvrto, mogu da preduzmu korake da ublaže ograničenja u snabdijevanju koja muče luke i transport koji usporavaju smanjenje troškova obnovljivih izvora energije i korišćenje litijum-jonskih skladišta.

Ukupna slika iz Lazardovih studija je da inovacije mogu nastaviti da smanjuju troškove alternativa ugljeniku. Ako se smanjenje troškova u proteklih 15 godina može izjednačiti u narednih 15 u oblastima skladištenja i vodonika, svjetski napori da se smanje emisije ugljenika biće dramatično lakši za postizanje.

Preveo i pripremio: Filip Ivanović

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")