PISMA UREDNIKU

Mnogo toga ne štima

Godinama smo navikli na nedovoljan broj vakcina, a drugu godinu zaredom, u trci za vakcinom protiv sezonskog gripa, rizikujemo da se zarazimo korona virusom

1252 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja je 11. novembra objavilo sljedeće saopštenje: „U sklopu prevencije obolijevanja od sezonskog gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovesti vakcinacija kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od obolijevanja i komplikacija ove virusne infekcije. JZU Apoteke „Montefarma“ počela je distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore. Isporučene količine namijenjene su prioritetnim ranjivim grupama, dok će se kompletna isporuka vakcina protiv sezonskog gripa, u količinama koje su trebovale zdravstvene ustanove, za sve kategorije osiguranika kojima je preporučena vakcinacija, obaviti u toku naredne sedmice.“

Više medija je prenijelo saopštenje o „početku distribucije vakcina“, uz napomenu „da će domovi zdravlja obavijestiti građane o načinu, odnosno mjestu i vremenu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv sezonskog gripa”. Iako navikli da ne budemo „obavještavani“ o organizaciji rada u zdravstvenim ustanovama, mi u Nikšiću smo par dana pažljivo pratili lokalne i druge medije, u nadi da ćemo biti informisani o početku vakcinacije. Tek 16. novembra, na vijestima u 16 časova, Televizija Nikšić nas je informisala da je „u Nikšiću juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa“, a portal Onogošt je istog dana (16. novembra) oko 14 časova, objavio istu informaciju, uz napomenu da im je iz DZ rečeno da svi zainteresovani mogu da se vakcinišu bez zakazivanja, te da je prije vakcinacije neophodno obaviti pregled kod izabranog doktora. „Građani mogu da dođu tokom dana i nema čekanja..“, između ostalog im je kazala načelnica opšte medicine.

Problem je bio što na dan objave informacije o početku vakcinacije, DZ nije raspolagao vakcinama, jer su utrošene “juče”, tj. prvog dana vakcinacije. Svi koji su pošli da se vakcinišu u utorak 16. novembra, vraćeni su sa prve“ barikade“ na ulazu DZ, da čekaju „glavni“ kontigent vakcina. U četvrtak 18. novembra, mediji su objavili da je “Montefarm” počeo distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa prema javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. “Građani se mogu interesovati kod svojih izabranih doktora kada i gdje mogu primiti vakcinu”, poručili su iz “Montefarma”. Bez dodatnih objava u medijima, u nikšićkom Domu zdravlja je, (prema mom saznanju), vakcinacija protiv sezonskog gripa počela u petak 19. novembra, i još je u toku, bez prekida u dane vikenda. Pregled kod izabranog, odnosno dežurnog doktora, obavlja se neposredno prije vakcinacije.

Godinama smo navikli na nedovoljan broj vakcina, a drugu godinu zaredom, u trci za vakcinom protiv sezonskog gripa, rizikujemo da se zarazimo korona virusom. Zato se mnogi građani odlučuju na kupovinu vakcine u privatnim apotekama, koja košta oko 12 eura. Prošle godine je “Montefarm” nabavio 31.000 vakcina, što je potrošeno za nekoliko dana, pa su od Vlade tražili novac za dodatnih 10.000 doza. (Nijesam u toku da li su nabavljene.) Ove godine je nabavljeno 27.180 doza, što govori da korona i gužve u domovima zdravlja nijesu jedini razlozi zbog kojih moramo kupovati vakcine. Mnogo toga ne štima!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")