NEKO DRUGI

Zabrinutost zbog Putinove strategije

Da li se Putin sprema za „povratak u domovinu” Ukrajine kako bi obezbijedio kopnenu vezu sa Krimom?

2845 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sredinom jula objavio poduži esej - sa sve dodatnim objašnjenjima - “O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca”, uz oštre napade na ukrajinsko rukovodstvo koje kontroliše Zapad. Ono se bavi rusofobijom i prisilnom ukrajinizacijom ruski govorećeg stanovništva u Donbasu. Sugestiju da će Rusija prihvatila isključivo "prijateljsku" Ukrajinu - unutar njenih sadašnjih granica - neki stručnjaci su tada protumačili kao prijetnju ratom.

Upadljiva kretanja ruskih trupa prema ukrajinskoj granici i Putinova javna upozorenja u posljednjih nekoliko nedjelja - o „vojnoj ekspanziji” NATO-a i „provokativnim” manevrima u Crnom Moru kao „opasnosti” za Rusiju - potvrđuju sumorne ocjene. U međuvremenu je američki državni sekretar Antony Blinken izrazio zabrinutost (10. novembra) zbog ovakvog razvoja situacije. Rusija bi mogla da „napravi ozbiljnu grešku“ i pokuša da ponovi ono što je uradila 2014, kada je okupila trupe na granici i izvršila invaziju na suverenu ukrajinsku teritoriju.

Glavni razlozi za napetost bili su i jesu aneksija Krima i rat na istoku Ukrajine, u kojem Rusija podržava separatiste. Prekid vatre na istoku Ukrajine postoji od “Minskog sporazuma” (februar 2015), ali se svako malo i iznova krši. U borbama između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih separatista poginulo je već oko 14.000 ljudi.

Političko cijepanje društva

Pozadina rastuće zabrinutosti oko Putinovih namjera uključuje tenzije između bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka - kojeg podržava Kremlj - i EU zbog njegovih provokacija sa očajnim migranatima na granicama sa Poljskom i Litvanijom, strah da će Rusija izvršiti pritisak na Evropu kroz smanjene isporuke gasa i izazvati zimske nestašice energije, te jačanja Putinove pozicije.

Rast cijena nafte, rast već 620 milijardi dolara teških deviznih rezervi Rusije, razbijanje opozicije koju predvodi zatočenik Aleksej Navaljni, rast Putinove popularnosti na 60% (po rezultatima nezavisnih istraživanja javnog mnjenja), novo strateško partnerstvo sa Kinom, modernizacija naoružanja ruskih oružanih snaga te slabljenje SAD - zbog unutrašnje političke pocijepanosti američkog društva - faktori su koji, po mišljenju vodećih američkih eksperata za Rusiju, oblikuju moćno samouvjereni nastup ruskog predsjednika.

Da li Rusija namjerava da kroz zabrinjavajuće vojne aktivnosti “samo” zastraši ukrajinsko rukovodstvo i spriječi zbližavanje Ukrajine sa Zapadom te ojača ruski uticaj u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa? Ili Putin čak sprema „povratak u domovinu” Ukrajine, kroz direktnu vojnu akciju, kako bi obezbijedio kopnenu vezu Rusije sa Krimom?

Za Putina su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Nostalgija ovog 69-godišnjeg vladara za potonulim Sovjetskim Savezom bila je pokretačka snaga za rusko osvajanje Krima - što prije sedam godina nije predvidio nijedan zapadni ekspert za Rusiju.

(Der Standard, Beč)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")