STAV

Novi svjetski poredak i Indija

Pandemija je pokazala da je svijet međusobno povezan, ne manje već više. Zajednički problemi moraju imati zajednička rješenja

1205 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FB
Foto: FB

Kako virus kovida-19 slabi i nestaje, stvarnost nakon pandemije počinje da se pojavljuje. Ona je osnova rastućeg skupa razumijevanja i aranžmana koji čine osnovu svjetskog poretka u nastajanju.

Teoretski govoreći, padovi su praćeni oporavkom. Indijska ekonomija počinje da se oporavlja sa porastom ekonomske proizvodnje i aktivnosti. Kampanja vakcinacije neviđenog obima i složenosti poboljšala je zdravstvenu sigurnost i smanjila ranjivosti u rekordnom vremenu. Sve je spremno za povratak u normalu i još mnogo toga.

Zbog toga je ovo trenutak prilika. Izbore koje Indija donosi u ovom trenutku su pokazatelj gdje ona vidi obećanje boljeg sutra.

Pandemija je pokazala da nam je ne manje već više međusobno povezan svijet. Zajednički problemi moraju imati zajednička rješenja. Premijer Narendra Modi je u posljednjih nekoliko mjeseci govorio o viziji novog svjetskog poretka koji je relevantan za globalne izazove nakon pandemije tokom G7, G20, na COP 26, na prvom Quad samitu, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i kao predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN-a, BRICS-a i Savjeta Šangajske organizacije za saradnju šefova vlada. On je kroz različite domaće i međunarodne platforme postavio niz strategija i ciljeva koji će uskladiti indijske prioritete s ovom vizijom za bolje sjutra za sve.

Glavni globalni izazov na koji je Indija djelovala kako bi pružila smjernicu su klimatske promjene. Uprkos našim razvojnim potrebama, pokazali smo snažnu posvećenost klimatskim akcijama.

Govoreći nedavno na samitu COP26 u Glasgovu, premijer je kroz “Panchamrit” iznio indijske klimatske ambicije koji će Indiju dovesti na ubrzani put za podizanje energetskih kapaciteta zasnovanih na nefosilnim gorivima na 500 gigavati i ispunjavanje 50% naših energetskih potreba iz obnovljivih izvora do 2030, istovremeno smanjujući projektovane emisije ugljenika za milijardu tona i intenzitet ugljenika na ispod 45 posto do 2030. godine i na „neto nulu” do 2070. godine. Iznoseći zabrinutost o svijetu u razvoju, premijer je takođe pozvao razvijene zemlje da pojačaju svoje ambicije u pogledu transfera klimatskih finansija i tehnologija niskih cijena.

Dvije međunarodne organizacije, Međunarodna solarna alijansa i Koalicija za infrastrukturu otpornu na katastrofe, koju je pokrenula Indija, počele su igrati važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i naporima prilagođavanja na globalnom nivou. Na COP-u 26, premijer je pokrenuo „Jedno sunce, jedan svijet, jedna mreža“ za međupovezanu infrastrukturu solarne energije na globalnom nivou i „Infrastrukturu za otporne ostrvske države“ za infrastrukturu koja je otporna na klimu i katastrofe u malim ostrvskim državama u razvoju u okviru ovih organizacija.

Indija takođe nastoji da se pretvori u globalno središte za proizvodnju i izvoz zelenog vodonika u okviru svoje Nacionalne misije za vodonik.

Premijerov apel da se promovišu održivi stilovi života radi suočavanja sa klimatskim promjenama naišao je na razumjevanje na samitu G20 u Rimu. Predložio je Pokret Jedne Riječi, tj. ŽIVOT ili Životni stil za Životnu sredinu. Usvajanje indijskog primjera održivog načina života na globalnoj osnovi bilo bi transformativno u našoj borbi protiv klimatskih promjena.

Pandemija je naglasila potrebu da se smanji rizik u lancima snabdijevanja i da oni budu otporniji. Premijer je naglasio tri ključna faktora za poboljšanje naših lanaca nabavke: pouzdan izvor, transparentnost i vremenski okvir.

“Atmanirbhar Bharat Abhiyan” daje prednost otpornosti i pouzdanosti i namjerava od Indije učiniti pouzdano središte lanca snabdijevanja. Ovo je dio šireg obima politike za povećanje kapaciteta kroz fiskalnu i monetarnu podršku, ubrizgavanje likvidnosti, finansijsku podršku industriji, lakše poslovanje i ambiciozne strukturne reforme. Šema poticaja povezanih s proizvodnjom (Production Linked Inventives) privlači investicije, podstiče domaću proizvodnju i stvara globalno konkurentna indijska poduzeća. Ranije ograničeni sektori poput svemira, odbrane i atomske energije otvoreni su za veće privatno učešće.

Nacionalna obrazovna politika stvorila je okvir za obrazovanje radne snage 21. vijeka i učinila Indiju globalnim centrom za obrazovanje i vještine.

Indija takođe ulaže velika javna ulaganja u poboljšanje svoje infrastrukture. Premijerov “Gati Shakti” - Nacionalni master plan za multimodalnu povezanost - trebao bi stvoriti besprijekorno povezanu Indiju. On uvodi neizolovani pristup povezivanju i dovodi izvršne i političke entitete na zajedničku platformu.

Poboljšanja fizičke infrastrukture će biti praćena fokusiranjem na ciljeve održivog razvoja putem inicijativa kao što su one o digitalnom povezivanju, finansijskoj inkluziji i imunizaciji. “JAM trojka”, sastavljena od Jan Dhana, najvećeg svjetskog programa finansijske inkluzije; Aadhar, najvećeg svjetskeg biometrijskog programa; i jednoj od najvećoj svjetskih mobilnih mreža; je omogućilo direktan transfer beneficija na transformacionoj skali. Sada pokreće fintech revoluciju. Jal Jeevan i Ayushman Bharat mijenjaju živote pružajući pristup čistoj vodi i zdravstvenoj zaštiti svim Indijancima.

SDG 3. (cilj održivog razvoja) nas sve usmerava ka cilju osiguravanja zdravog života i promociji dobrobiti za sve u svim dobima. Na samitu G20, premijer je iznio holističku viziju „Jedna zemlja - jedno zdravlje“ za svijet.

Pandemija je preselila međunarodne sisteme u digitalni prostor. Bilo da se radi o Co-Win portalu koji je upravljao jednom od najambicioznijih operacija vakcinisanja na svijetu na jednostavan, transparentan, pravičan i efikasan način; inicijativi Digitalna Indija; rješenjima za digitalno plaćanje; ili 24*7 BPO i ITES industriji; Indija se prilagodila i nastavlja sa digitalizacijom.

Govoreći tokom samita G20, premijer je istakao da je Indija certificirala rješenja "na skali" za mnoge razvojne probleme. To je poligon razvoja. Takođe ima veliko iskustvo u “jug-jug razvojnoj saradnji” (South-South Development Cooperation) i može ponuditi mnoge primjere drugim zemljama u razvoju. Ranije, na samitu G7, premijer je najavio da će indijska digitalna rješenja otvorenog koda biti dostupna svima.

Čak ni tokom najcrnjih dana pandemije Indija nije zaboravila da je dio međunarodne zajednice. Potrudila se da snabdijeva najkritičnije lijekove u više od 150 zemalja. Indija je, sa svoje strane, dobila podršku svih tokom svog „drugog talasa“.

Dok je vodila uspješnu kampanju vakcinacije kod kuće, Indija je takođe nastavila izvoz vakcina svojim susjedima i partnerima.

Kroz sve ovo, i više od toga, Indija djeluje kao ključni i konstruktivan igrač u stvaranju novog svjetskog poretka koji se može nositi s izazovima sutrašnjice. Svjetski poredak koji gleda dalje od samog ekonomskog faktora i postavlja ljudska bića i njihovu dobrobit kao krajnji cilj.

Autor je generalni sekretar Ministrastva inostranih poslova u Vladi Indije

(Stavovi izrečeni u tekstu su lični.)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")