STAV

Prijateljstvo Kine i Crne Gore nastavlja se kroz Olimpijske igre

Saradnja u oblasti sporta između dvije zemlje posljednjih godina sve je intenzivnija i biće nastavljena u olimpijskom duhu - “Zajedno”

1692 pregleda 1 komentar(a)
Foto: anocolympic.org
Foto: anocolympic.org

Četvrti februar 2022. je početak proljeća po kineskom lunarnom kalendaru, a ujedno je i dan kada će u Pekingu početi Zimske olimpijske i paraolimpijske igre, jedne za drugim. U tom periodu poleta i nade, Crna Gora će upravo kroz Olimpijske igre nastaviti prijateljstvo sa Kinom.

Olimpijski duh koji potiče iz antičke Grčke je zajedničko duhovno bogatstvo čitavog čovječanstva i univerzalna vrijednost savremenog ljudskog društva. Predstavlja čežnju i očekivanje čovječanstva za harmoničnim, mirnim i boljim životom. Tokom Olimpijskih igara u Tokiju, Međunarodni olimpijski komitet je izmijenio olimpijski moto „više, brže, jače“ i dodao „zajedno“, kako bi upozorio da u periodu kada se čovječanstvo suočava sa pandemijom kovida-19 i drugim netradicionalnim bezbjednosnim izazovima, moramo njegovati humanizam, promovisati olimpijski duh i suprostaviti se svakoj teoriji koja stvara prepreke i podjele, posebno političkim manipulacijama, u cilju promocije većeg jedinstva u svijetu.

Olimpijske igre su nosilac prijateljstva Kine i Crne Gore. Ljetnje olimpijske igre koje su održane 2008. godine u Pekingu bile su svjedok prvog učešća Crne Gore kao nezavisne države, što je obilježilo i formalnu integraciju Crne Gore u olimpijsku porodicu. Duh borbene hrabrosti crnogorskih sportista ostavio je dubok utisak na svijet, a kineski narod je pokazao svoj topli prijem i srdačne želje crnogorskoj delegaciji. Na zahtjev Crne Gore, 2018. godine, Kina je obezbijedila i Olimpijsku baklju iz Pekinga, što je još jedna sjajna priča prijateljstva.

Saradnja u oblasti sporta između dvije zemlje je posljednjih godina sve intenzivnija. Veliki broj crnogorskih trenera i sportista dolazi u Kinu da podučava, takmiči se i trenira, a sa Kinezima su sklopili čvrsto prijateljstvo. U dokumentarnom filmu o petnaestogodišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore, koji je nedavno emitovala RTCG u tri dijela, najtipičnija je priča crnogorskog trenera ženske vaterpolo reprezentacije Kine, Petra Porobića. Početkom 2020. godine, u najtežem periodu epidemije u Kini, Crna Gora je otvorila svoja vrata i primila kinesku vaterpolo reprezentaciju da se priprema za Olimpijske igre u Tokiju. Ovu vijest su naveliko prenijeli kineski mediji i ovaj događaj je stvorio lijepu sliku o narodu Crne Gore u Kini, što daje novu snagu prijateljstvu dvije zemlje, čineći ga još jačim.

Nije nimalo jednostavno biti domaćin velikog sportskog događaja tokom pandemije. Osnovni principi kojima se Kina vodi u realizaciji ovih aktivnosti su „zeleno, inkluzivno, otvoreno i čisto“, i Kina upravo ulaže velike napore kako bi i ispunila obećanje uspješnog održavanja Olimpijskih igara. Ovo je pokazatelj odgovornosti Kine kao velike države, koja širi nadu i jedinstvo i gradi Zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

Odbrojavanje do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu je otpočelo. Svi pripremni radovi su u osnovi završeni, 12 takmičarskih mjesta je završeno i sertifikovano, 3 zimska olimpijska sela, Glavni medijski centar i druga netakmičarska mjesta su predata na korišćenje. Brza željeznica Peking-Zhangjiakou, autoputevi i druga infrastruktura su takođe puštene u rad. Poslije učešća na probnom takmičenju „Susret u Pekingu“, sportisti iz cijelog svijeta pohvalili su kvalitet stadiona, takmičarsko okruženje i logistiku. Peking je spreman da dočeka prijatelje iz cijelog svijeta, uključujući i crnogorsku olimpijsku delegaciju.

Crna Gora ima relativno mali broj stanovnika i malu površinu, ali raznovrsna geomorfologija i klima omogućavaju da se istog dana „ujutro skija na planini, a popodne sunča na plaži“, tako da se, zahvaljujući i ovim okolnostima, razvijao sportski talenat naroda Crne Gore. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Crna Gora ne samo da ima kvalifikovane sportiste iz alpskog skijanja, nordijskog kombinovanog skijanja i kros-kantri skijanja, već će vjerovatno, po prvi put u istoriji Crne Gore poslati i sportiste na zimske paraolimpijske igre.

Sportistima iz Crne Gore želimo iskorak u osvajanju olimpijskih medalja, sticanju dragocjenog iskustva u zimskim sportovima, i da nastave da njeguju prijateljstva stečena u Kini.

Peking će uskoro postati prvi grad u kojem će biti održane i Ljetnje i Zimske olimpijske igre. Sportisti iz Crne Gore, Kine i cijelog svijeta okupiće se još jednom pod olimpijskom zastavom da na čistom snijegu i ledu pronađu iskru života, konkretnim akcijama potvrde olimpijski moto „zajedno“, ojačaju sinergiju međunarodne zajednice i uvećaju povjerenje u globalnu solidarnost i saradnju. Uvjereni smo da će prijatelji iz svih sfera života u Crnoj Gori pratiti i podržati Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. Nadamo se da će Kina i Crna Gora raditi zajedno na ostvarenju olimpijskog sna i dati svoj doprinos u kreiranju bolje i svjetlije budućnosti.

Dušan Simonović je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta

Igor Tomić je predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore

Liu Đin je ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori