NEKO DRUGI

Je li Hrvatska suverena?

U stečajnoj masi Republici Hrvatskoj pripale bi tek zastava i himna. Da, i čizme koje već i sada diljem svijeta skupljaju prašinu u interesnim zonama naših vjerovnika i najstarijih kreditora
51 pregleda 3 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2017. 09:56h

U stečajnoj masi Republici Hrvatskoj pripale bi tek zastava i himna. Da, i čizme koje već i sada diljem svijeta skupljaju prašinu u interesnim zonama naših vjerovnika i najstarijih kreditora

Sada je jasno da pitanje svih pitanja nije je li Ivica Todorić kriv, već je li Hrvatska uopće suverena država.

Ako je izvršna komanda u kompaniji poistovjećenoj s državom prepuštena stranom strvinarskom fondu, ako je založno pravo na nekretnine Agrokora upisano na agenta sa sjedištem u Hong Kongu, koji je nadležan za provedbu ugovora, onda Hrvatska s lex Agrokor može obrisati onu stvar. Može raspustiti pravosuđe, Sabor, sudove, Vladu, ionako vječno izmještenu predsjednicu, pokupiti prnje, pinklec na rame i u pečalbu. Ili, u najboljem slučaju, u podstanare i najamne radnike.

U stečajnoj masi Republici Hrvatskoj pripale bi tek zastava i himna. Da, i čizme koje već i sada diljem svijeta skupljaju prašinu u interesnim zonama naših vjerovnika i najstarijih kreditora. A kad obavite zadaću, lupite petama i podnesite prijavak vrhovnom zapovjedniku Madison Pacific Trust Limitedu iz Hong Konga.

Premijer Andrej Plenković zaista bi mogao ostati bez kljuna zbog bahatog ponašanja koje podsjeća upravo na Ivicu Todorića. Nije dovoljno što HDZ uporno opstruira saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, već se sada premijer pravi kao da je sve čisto i normalno oko izvanrednog povjerenika.

A nije! Može naravno Vlada opozvati Antu Ramljaka s te funkcije, ali onda na to mjesto mora imenovati nekoga tko će biti po volji Knightheadu i društvu i više od samog Ramljaka ili riskira kršenje ugovora i sudski spor koji bi se rješavao po anglosaksonskom, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu! Prevedeno, Hrvatska bi u slučaju spora sigurno bila proglašena krivom za kršenje ugovora i morala bi snositi sve troškove za 1,06 milijardi eura olakom brzinom potpisanog roll up kredita!

Zato Plenković bježi od Sabora i javnosti, jer je priča o lex Agrokor kao zaštitniku dobavljača i radnih mjesta laž kojom se prikriva činjenica da o svemu suštinski bitnom odlučuju kreditori u skladu sa svojim interesima. A izvanredni povjerenik, zvao se on Ante Ramljak ili nekako drugačije, za sve odgovara njima, a ne državi koja ga je na to mjesto imenovala!

Tuđmanovim tajkunskim teoremom “Todorića ne bi bilo bez HDZ-a, ali ni HDZ-a bez Todorića”, neizostavno krivica za sve što se događalo i što se sada zbiva u Agrokoru pada na teret HDZ-a. Zato Plenković panično bježi od istražnog povjerenstva koje bi javnost moglo suočiti s činjenicom da se nalazimo usred krize koja je posljedično opasnija od Fimi medije, baš kao što su novčani iznosi koji se spominju višestruki u odnosu na Sanaderov slučaj. HDZ je opet u recidivu, jer je i Karamarko otišao zbog sukoba interesa!

Ne znajući što bi financijski s Agrokorom, Plenković ga je velikodušno bacio američkim strvinarima, pokušavajući sam začepiti domaće rupe koje prijete da se još jednom otvori pitanje HDZ-a kao zločinačke organizacije. Niti jedno niti drugo vidljivo mu ne polazi za rukom, pa bi se moglo reći kako niti premijer vlada Hrvatskom, niti Plenković suvereno raspolaže samim sobom.

Štoviše, sve je bliži Grmojinoj kletvi: Plenkoviću, Plenkoviću, otpade ti kljun!

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")