PISMA UREDNIKU

Skup(lj)a voda s Vidrovana

O Vidrovanu i njegovim izvorima se vazda pjevalo, i danas se pjeva, a mi u Nikšiću plaćamo ceh zbog “bistre vode s Vidrovana”

2055 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Nikšićki Vodovod je uoči Božića „obradovao“ građane Nikšića, uručivši im račune za decembar 2021. godine, obračunate po novom cjenovniku. Zašto je poskupljenje vode uslijedilo baš u decembru?! Nije im se ni čuditi jer imaju milione nenaplaćenih potraživanja i pozamašnu brojku viška zaposlenih, a navikli su na redovne i pristojne plate, bez „Evropa sad“ programa i prije njega. Prinudnom naplatom potraživanja i isključenjem neredovnih platiša sa vodovodne mreže bavili su se i u kišnim jesenjim danima, uzimajući od građana posljednje kućne zalihe novca. Kako se u gradu šapuće, isključivali su, čak, i male “farmere” u prigradskim naseljima. Ko je kriv za gomilanje dugova? Vodovod, potrošači i neko treći! Poskupljenje vode je neminovnost, ali lično smatram da je bilo ljudski i korektno građane Nikšića obavijestiti ne samo putem lokalnih medija, jer imaju pravo da budu informisani na vrijeme, o svemu što se njih tiče.

U potrazi za informacijom, na sajtu Vodovoda sam pronašla obavještenje, (objavljeno 17. decembra), o novoj cijeni vode, koja važi od 01. decembra 2021. Prema Metodologiji za utvrđivanje cijena regulatornih komunalnih djelatnosti, novim cjenovnikom je predviđen fiksni i varijabilni dio. Za javno vodosnabdijevanje fiksni dio cijene na mjesečnom nivou, po korisniku, iznosi 1,4911 eura, a za odvođenje komunalnih otpadnih voda fiksni iznos po korisniku je 1,0264 eura. Varijabilni dio cijene je 0,5126 eura po metru kubnom, za vodosnabdijevanje, a 0,2572 eura po kubiku za komunalne otpadne vode. Varijabilni dio cijene nije drastično uvećan, dok fiksni dio, sa PDV-om, iznosi 2,6937 eura po domaćinstvu, što je za siromašna domaćinstva - mnogo.

Primjera radi, u novembru 2021. godine račun za 6 metara kubnih vode iznosio je 4,57 eura, a božićni „poklon račun” za decembar iznosi 7,64 eura, što je više za 3,07 eura ili 67,2 odsto. I nakon fiskalizacije, račune za vodu štampaju na starom obrascu, pa su sve šifre izgubile smisao, te potrošači ne znaju šta plaćaju. Osim stavki „količina utrošene vode“ i „količina otpadne vode“, sada su na računu dvije nove fiksne stavke, za koje potrošači, trenutno, ne znaju šta znače.

Samci, osobito starije osobe, troše manje od 6 metara kubnih mjesečno, pa je za utrošena 3 kubika vode novi račun uvećan za 122 odsto, a za 4 kubika 94,9 odsto.

Prema pisanju portala bankar.me, voda u Nikšiću (i još nekoliko opština) trebalo je da poskupi početkom 2021. Potrošači su, pretpostavljam, zahvalni što je povećanje cijena odgođeno do decembra, ali su, ipak, uvećani računi bili neprijatno „božićno iznenađenje“. Pored snabdijevanja građana vodom i održavanja razuđene vodovodne mreže, Vodovod je opterećen i prečistačem otpadnih voda, za koji iz Ekološkog pokreta „Ozon“ kažu da ne radi u punom kapacitetu. Građani Nikšića imaju loše iskustvo sa vodoizvorištem Vidrovana. Dovoljna su dva kišna dana, bez obzira na količinu padavina, da nam lokalni mediji prenesu informaciju poput sljedeće: „Posljednje padavine izazvale su zamućenje na vodoizvorištu Vidrovana, pa iz nikšićkog Vodovoda preporučuju potrošačima filtriranje i prokuvavanje vode za piće...” Tako smo veoma često prinuđeni kupovati vodu, što za domaćinstva predstavlja vanredni trošak, dok ogroman broj siromašnih, starih i bolesnih nije u mogućnosti da nabavi vodu, zbog nemaštine i/ili zbog nemoći da je dopremi u kuću. Nekada danima pijemo neispravnu vodu, dok nam neko ne kaže da je “javljeno da se voda prokuvava”.

O Vidrovanu i njegovim izvorima se vazda pjevalo, i danas se pjeva, a mi u Nikšiću plaćamo ceh zbog “bistre vode s Vidrovana”.

Milojka P. Perović, Nikšić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")