TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Katniću ipak presudio Cavtat

Glavnom specijalnom tužiocu glavarske funkcije došao je vojnički učinak iz Cavtata i okoline. Istina na neobičan način, ne zbog nedokazanih zločina nego dokazanog penzijskog doprinosa...

55419 pregleda 306 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Cijeli dan popravljam kolumnu dvoreći ispred televizora i čekajući dim. Bijeli, iz Tužilačkog savjeta, iako će Glavnom specijalnom tužiocu glavarske funkcije doći onaj crni iz okoline Cavtata. Istina, ne zbog nedokazanih zločina nego dokazanog penzijskog doprinosa...

- Odričem se tog staža, neću u penziju - galami Milivoje Katnić već danima.

Zaboravljajući da se, prije samo desetak godina, dičio tim benefinicarim vojničkim stažom.

- Đe sam bio, nijesam se krio - ponosno je nakon toga, svakog mjeseca uz svaku platu, koristio benefite svog ratnog učinka.

Nažalost, ni njega ni ostale ratnike za mir nije u matičnoj državi stigla kazna za ono što su uradili žiteljima susjedne. Umjesto presude za jednogodišnju okupaciju, bivšem oficiru bivše vojske treba da presude - godine staža.

Tako to biva kad se borba za pravnu državu pretvori u lakrdiju...

* * *

Sjećate li se priče o vađenju velike repe... Kad je djed shvatio da ne može sam da je izvuče, u pomoć je pozvao babu...

Baba za djeda, djed za repu - iščupat se ne da...

Onda je baba potražila pomoć... Unuka za babu, baba za djeda, djed za repu - iščupat se ne da...

Nije od koristi bilo ni kad se pas uhvatio za unuku, pa mačka za psa... vukli su, vukli, ali uzalud...

A onda je došao miš... Pa miš za mačku, mačka za psa, pas za unuku, unuka za babu, baba za djeda i - repa je iščupana...

E, na to čupanje repe iz zemlje podsjetila me odbrana Glavnog specijalnog tužioca od penzionisanja, samo što je malo teža za razumijevanje.

Što se zbiva kad nastupi neki od razloga za prestanak tužilačke funkcije:

- o tome će Tužilački savjet odmah obavijestiti rukovodilac državnog tužilaštva za državnog tužioca;

- rukovodilac neposredno višeg državnog tužilaštva za rukovodioca državnog tužilaštva;

- a sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva za vrhovnog državnog tužioca.

* * *

Nerazumljiviji od ovoga bio je samo zahtjev Milivoja Katnića za izuzeće skoro polovine članova Tužilačkog savjeta.

Miloš Vuksanović "neće biti nepristrasan" zato je prošle godine, tokom nekog procesa, tražio tužiočevo izuzeće.

Andrej Milović zato što... ne shvatih razlog ni nakon drugog čitanja.

Stevo Muk ne smije učestvovati u glasanju zbog toga što je, na nekoj javnoj raspravi, pričao nešto o tužiocu...

Zahtjev za izuzeće Siniše Gazivode obrazložen je nešto konkretnije. On je u Tužilački savjet ušao isključivo zato "da bi sproveo ličnu osvetu" prema Milivoju Katniću.

E, tu sam ga čekala.

Za osvetu optužuje onaj isti Milivoje Katnić koji je baš zbog lične osvete pokušao da urniše ne samo karijeru nego i život Goranu Rodiću. I njegovim mladim saradnicima. I njihovim porodicama. I prijateljima.

Baš taj specijalni tužilac svetio se upravo tom advokatu za to što mu je u dva polusatna medijska nastupa rasturio - tada još samo medijsku - optužnicu za tzv. državni udar. I to samo nekoliko dana nakon što se dogodio. I još preuzeo odbranu Milana Kneževića.

A zašto je organizovanim kriminalcima proglasio i Sinišu Gazivodu i Mariju Radulović, kad oni nijesu bili u timu branilaca osumnjičenih za tzv. državni udar?

Zbog toga što tužilac Katnić svoje žrtve gađa tamo đe će najviše da ih zaboli, a svi koji bar malo poznaju advokata Rodića znaju koliko je slab na svoju đecu iz kancelarije.

Poznavao ga je i Katnić dovoljno dobro, znao je da Rodića neće potresti prijetnja zatvorom ili novčanom kaznom, sve i da neđe nađe svjedoke i ko zna čije saradnike poput Paje i Sinđe da svjedoče o izmišljenom podmićivanju.

Zato je, preko svojih saradnika, udario i na Mariju i Sinišu. Prvo objavljivanjem namjenski biranih odlomaka iz privatnih ćaskanja, a onda optužbom o organizovanoj kriminalnoj grupi...

Nije uspio, optužnica je pala.

* * *

Pao je i Milivoje Katnić, javili su mu to večeras. Što se mene tiče, pao je još 2019, kad je zbog njegove lične osvete troje branilaca moralo pred sudom da - brani sebe.

I ne, nije mu se za tu osvetu Siniša svetio u Tužilačkom savjetu, niti će bilo gdje drugo.

Obavio je to sam Glavni specijalni tužilac ostavljajući Milivoju Katniću da do kraja života na duši nosi - samog sebe...

Da je osveta vlastite prošlosti teža od svih drugih, bolje od mog uobičajenog kraja posvjedočiće početak Marijine odbrane pred sudom.

P.S. Poštovani članovi Vijeća,

Pred vama danas ne stoji samo mladi advokat čija je karijera zaustavljena prije nego što je suštinski i počela, nego i djevojka Marija Radulović kojoj su ime, dostojanstvo i ugled već dvije i po godine izloženi javnoj osudi.

Zašto? Zato što je tako odlučio glavni specijalni tužilac!

Prije nego što pređem na pravni dio sadržaja optužnice, reći ću vam nešto o posljedicama koje je izazvala sama njena najava, mnogo ranije nego što je sročena u ovom obliku.

Još otkako je na sajtu Specijalnog tužilaštva, mimo svih zakonskih i moralnih normi, objavljena naša prepiska sa prijateljima, kolegama i klijentima, javnosti smo predstavljeni kao kriminalna organizacija.

To što riječ 'navodno' jeste korišćena u zvaničnim saopštenjima SDT-a, ne znači ništa ni nama, ni našim porodicama, ni prijateljima, a bojim se ni klijentima.

Za mnoge čitaoce novina, gledaoce televizije, slušaoce radija, posjetioce portala, fejsbuka i drugih društvenih mreža, mi ćemo ostati - kriminalci.

Znate i sami, odbacivanje optužnice ili oslobađajuća presuda nikad ne privuku u javnosti ni deseti dio pažnje kakav dobije senzacionalistička najava o razotkrivanju neke navodne kriminalne grupe. U našem slučaju, apsolutno izmišljene.

Zašto? Zato što je tako odlučio glavni specijalni tužilac!

Uprkos tome, ja od profesije neću odustati. Otkako znam za sebe, željela sam da se bavim advokaturom. Dobijala sam odlične ocjene, tokom svih godina napornih fakultetskih priprema za profesiju kojoj sam odlučila da posvetim život.

Nažalost, na samom početku karijere morala sam da savladam jednu od najtežih profesionalnih i životnih lekcija. Da naučim kako nema tog fakulteta koji nas priprema za to da jednog dana, iz čista mira, možemo neosnovano i bez ikakvih dokaza biti optuženi za bavljenje kriminalom. Preteška je to optužba da bi se ovako olako izricala.

Citiraću jedan jedini tačni detalj iz cijele optužnice. Onaj u kojem tužilac kaže kako sam "u tim predmetima imala ulogu prevodioca".

Jesam, jer sasvim solidno poznajem italijanski jezik. U vrijeme na koje se optužba odnosi bila sam advokatski pripravnik, logična je bila želja da pokažem i znanja iz drugih oblasti, ne samo pravnih. Tako je valjda u svim advokatskim kancelarijama i u bilo kojim drugim ako nemaju zaposlene prevodioce.

Kakva je to pravda ako se zbog solidnog prevođenja neko proglasi članom (inače nepostojeće) kriminalne organizacije? Znači li to da bi - ukoliko italijanski usavršim do specijalističkog nivoa - neki naredni specijalni tužilac trebalo da me unaprijedi u šefa organizovane kriminalne grupe?!

Da je pravde, danas bih - nekim drugim povodom - ovdje došla kao branilac. Zašto sam morala da dođem u svojstvu okrivljenog - to zna samo glavni specijalni tužilac.

Jedan od razloga, vjerujem i jedini, jeste njegov obračun sa šefom, ali mojim, a ne nekakve izmišljene kriminalne grupe.

Izabrala sam, prije pet godina, da mi Goran Rodić bude ne samo šef, nego prije svega učitelj, zato što je najbolji crnogorski advokat.

Sve što znam o advokaturi, kao i mnogo toga o životu, naučila sam od njega i nastaviću od njega da učim.

Vjerujem da će još jedna lekcija mog šefa i učitelja, i to ona iz očigledne nastave, biti odbacivanje ove optužnice. Drugačiju odluku ne očekujem, nakon svega što su danas predočili on i kolega Siniša Gazivoda.

Ukoliko nekim čudom ovo vijeće ipak prihvati optužnicu, uprkos tome što u njoj nema nikakvih dokaza, sigurna sam da će mi prva naredna lekcija biti njeno obaranje pred nekim drugim vijećem.

Sigurna sam, takođe, da ćemo tada konačno saznati i zašto je glavni specijalni tužilac krenuo u ovaj obračun sa Goranom Rodićem i zbog čega smo Siniša i ja morali da postanemo kolateralna šteta cijele ove ujdurme.

Toliko iz ličnog ugla, prelazim na pravni dio...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")