STAV

Da li je u kanabisu spas?

Jedan broj evropskih država ima u potpunosti regulisanu oblast primjene medicinskog kanabisa, i neke omogućavaju korišćenje pojedinih medicinskih proizvoda na bazi kanabisa, uz ljekarski recept, pod strogo kontrolisanim uslovima

2802 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skupštini Crne Gore stigle su dvije, možda malo neočekivane, inicijative:

Socijaldemokratska partija je podnijela inicijativu za usvajanje zakona o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe, u želji da pomognu pacijentima kojima bi uzimanje takvog lijeka bilo od koristi. Istovremeno, NVO Legalizacija.me, putem peticije, koju je potpisalo 6.450 građana, kod Skupštine inicira legalizaciju marihuane, kako u medicinske, tako u “rekreativne” svrhe. “Zalažemo se da se pušenje kanabisa obavlja na tačno određenim mjestima, kao što su kanabis klubovi i da se konzumira kod kuće. Predložili smo da se uzgaja kod kuće, i to do četiri biljke”, izjavio je predstavnik predlagača za Radio Slobodna Evropa. Dok se medicinska struka, za sada, sporadično oglašava, podršku SDP inicijativi najavljuju URA, SNP i Demokrate. Iz SNP-a, čak, predlažu da “industrijski kanabis ‘hemp’” treba da uzgajamo na što većim površinama, što bi dovelo do radno intenzivnog zapošljavanja… Imalo bi direktan uticaj na turizam..” (vijesti.me) Nova vlast brine o zapošljavanju ljudi i razvoju ekonomije na “njihov način”?!

Evropski parlament je, u februaru 2019. godine, usvojio rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i pozvao Evropsku komisiju i zemlje članice da izrade procedure obaveznog razlikovanja medicinske od drugih vrsta upotrebe kanabisa. Ne dozvoljava se pušenje niti kućno uzgajanje! Francuski parlament je 2019. godine odobrio pilot istraživanje u trajanju od dvije godine, kako bi se ispitali efekti medicinske primjene kanabisa na uzorku od 3.000 pacijenata. Slično su postupile Irska - istraživanje na 5 godina i Danska - na 4 godine. Istraživanja nijesu još završena. Komisija UN za opojne droge je, 2020. godine, na preporuku SZO, brisala kanabis iz kategorije najopasnijih droga. Odluka je donešena tijesnom većinom, 27 prema 25, što ima za posljedicu da u svijetu ne postoji usaglašen stav po pitanju kontrole upotrebe kanabisa. (danas.rs)

Jedan broj evropskih država ima u potpunosti regulisanu oblast primjene medicinskog kanabisa, i neke omogućavaju korišćenje pojedinih medicinskih proizvoda na bazi kanabisa, uz ljekarski recept, pod strogo kontrolisanim uslovima. ”Rekreativna” primjena, posjedovanje i promet kanabisa, u skoro svim evropskim državama su zabranjeni. Holandija, Španija, Švajcarska i Italija imaju manje restriktivnu politiku, dok Francuska ima jednu od najrestriktivnijih politika kontrole upotrebe kanabisa.

EU je prvi put dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe u septembru 2019, samo za pacijente koji pate od dva rijetka oblika epilepsije. Neki ljekovi koji sadrže THC legalni su u Velikoj Britaniji od novembra 2018. Samo specijalista i samo u određenim slučajevima može da propiše lijek, kada ne pomažu drugi ljekovi. Povodom EU dozvole lijeka od kanabisa, profesorka neurologije na Univerzitetu u Londonu i direktorka Društva za epilepsiju, dr Lisa Sander, izjavila je sljedeće: Ovaj novi lijek će donijeti nadu nekim porodicama i odluka EU djeluje kao pozitivan korak. Medicinski kanabis, međutim, i dalje ostaje medicinsko minsko polje.” (bbc.com)

U decembru 2021. godine, Malta je, prva i do sada jedina članica EU, legalizovala kanabis - sedam grama dnevno za punoljetne osobe i mogućnost uzgajanja do četiri biljke u kući. Italija će o tome odlučiti na referendumu. Iz NVO Legalizuj.me ugledaju se na neke od američkih država, Kanadu,... i Maltu, a ohrabreni su praksom Sjeverne Makedonije, koja od 2016. uzgaja kanabis za medicinske svrhe. (bbc.com)

Autorke naučnog rada “Društvena reakcija na upotrebu kanabisa”, prof. dr Danica Vasiljević-Prodanović, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, i Maja Denčić, studentkinja doktorskih studija na istom Fakultetu, smatraju da “primjena kanabisa u medicinske svrhe nije prihvatljiva sve dok ne postoje validni empirijski dokazi o djelotvornosti terapija zasnovanih na aktivnim supstancama ove biljke i ustanovljeni zdravstveni protokoli za njihovu primjenu.” O legalizaciji kanabisa u “rekreativne” svrhe, autorke navedenog naučnog rada kažu sljedeće: “Istraživanja će tek pokazati da li ‘rekreativna’ primjena kanabisa u državama, koje su omogućile legalnu nabavku i korišćenje ove droge, može uticati na svijest o štetnosti droga generalno, a posebno na odnos najmlađih građana prema drogama. Ukoliko društvo upućuje poruku mladima da primjena pojedinih droga nije ništa opasno, da je društveno prihvatljiva, a može biti i korisna, takva poruka može imati nesagledive posledice. U najgorem slučaju, nakon ‘rekreativnog kanabisa’, mogli bi da uslijede predlozi za korišćenje ‘rekreativnog kokaina’, ‘rekreativnog metamfetamina’ i ‘rekreativnog ekstazija’, koje bi učenici mogli regularno da nose na rekreativnu nastavu.”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")