KONTRASTAV

Dijalog uvijek i na svaku temu

Odgovor na tekst Tee Gorjanc-Prelević “Nikada nisam radila po komandi Đukanovića”, Vijesti, Portal Vijesti, 1. avgust 2022. godine

12407 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

”Vijesti” njeguju pluralizam najrazličitijih stavova i pogleda na svijet koji podrazumijevaju i različite nijanse osjetljivosti na razna pitanja. Ti stavovi se iznose u rubrici “Forum”, odnosno “Kolumne”, i ne predstavljaju nužno stav redakcije “Vijesti”, već služe za otvaranje javne polemike i iznošenje ličnih pozicija i utisaka. To je odgovor na pitanje zašto su “Vijesti” dopustile objavljivanje kolumne na koju reaguje gospođa Tea Gorjanc-Prelević. Činjenici da su “Vijesti” posvećene podršci i ohrabrivanju kulture dijaloga svjedoči i objava odgovora na izneseni stav. “Vijesti” ne dozvoljavaju govor mržnje niti uvrede, ali ne pristaju ni na olako i proizvoljno kvalifikovanje oštrih stavova u neku od tih kategorija.

Moj lični stav, kao glavnog urednika, ili stav članica i članova redakcija se nerijetko ne poklapaju sa stavovima autora koji pišu za “Vijesti”, kao ni autora koje “Vijesti” prenose, ali ih objavljujemo kako bismo čitaocima dali što više uglova gledanja na bitne fenomene. Moj posao kao glavnog urednika je, prije svega, da branim pravo autora koji imenom i ličnim integritetom stane iza svog stava i obezbijedim prostor za iznošenje tog stava. Slažem se u potpunosti da se treba suprotstaviti maniru da se ne priznaje lični integritet i da se u neke kolektivne blokove zatrpavaju stavovi, ali ne mogu se složiti sa ocjenama stavova naše kolumnistkinje Ratke Jovanović Vukotić čiji su vrijednosni sudovi nazvani skandaloznim i ocijenjeni kao podržavanje homofobije i mizoginije, a čiji integritet se pokušao potkopati podsjećanjem na njen angažman u “Pobjedi”.

Da se osvrnemo na te ocjene: Ratki Jovanović Vukotić je 1990. doživotno zabranjeno da piše u “Pobjedi”, a sa mjesta kolumniste je degradirana na mjesto lektora čitulja. Uredno je kažnjavana zbog svojih političkih stavova i aktivnosti, bio joj je zabranjen fizički dolazak na posao i ulazak u zgradu, a plata je svedena na primanja lektora početnika. Nakon protesta protiv govora mržnje u “Pobjedi”, 2012. je suspendovana. Jedan je od 50 osnivača LSCG, jedan od šest osnivača Udruženja profesionalnih novinara, autorka više od 700 kolumni, od kojih je prva objavljena u januaru 1990, od kojih je veliki broj posvećen odbrani nacionalnih manjina, ugroženih grupa, među njima i LGBT populacije.

Kad je u pitanju odnos prema advokatu Veliboru Markoviću, cijela javnost vrlo lako može da se uvjeri kako su “Vijesti” obradile i posljednju aktuelnu temu u kojoj se on pominje, ali svojevremeno i otvorile temu u vezi sa njegovim javnim djelovanjem i problematične stavove. Uvjeren sam da namjera nije bila da se “Vijestima” podvali promovisanje mržnje i uvreda. U prethodnom periodu smo nebrojeno puta bili svjedoci da se javni djelatnici ostrve na “Vijesti” kada neki novinar ili kolumnista iznese kritiku na njihov rad, ali ne kontraargumentacijom već prihvatanjem kao istinitog propagandnog materijala iz petnaestogodišnje kampanje različitih političkih i kriminalnih struktura.

”Vijesti” nemaju ni vječne prijatelje ni neprijatelje, jer su “Vijesti” napravile izbor da štite javni interes onako kako ga prepoznaju i koliko god to mogu u datim okolnostima, a ako bilo ko izabere da ga ugrozi to nije nešto na šta “Vijesti” mogu uticati. “Vijesti” i ovu polemiku doživljavaju, prije svega, kao doprinos kulturi dijaloga između organizacije i osobe koja promoviše ljudska prava i medija koji je istinski posvećen istom zajedničkom cilju.

Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik ND “Vijesti”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")