EVROPA KOD KUĆE I VANI

Povratak svađe u Bundestag

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su doneli jasnu poruku: ovako više ne ide
70 pregleda 0 komentar(a)
AfD, Foto: Reuters
AfD, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2017. 08:52h

Dan izbora iznedrio je lom u političkom spektru Nemačke. Desni populisti po prvi put su u Bundestagu, a Angela Merkel je oslabljena. U tome se krije i niz pozitivnih strana

Izbori su doneli jasnu poruku: ovako više ne ide. Dva su očigledna gubitnika: SPD i Angela Merkel. SPD je pao na istorijski minimum od 20,8 odsto, a CDU, stranka kancelarke, izgubila je skoro devet procentnih poena u odnosu na prošlo glasanje. To je klizište i u normalnim vremenima bi bilo razlog da kancelarka razmisli o ostavci. Ali ova vremena za nemačke prilike nikako nisu normalna.

To pokazuje i uspeh Alternative za Nemačku koja sa 13 odsto ulazi u Bundestag. Time je prvi put od zasnivanja moderne SR Nemačke jedna desno-populistička stranka ušla u nemačku skupštinu.

U pitanju je istorijski lom. Zemlja je ovim izbornim danom postala drugačija. To nije sitnica, ali (još uvek) nije ni katastrofa. To je izazov. Na posletku, ovde imamo demokratiju. Kada se osvrnemo po svetu imamo dobre razloge da verujemo da će Nemačka savladati i taj izazov. Ima i dobrih strana u tome što će u parlamentu opet buknuti argumentovana svađa. Do sada smo imali nadmoćnu kancelarku i nikakvu opoziciju.

Ključno će biti da demokratske partije ne skrenu sa demokratskog diskursa time što bi nasele na demagogiju AfD. Moraju da se odupru zovu populističkih tobožnjih rešenja i da traže prave odgovore na goruća pitanja. Konačno moraju ozbiljno shvatiti da se mnogi ljudi zaista plaše od promena koje zemlji možda donosi dolazak izbeglica. Nemačka mora da se podseti šta znači diskurs. Ako se strahovi stave u rang tabua, politički ekstremi će samo jačati.

Prvo veliko iskušenje je sastavljanje vladajuće koalicije. Razuman je potez SPD da odmah stavi do znanja da će otići u opoziciju. Samo tako se ta partija može iznova osmisliti i imati kakvu-takvu perspektivu. Time se i sprečava da AfD postane najjača opoziciona partija u parlamentu.

Angela Merkel veoma oslabljena ulazi u komplikovane koalicione pregovore. Nosiće na leđima teret jer mnogi u njenoj stranci za loš rezultat krive njenu izbegličku politiku. Sa druge strane ceo svet u Merkelovu polaže nade da će uprkos ishodu ostati jedna od lidera tapadnog sveta te da će Nemačke ostati stabilan i pouzdan partner na međunarodnoj pozornici. I to kao otvorena, do srži demokratska zemlja.

To nalaže i Ustav. On važi za sve, pa i za AfD. Prvi član kaže: Dostojanstvo čoveka je neprikosnoveno.

(DEUTSCHE WELLE)

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")