NEKO DRUGI

Vratio se Tramp, gubitnik

Trampova riješenost da se ponovo kandiduje za predsjednika mogla bi odvesti Republikansku stranku na ivicu

4186 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2024, samo sedmicu dana nakon njegovog fijaska na američkim međuizborima, miriše na očaj i licemjerstvo. Ali, imat će ključne implikacije za njegovu stranku i državu.

Duga objava „niske energije“ bila je puna laži, poluistina i iskrivljenih slika o njegovom uspjehu i uspjehu predsjednika Joea Bidena, posebno onih koji se tiču klimatskih promjena, rezervi energije i položaja Amerike u svijetu. Iako je istina da Trump nije pokrenuo velike nove ratove, što je uspjeh za američkog predsjednika, međunarodna sigurnost, mir i stabilnost su trpjeli zbog njegovog naglog hipernacionalizma.

Na tipičan Trumpov način, sve je to bila taština i otrov. Bivši predsjednik je preuzeo zasluge za to što će republikanci vjerovatno vratiti kontrolu nad Zastupničkim domom nakon prošlosedmičnih međuizbora, iako sa najmanjom većinom.

Međuizbori su bili referendum o Bidenovom upravljanju ekonomijom, koliko i o Trumpovoj prijetnji demokratiji. Ono što je historijski i politički mogla biti laka pobjeda za republikance, posebno imajući u vidu visoku inflaciju i Bidenov nizak rejting odobravanja, pretvorilo se u razočaravajući ishod za njih.

Ponovo se Trump, de facto lider stranke, pokazao više kao problem nego kao prednost.

U 2016, kandidat Trump je obećao da će, ako on postane predsjednik, država toliko pobjeđivati da će se ljudi umoriti od toga. Umjesto toga, predsjednik Trump je vodio svoju stranku i državu od jednog poraza do drugog, dok im se nije smučilo od gubljenja.

U 2018, republikanci su izgubili Zastupnički dom. U 2020, izgubili su i Senat i Bijelu kuću. A prošle sedmice, mnogi od kandidata koje je Trump lično birao, izgubili su izbore na sredini mandata i donijeli veliko poniženje svojoj stranci, koja se, umjesto predviđenog „crvenog vala“, morala zadovoljiti mreškanjem. Ova stranka nije uspjela osvojiti Senat, i mogla bi čak imati manje predstavnika nego što ih trenutno ima.

Ubjedljivi poraz koji su pretrpjeli Trumpovi kandidati svjedoči o američkom odbacivanju njegovih nepotkrijepljenih tvrdnji da su izbori 2020. bili namješteni samo zato što je on izgubio. U tom procesu, „tornado“ Trump je uništio međunarodnu reputaciju države i uzdrmao temelje njene demokratije. Kao da to nije bilo dovoljno, navijao je kada su njegove pristalice došle u Washington da blokiraju proces potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. od strane Kongresa.

Sada, nakon međuizbora, jasno je da je Trump, koji loše podnosi poraz, i certificirani serijski gubitnik.

Pa ipak, ovoj noćnoj mori se ne nazire kraj.

Poraženi, zabludjeli i dvaput opozvani bivši predsjednik, koji se suočava s brojnim pravnim izazovima, obećao je da ide dalje - uprkos sve većem protivljenju unutar Republikanske stranke, gdje sve veći broj stranačkih lidera govori protiv njega. Osvrćući se na posljednja tri neuspjeha na izborima za svoju stranku, republikanski guverner iz Marylanda Larry Hogan naglasio je potrebu da Trump odstupi, koristeći popularnu metaforu iz bejzbola, „tri udarca i ispadaš“.

I zaista, američki izbori su poput bejzbola - kompetitivne, skupe i igre nultog zbira, koje proizvode neto pobjednike i gubitnike, od kojih se očekuje da prihvate ishod.

Nažalost, ne više. Ne otkako se na terenu pojavio Trump.

Trump, koji nema sportskog duha ni u životu, a ni u politici, odbacio je najosnovnija pravila demokratije i njene temeljne stubove, kao što su slobodni mediji i nezavisno pravosuđe. Otkako je ušao u politiku 2015, Trump je prvo promijenio pravila igre da odgovaraju njegovim interesima, a uskoro je promijenio i igru u potpunosti.

Umjesto bejzbola, Trump je prešao na grublje, konfrontativnije i nasilnije taktike američkog fudbala, gdje je gomilao agresivne ofanzive, žestoku odbranu i brutalna izbacivanja. Zaista, Trump je prihvatio manje demokratske, borbenije i konfrontativnije načine u vođenju kampanje i upravljanju.

Da je on pobijedio na izborima 2020, ili da su njegovi miljenici dobili nedavno održane međuizbore, američka demokratija ne bi se mogla oporaviti neko vrijeme - ako bi ikako i mogla. Srećom, država se vratila s ruba, ne jednom, već dvaput, uskrativši populističkom Trumpu priliku da im uništi njihovu liberalnu demokratiju.

Zapravo, lako je uočiti osjećaj zluradosti među mnogim njegovim protivnicima unutar Republikanske stranke: ushićeni njegovim porazom, možda su se nadali da će ga se riješiti prije nego što prouzrokuje još veću štetu konzervativnom pokretu.

Ali Trumpova riješenost da se ponovo kandiduje za predsjednika mogla bi odvesti Republikansku stranku na rub. Trump, koji uživa snažnu i nepokolebljivu odanost nekih 40 posto republikanskih birača, sigurno će Republikanskoj stranci dati ultimatum tipa „poslije mene, potop“: ili me nominujte ili rizikujte uništenje.

Iako je prerano za prognoze, Trump bi zapravo mogao nadmašiti niz manje posvećenih i manje poznatih kandidata. Ali ako predsjednik Biden insistira da se kandiduje u dobi od 82 godine, Trump bi mogao imati realnu šansu da ga uništi u 2024.

Posljedice osvetoljubivog Trumpa koji se vraća u Bijelu kuću, za državu i za svijet možda će biti preteške za shvatiti u ovoj fazi. Ali neke stvari su jasne: bila bi to pobjeda za antidemokratsku, pobunjeničku, ultradesničarsku frakciju koja je upala u Kongres 6. januara 2021. Bila bi to pobjeda za rasizam i mržnju.

Predugo je Trump gubio uspješno. Krajnje je vrijeme da uistinu izgubi, jednom za sva vremena.

(Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")