STAV NOVINARA

O interesima NJ.V. Investitora tek kad interesi Kolašinaca budu zaštićeni

U sjenci mnogobrojnih gradilišta u Kolašinu ostaju potrebe i kvalitet života prosječnog čovjeka

11117 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vijesti/Dragana Šćepanović
Foto: Vijesti/Dragana Šćepanović

Život prosječnog čovjeka, koji ima kolašinsku adresu i nema namjeru ili mogućnost da je mijenja, već dvije godine u klopci je važećih planskih dokumenata, ambicija investitora i, donedavno, izostanka bilo kakve inicijative iz lokalne vlasti da kontroliše korišćenje najvrednijih prostora te opštine. O nedostatku adekvatnog vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže, parkinga, lošim saobraćajnicama, dotrajalim trotoarima u tom gradu mnogo je i pisano i rečeno. O tome da Kolašinke i Kolašinci već skoro četiri godine čekaju izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana (PUP), koji je i dalje u fazi "pred javnu raspravu", kao i revidiranju nekoliko detaljnih urbanističkih planova (DUP), takođe. A kako će izgledati Kolašin planirano je u kancelarijama - u Podgorici.

Na Bjelasici i u gradu, u toku je izgradnja desetak hotela, niklo je nekoliko stambenih zgrada, a, naravno, nije riječ o onim namijenjenim socijalnom stanovanju. Planirano je i jednih i drugih još mnogo. Kolašin je "ogledna parcela" diskutabilnog programa ekonomskog državljanstva. Ambicije investitora dosegle su do ruba Tare i najužeg centra varoši. Nestaju u jednom danu nizovi starih kuća ili desetine metara trotoara. "Investitor planira", "Investitor želi" "Investitor hoće", "Investitor ima pravo"- mantra je kolašinske svakodnevice. U sjenci mnogobrojnih gradilišta ostaju potrebe i kvalitet života prosječnog čovjeka, jer ih nema ni u važećim DUP-ovima, koji su, stiče se utisak, donošeni s ciljem da ni jednoj želji krupnog kapitala ne stanu na put. Rijetke protivnike usvajanja takve planske dokumentacije, prije više od deceniju, nazivali su "protivnicima razvoja grada". Onima koji sada dižu glas i traže načine da se, bar djelimično, obuzda hipergradnja i dramatične izmjene u prostoru, lijepe slične etikete.

Ne može se osporiti da su, tokom posljednjih osam mjeseci, iz Opštine pokušali da spasu što se spasiti može. Bivša lokalna vlast, u finišu svog mandata, inicijativama za zaštitu nekoliko starih prepoznatljivih objekata u centru grada i park šume Dulovina. Nova vlast, na početku mandata, predlogom za promjenu tarifa naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Komunalije će, predložili su, biti skuplje za one koji grade objekte veće od 200m².

Šteta je što Kolašinke i Kolašinci nijesu bili u većem broju prisutni na javnoj raspravi oko izmjena odluke kojom su predložene skuplje naknade za investitore. Bili bi u prilici da vide kako se brani svoj interes. U ovom slučaju interes Njegovog veličanstva Investitora, jer je o interesima prosječnih Kolašinki i Kolašinca, ugrožavanju prostora i katastrofalnom dosadašnjem planiranju, govorila samo jedna osoba. Desetak advokata i ekonomista predstavljali su kompanije, koje grade ili namjeravaju da grade na području kolašinske opštine i poslali brojna upozorenja lokalnoj vlasti. Zaprijetili su, gradiće u Andrijevici, Mojkovcu, Beranama... gdje je jeftinije. Na momente dramatično, najavljivali "zaustavljanje razvoja Kolašina". Istovremeno, nijesu imali potrebu da sakriju da su u Kolašin došli baš zbog "atraktivnih" naknada. A ispostavilo se da su naknade bile atraktivne samo za Njegovo veličanstvo Investitora. Jezikom običnih smrtnika, bile su 30 eura po m², za prvu kolašinsku zonu, to jest skoro najniže u državi. Ta tarifa primjenjuje se i ovog trenutka kada Kolašin slovi za "najveće gradilište u Crnoj Gori". Po toj tarifi građeni su objekti u kojima je sada cijena "kvadrata" preko 2.000 eura. Od takvog tarifiranja lokalna samouprava prihodovala je, od januara do septembra prošle godine, tek više od pola miliona eura.

Dakle, prije, na javnoj raspravi, a sigurno i ubuduće, NJ. V. investitor neće propustiti nijednu priliku da kaže i pokaže šta želi i šta mu je interes. Mnoge od tih želja već su ozvaničene ili već realizovane, zahvaljujući postojećim planskim dokumentima i inertnosti nas "neinvestitora" i onih koje smo izabrali na vlast. Posljedice već trpimo. Ostalo je još sasvim malo vremena da i mi kažemo šta želimo za svoj grad. Ostalo je još malo vremena da lokalna i državna vlast pokažu odlučnost, odgovornost i hrabrost, da promijene praksu neselektivnog izlaženja u susret krupnom kapitalu. Posljednju riječ o tome šta je razvoj Kolašina treba da da struka i oni koji u njemu žive. Balans između interesa NJ. V. investitora i "neivenstitora" treba da nađe vlast, ne podliježući pritiscima onih koji već iskoristili privilegiju da grade na najatraktivnijem prostoru ili zakupljuju "pola" Bjelasice na 90 godina, po samo njima, "atraktivnim" cijenama.

Malo je vjerovatno da iko od onih koji misle dobro Kolašinu želi da zaustavi mijenjanje i razvoj tog grada, ali "cijena" i posljedice tog mijenjanja nikako i nikad ne smiju da budu na štetu kvaliteta života onih koji ne investiraju. Do sada se, nažalost, u većini slučajeva ispostavljalo da je sve što je bilo povoljno za NJ. V. investitora - nas "neinvestitore" skupo koštalo. Dakle, o interesima investitora, tek kad kvalitet života i interesi Kolašinki i Kolašinki budu garantovani. Tek tada možemo izbjeći zamku da jedni druge doživljavamo neprijateljima i tek tada možemo biti saborci u razvoju grada.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")