LOVAC NA ZMAJEVE

Čestitam Bošnjačkoj stranci, ali sam iznenađen njenim odnosom prema Bošnjacima

Ne može se ukazivati na Vučićeve marionete a istovremeno biti marioneta Đukanovića. Ili Izetbegovića, to jest Erdogana

64098 pregleda 594 reakcija 142 komentar(a)
Foto: predsjednik.me
Foto: predsjednik.me

Naslov je samo prepjev pjesničkog saopštenja Bošnjačke stranke koje je imalo dirljivu poruku - čestitamo Milatoviću, ali nas čudi njegov odnos prema BS-u.

Dakle, vrijeme je da se sumira politika BS-a prema narodu u čije su ime nastupali, čije su interese navodno branili, i zahvaljujući čijim glasovima su dobijali ministarska i brojna druga mjesta u državnom aparatu i firmama - po dubini i širini. Ima li bolje izjave koja ilustruje jednu takvu politiku od one legendarnog Alije Košute koji je famozni kredit od 40 hiljada eura, dobijen od vlade za džabe, branio rečenicom - fer je da funkcioneri a ne obični građani dobijaju povoljne stanove i kredite od vlade!

Impresivna lista privilegija koje su uživali i uživaju pojedini i ne baš malobrojni prvaci i aktivisti Bošnjačke stranke nije, nažalost, jedini argument kojim bi se mogla dovesti u pitanje njihova politika. Podjednako opterećenje za Ibrahimovića i saborce predstavlja i osvrt na vrijednosti za koje se u čitavom prethodnom periodu zalagala BS.

Krenimo redom.

Od kraja, recimo. Mjesecima lider BS-a obilazi dijasporu u kampanji za potrošenog predsjedničkog kandidata MĐ, što samostalno što u društvu s istim. I to sve iz pozicije ministra u Vladi koju isti taj kandidat (Đukanović) naziva izdajničkom i anticrnogorskom. Leti Ibrahimović od Njujorka do Luksembruga, Hanovera i Ankare, i ko zna gdje još, a onda sjedne u auto, još ako je službeni, i skokne do Sarajeva, Novog Pazara, i ostatka regiona. Šireći priču kod iseljenika i komšija kako je otac privatne države, zbog koje su davno napustili ognjišta, sada jedini garant odbrane domovine i njihovog povratka. Ako ne glasate za Mila, brisaće vas iz biračkog spiska a vašu rodbinu, koju još niste uspjeli da spakujete iz Crne Gore, čeka i gore vrijeme od onog zlog, ratnog, i takođe Milovog… Nešto tako ili još gore su prvaci BS-a širili među svojom braćom, i tokom predsjedničke kampanje i prije nje, gurajući time svoju zemlju u ralje korupcije i kriminalnih klanova koji komanduju institucijama i upravljaju državom. Umjesto da, kao 90-ih, budu na pravoj strani istorije, protiv kriminalizovanog DPS-a i Đukanovića, lideri BS-a su se odlučili da podrže, kako bi Ranko rekao, tamničara Crne Gore…

Ali nije samo to. Još gore je kako su lideri BS-a, nakon tragičnog iskustva svog naroda u ratnim 90-im, ignorisali patnju i stradanje nekih drugih društvenih i nacionalnih grupa nakon referenduma. Lideri BS-a nikad nisu smogli snage da pokažu trunku razumijevanja za progon Đukanovićevih neistomišljenika od strane istog aparata i službi koji je u vremenu zlom organizovao njihovo stradanje. Ibrahimović i saradnici su ćutali na ubijanja, prebijanja, javni linč, institucionalni progon ljudi od kojih su mnogi bili najveći branitelji Bošnjaka i manjinskih naroda tokom pogroma s početka 90-ih. Ili ne samo da su ćutali - znali su da dodaju so na rane nepodobnih, eufemizmima i relativizacijama progona jer, pobogu, zašto napadamo Mila i DPS umjesto da se kao Suljo Mustafić i Alija Košuta dogovorimo i dobijemo kredit pod povoljnim uslovima. Ili neko ministarsko, direktorsko ili diplomatsko namještenje…

Kao partija bliska Islamskoj zajednici Crne Gore, zbog čega oponenti znaju da im prebace kako zajedničkim snagama sakupljaju sigurne glasove, BS i njeni čelnici su morali imati većeg senzibiliteta kada je njihov stariji (veliki) brat, DPS, krenuo da pitanja vezana za život jedne druge vjerske zajednice rješava partijskim dekretima. Umjesto bunta protiv nakaradnog Zakona, koji vodi čitavo društvo u opasnu radikalizaciju i podjele, BS je zdušno podržala takvu politiku vjerujući, kao i uvijek, da Šef zna najbolje i da njegov glupavi naum zaslužuje najbolje ocjene.

Duhoviti su ovih dana bili prvaci SPP-a, manje bošnjačke stranke - u svom saopštenju oni obavještavaju lidere u Sarajevu da im Milo više nije gazda Crne Gore, da je izabran novi predsjednik Jakov. Htjeli su reći da zablude koje BS i razni Milovi propagandisti šire po Bosni mogu dovesti tamošnju elitu u situaciju da, nakon 2. aprila, šalju čestitke Đukanoviću, smatrajući da je on za njih vječni gospodar Crne Gore, kako god glasali građani ove države. Situaciju je precizno definisao i jedan od bošnjačkih političara Fahrudin Radončić, izjavom da je njihovi prvaci Bećirović i Duraković napravili krupnu grešku pozivima da se glasa za Mila, čime su se grubo umiješali u unutrašnje stvari susjedne države. Nemojte raditi nešto što ne želite da se vama radi, zaključuje Radončić dok se prvaci BS-a tješe kao Suljo Mustafić u izbornoj noći, odričući se gubitnika MĐ i šireći ruke ka novom šefu Milatoviću.

Bošnjačka stranka, dakle, zaslužuje sve pohvale za to kako je branila status svojih prvaka i aktivista, kako je bespogovornim učešćem u DPS vlasti ćutala na korupciju i kriminal, kako je istrajavala u održavanju režima koji su relevantne međunarodne organizacije još prije 10 godina nazvale autokratskim, kako je umjesto evropskog sistema vrijednosti u kome će se svaki pojedinac, ali i sve nacionalne zajednice, osjećati komforno i uvaženo, podržavala zvaničnu politiku stigmatizacije i segregacije nepodobnih kritičara vlasti. Otuda i pitanje - da li je ta politika bila u interesu bošnjačkog naroda?! Ili se opravdani odijum značajnog dijela javnosti prema pogrešnoj politici BS-a prenosi na čitavu bošnjačku zajednicu. Kao što je nakaradna politika Mandića i malog Kneževića getoizirala Srbe u ime kojih su nastupali praveći od njih strašilo i dežurne krivce za sve nedaće Montenegra.

Valjda je sad i Ibrahimoviću i njegovim saborcima jasno da se Crnom Gorom ne može upravljati ni iz Sarajeva ni iz Ankare ni iz Hanovera. Kao ni iz Beograda. Ne može se ukazivati na Vučićeve marionete a istovremeno biti marioneta Đukanovića. Ili Izetbegovića, to jest Erdogana.

Možda je zato došlo vrijeme da organi BS-a pitaju Ibrahimovića - a što ćemo sad?! Nova postautokratska era možda traži da i BS dobije lidera koji će voditi autonomnu politiku u interesu Bošnjaka ali i svih građana Crne Gore. Politiku za bolju, pravedniju, inkluzivniju i bogatiju državu. A ne za privatnu prćiju DPS-a i satelita, među kojima je, nažalost, figurirala svih ovih godina i BS.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")