KONTRASTAV

Čestitali bismo Željku, ali nijesmo iznenađeni njegovim odnosom prema Bošnjačkoj stranci

Odgovor na tekst „Čestitam Bošnjačkoj stranci, ali sam iznenađen njenim odnosom prema Bošnjacima“, Željko Ivanović, Vijesti, 11.4.2023.

14750 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Bez namjere da polemišemo sa jednim od vlasnika Vijesti, povodom njegove kolumne „Čestitam Bošnjačkoj stranci, ali sam iznenađen njenim odnosom prema Bošnjacima“ radi istine i javnosti, ukazujemo na sljedeće činjenice:

- Bili bi iznenađeni da su Vijesti nešto afirmativno napisale o Bošnjačkoj stranci. Toga nije bilo za ovih 17 godina postojanja stranke.

Krenimo redom. Od osnivanja 2006. godine, pod rukovodstvom rahmetli Rafeta Husovića, Bošnjačka stranka je uvijek donosila važne, državničke i strateški ispravne odluke, čiju je opravdanost vrijeme potvrdilo. Za to vrijeme, Željko i njemu poslušni novinari (naravno ne svi) bavili su se tričarijama i glasinama, konstruišući kojekakve navodne “afere” . Razumijemo potrebu koncerna Vijesti da budu mentor raznim liderima i da svoj uticaj šire osnivanjem partija. Sjećamo se dobro mentorstva i medijske potpore Nebojši Medojeviću, Darku Pajoviću i Dritanu Abazoviću. Kad bi ih potrošili okretali bi se novom”čedu”, zato bi g-dinu Milatoviću možda bilo dobro da se na vrijeme pripazi Željkove ” brige”..

Međutim, Bošnjačka stranka, ni pod rukovodstvom Rafeta Husovića, niti sada Ervina Ibrahimovića, nije imala mentore, niti finansijere. Sa svima gradimo dobre odnose, a partnerske sa onima koji nas tako doživljavaju. Rado odlazimo i u Sarajevo i u Istanbul, jer je tamo najviše naših Bošnjaka, ali od osnivanja smo okrenuti prema Zapadu, Briselu i Vašingtonu, jer smo ispravno procijenili (mnogo prije nekih u koje je Željko ulagao) da je našoj državi mjesto u NATO i EU. Zbilja, prema Moskvi se nijesmo okretali jer, za razliku od Željka, nijesmo srebroljupci, niti rubljoljupci. Naša jedina obaveza i mentorstvo dolazi od strane bošnjačkog naroda kojeg zastupamo, i potreba članstva u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čiju magistralnu evropsku politiku slijedimo.

I da zaključimo. Prepuštamo Željku da bira svoja “čeda”. Međutim, on Bošnjacima neće birati prvake. Nije dorastao tome, a to nijesu mogli ni mnogo azginiji i za crnogorsku historiju bitniji od njega.

Za kraj, koliko su Vijesti i istina kompatibilni, evo i jedne mudre sentence koja se provlači po kuloarima: „Vijesti ne prodaju istinu, već novinu“. Pametnome dosta.

Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")