STAV

Sve će to narod pozlatiti

Šta ste se okomili na Oca i Sina? (Ne i Svetog Duha.) Ne dirajte mi, molim vas, čudesnog alhemičara univerzalnih vrijednosti koje prevazilaze sve granice, fasciniranog dobrotom, plemenitog mudroslova i zavodljivog besjednika
88 pregleda 0 komentar(a)
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.07.2017. 08:37h

Ovih dana neke mudre glave "što su učile pravo" raspredaju na TV o nekakvom Svetu i Milošu (ne onom sa Kosova), što ne uživaju na ljetnjikovcu u Spužu, nego po luksuznim konačištima po Beogradu. Još jedan reče da finansijska istraga o drugim desetinama miliona evra nije ni počela, pa će da zastari u septembru. I tako će Sveto očas da i to legalizuje.

Slušam i čudom se čudim: naravno da će da zastari - sad će godišnji odmori - važniji su, valjda, odmori od nekakvih tričavih desetina miliončića, a istraga može da čeka, da stara i zastara, kao što svi starimo. I neka i tu mrvicu legalizuje. Uostalom, sve će to narod pozlatiti, pardon, platiti.

Šta ste se okomili na Oca i Sina? (Ne i Svetog Duha.) Ne dirajte mi, molim vas, čudesnog alhemičara univerzalnih vrijednosti koje prevazilaze sve granice, fasciniranog dobrotom, plemenitog mudroslova i zavodljivog besjednika. Ne dirajte mi Sveta zaogrnutog u anđeosku nevinost!

Prisjetimo se samo koliko je golemo Sokrates Budvanijes obogatio kulturnu baštinu Crne Gore i neizmjerno zadužio njene naraštaje. Ma, ne zadužio novcem da svojom grbačom decenijama, možda i stotinama godina, otplaćuju dugove - šta vam pada na pamet! - nego zadužio duhovno svojom vasionskom mudrošću poput one: prvi je prvi, zato što nije drugi.

I sada hoće neka čangrizala da ovog našeg dragulja, ideologa DPS-a, božanskog simbola neiskvarenosti, personifikaciju časnog vremena, vrate u Crnu nam Goru. E, ne može, vala! Jer njegova zavidna reputacija o kojoj svjedoče nebrojena djela to ne dozvoljava. Treba li da pominjem aferu - pardon epizodu - “Snimak” gdje Srbija - Drugo Oko U Glavi - pravni nasljednik SCG, otplaćuje globu na desetine miliona dolara? A na čelu SCG bio je renomirani i ugledni budvanski filozof.

Ili onih 3,8 miliončica dolara njegove supruge u švajcarskoj banci i treba da je tajna, kako reče specijalni tuzilac. Šta mi treba da brinemo tuđu brigu, je l' tako specijalni?

Nećete valjda pominjati sada i onu jahticu od 10 miliončica? Jesu li pošteno rekli otac i sin, Sveto i Miloš, da nisu njihovi potpisi (doduše jahtica jeste kod njih)?

Advokat, zlato od čovjeka, što od države ne dobije ni desetak hiljada za službene odbrane, dobrica jedna, umilno i tugaljivo kaže kako je njegov štićenik napravio “kompromis sa istinom”.

A neki tamo visoki intelektualac - čuvar indeksa policijskih inspektora - Mujović, kako li se ono zvaše, optužen da je prigrabio od Sveta blizu milion evra. Ma, šta pričate - otkud siromašku toliki novac?

Da pod kraj citiram britko pero književnice Vedrane Rudan: "Ipak ima zajeb... Todorićeva priča nije Todorićeva. Ona je moja... U ovoj ću priči na*ebati ja i svi moji bliži i daljnji. Jedini tko neće na*ebati bit će Todori i svi njegovi bliži i daljnji. Todorić neće ostati bez dvorca u kome živi, neće ostati bez dvorca u Medveji sa heliodromom na krovu, neće ostati bez helikoptera, aviona, brodova, otoka u koncesiji, milijuna eura u kešu... Zet će mu voziti luda kola, i sinovi, kći će se u društvu Severine kesiti na nekom partiju i pokazivati mi najnoviji model šanelke koji košta 5 tisuća eura".

(Ima li ovo kakve sličnosti sa Marovićima? Ma, otkud - greška u koracima.)

Pominju nekakvih par nebitnih desetina ili stotina miliončića evrića - siću neku. Neka specijalni extra de lux ožeže po mnogo krupnijim ribama, recimo, po kakvom težaku, radniku, koji se drzne da sa mistrijom i svojih deset prstiju, godinama rintačeći, opere u znoju lica svog čak 30.000 evra! Koliko tih 30 hiljada iznad sitnih, na primjer, stotinjak miliončića! E, neka takav zlotvor vidi svoga boga u Spužu. Pritegni, specijalni, nek propišti guja na kamenu! A onda zavidljivi pakosnici kleveću kako je možda u Crnoj nam Gori na stotine hiljada gladnih, mnogo mladih i obrazovanih što nemaju ništa, čak ni nadu za posao, a ne znaju, ne znali ih ljudi, da, ako recimo, jedna Končita ima stotinjak miliona, onda svi, u prosjeku imaju dovoljno. Statistika je to - nauka, brale moj! Milost za milog Miloša i svetog Sveta! Pustite ih da uživaju u pošteno stečenim desetinama, ili stotinama, miliončića!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")