JUBILARNI, 30. FESTIVAL

Barski ljetopis: Jedanaest predstava iz cijelog regiona

U centru pažnje je festivalska produkcija sa Zetski domom - predstava “Orkanski visovi”
54 pregleda 0 komentar(a)
predstava Čuvari tvog poštenja, Foto: Pgpozoriste.me
predstava Čuvari tvog poštenja, Foto: Pgpozoriste.me
Ažurirano: 13.06.2017. 08:46h

Za jubilarni, 30. Barski ljetopis koji počinje ovog petka, selektorka dramskog programa Maja Mrđenović priredila je izbor od 11 vrlo zanimljivih predstava iz cijelog regiona, uključujući i novije domaće produkcije.

"Ova selekcija u Crnu Goru dovodi pozorišta i inspirativne, značajne stvaraoce koji do sada nisu gostovali u Crnoj Gori, ili su rijetko dolazili, kao što su Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj, Teatar &TD, Narodno pozorište Subotica, Teatar Madlenianum, scena MESS, Teatar Le Studio”, Ističu organizatori.

U epicentru pažnje je ovogodišnja festivalska produkcija u saradnji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom” - predstava “Orkanski visovi” po istoimenom klasičnom romanu Emili Bronte, ujedno i prva dramatizacija ovog djela na Balkanu. Premijera je 20. jula na sceni u Starom Baru, a reprize su 21, 22. i 23. jula. Uvertira je književno veče 18. jula ispred Dvorca kralja Nikole posvećeno ovom o romanu. U režiji Dore Ruždjak Podolski i dramatizaciji Stele Mišković, u predstavi igraju Miloš Pejović, Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Simo Trebješanin.

Prva predstava jubilarnog barskog festivala zakazana je za 22. jun - “Novo doba” Bitef teatara i ArtHuba iz Beograda po tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dina Mustafića, koja preplitanjem nekoliko povezanih priča tematizuje probleme društava zaglavljenih u vječitoj tranziciji, od tereta mračne ratne prošlosti i nasilnosti sprege vlasti i kriminala, do divljačke privatizacije, rasula porodice i siromaštva.

Već 26. juna, na programu je “Penelopijada” Centra za kulturu Tivat i April Production iz Toronta koju je po tekstu Margaret Atvud režirala Dragana Varagić, naglašavajući teme rodne i klasne potlačenosti kroz elemente antičke grčke drame, kabarea, monodrama i mjuzikla. Komad Ateljea 212 “Pijani” biće igran 29. juna, na tekst Ivana Viripaeva i u režiji Borisa Liješevića. Ovaj iskaz motivisanog pijanstva 14 dobro situiranih likova i jedne prostitutke tokom jedne noći u bezimenom zapadnom velegradu, elaborira ljudske odnose u modernom društvu.

Sedmog jula je “Mrtvac dolazi po dragu”u režiji Jerneja Lorencija, produkcija Prešernovo gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj, o svijetu narodnog predanjau kojem „živi nisu stvarno živi, i mrtvi nisu stvarno mrtvi“. Autorski projekat Bobe Jelčića, Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra, Kulture promjene i Teatra &TD iz Zagreba “Ko rukom odneseno” na programu je 13. jula, a 24. jula barskoj publici je na uvid autorski projekat Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica, ogled o značenju poštenja u vremenu u koje afirmiše samoživost i beskrupuloznost.

Predstava Narodnog pozorišta Subotica “Edeš Ana” u režiji Jožefa Cajlika govori o drugoj deceniji XX vijeka u Mađarskoj i turbulentnim promjenama na njenom tlu nakon raspada Austrougarske, a na programu je 27. jula. Prvog avgusta biće igrana lanjska produkcija Ljetopisa-“Sveti i prokleti” po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, a 3. avgusta “Lolita” Teatra Madlenianum iz Beograda, prema čuvenom romanu Nabokova i u režiji Jovane Tomić.

Sedmi avgust rezervisan je za “Dokle pogled seže”, autorski projekat Arpada Šilinga Zetskog doma, a za 10. avgust komad “What is Europe” MESS-a iz Sarajeva, po motivima eseja Lasla Vegela i u režiji Andraša Urbana. Finale ovog segmenta festivala pripada 17. avgusta predstavi “Istrajnost”, po motivima drame “Parobrod Istrajnost” Šarla Vildraka, u režiji Žan-Batista Demarinjija i u produkciji Teatra Le Studio iz Beograda i Puls teatra iz Lazarevca, koja problematizuje pitanja smisla i mogućnosti odlaska ili ostanka, odustajanja ili istrajnosti u fizičkom i duhovnom traganju za srećnijim životom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")