2017 - GODINA JUBILEJA "VIJESTI"

Dvadeseta!

Između poriva moćnih da gospodare ljudima i želje novinara i urednika da brane temeljne vrijednosti otvorenog i demokratskog društva i ograničavaju tu moć, protiče prvih 20 godina "Vijesti"
272 pregleda 14 komentar(a)
Vijesti prvi broj, Foto: Vijesti
Vijesti prvi broj, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.01.2017. 11:53h

List ”Vijesti” nije samo prvi nezavisni dnevnik u istoriji Crne Gore, već je važan generator promjena, koji skoro dvije decenije gura cjelokopunu političku i društvenu elitu da se mijenja brzinom koja često ugrožava njihove lične i partijske interese. Zbog čega se mnogi od njih snažno opiru neophodnim promjenama. Otuda i često pomisle kako bi bili mnogo srećniji i mirniji da nije bilo “Vijesti”.

Na suprotnoj obali su obični građani, naši čitaoci i gledaoci. Oni žele da žive bolje i da društvo u kome podižu svoju djecu bude pravednije i humanije. Zato od medija očekuju da brane opštedruštvene vrijednosti i budu ono što propisuju najbolji udžbenici novinarstva - čuvari slobode, demokratije i socijalne kohezije. Istraživanja pokazuju da građani, za razliku od funkcionera, ne mogu zamisliti dan bez “Vijesti”. U štampanom, online ili TV izdanju. Između poriva moćnih da gospodare ljudima i želje novinara i urednika da brane temeljne vrijednosti otvorenog i demokratskog društva i ograničavaju tu moć, protiče prvih 20 godina naših i vaših “Vijesti”. Kroz promociju profesionalnih standarda i pod represijom političke moći protekli su dani i mjeseci, blizu 7 hiljada brojeva novina, što će se zaokružiti u broj 20, na godišnjicu izlaska prvog broja - 1. septembra 2017. godine.

Taj mali jubilej biće povod da tokom 2017. na različite načine podsjetimo i ukažemo na naš rad, doprinos zajednici i na ono što je razlog našeg bitisanja i opstanka - povjerenje čitalaca i gledalaca. Zato će tokom čitave 2017. godine naš logo biti obogaćen brojem 20, a svaki mjesec će nositi posebnu poruku koju su kreirali naši urednici, novinari ali i naši čitaoci, u pokušaju da iskažu suštinu misije našeg lista. Godinu jubileja počinjemo sloganom VIJESTI - 20 godina - JER NAM VJERUJETE - poruka koja simbolizuje pomenutu neraskidivu vezu lista i njegove publike. Zasnovanu na povjerenju i kredibilitetu.

U februaru će baklju slobode preuzeti novi slogan: Vijesti - 20 godina - UPRKOS SVEMU. Zimska poruka koja će podsjetiti na surovo i hladno vrijeme u kome je trebalo savladati sve otpore i preskočiti brojne prepreke da bi list ostao dosljedan misiji koju su zacrtali osnivači i da bi opravdao ogromno povjerenje čitalaca koje nosi istu mjeru odgovornosti. I naredni mjeseci će imati svoju priču, da bismo u avgustu završili monografiju pod naslovom: Vijesti - 20 godina OSVAJANJA SLOBODE što će biti moto tog mjeseca.

Septembar, od prvog dana godišnjice kreće slogan Vijesti - IME ZA NOVINE. I tako sve do decembra kada ćemo poslati poruku - ČITAJ SLOBODNO. Kojom ćemo u stvari priznati da smo i nakon 20 godina kao i na početku, 1. septembra 1997. godine, na istom zadatku - borbe za autonomiju pojedinca, slobodu govora, poštovanje prava, za društvo jednakih i zajednicu srećnih i zadovoljnih građana.

Tokom godine i u povodu obilježavanja jubileja biće i drugih događaja, od onih iz sfere kulture do društveno korisnih akcija. Biće i novih projekata i novih misija. Ali, da ne otkrivamo sve unaprijed. Neka nešto ostane za “prvu stranu”.

Na kraju, bez lažne skromnosti, želimo da naglasimo nešto za što smo sigurni da dijeli i naša publika - u svim bitkama koje je prolazilo cijelo društvo, od kojih su neke završene pobjednički, a druge još traju, ugrađen je kamičak, utisnut pečat naših novina. Bez "Vijesti" bi se teško izborile neke pobjede, kao što neki važni društveni procesi nikad ne bi bili pokrenuti. Jedan medij ne može i ne treba da vodi jedno društvo, ali ono što može i što mu je obaveza jeste da utiče na pravi smjer i brzinu kretanja do opštedruštvenog cilja.

Tokom proteklih 20 godina “Vijesti” su se trudile da ispune ono što su čitaocima obećale u prvom broju - da budu nezavisne, ali ne i neutralne, da se drže pouzdanih izvora i nepobitnih činjenica. Da li je u ovih skoro 7 hiljada brojeva bilo grešaka i propusta - naravno da jeste, ali se od osnovnih principa nije odustalo. Povodom 10 godina napisali smo da je ta prva decenija bila najuzbudljivija u našoj maratonskoj trci koju smo započeli 1997. godine. Sada možemo reći da je druga decenija bila ono što smo 2007. najavili - najteža. Jer je trebalo dokidati monopole i ogromnu političku i finansijku moć partije na vlasti i njenog lidera.

Do 1. septembra 2017. razmišljaćemo šta nas čeka u trećoj deceniji, ali ako bismo sada birali riječ, ona bi bila - najizazovnija. I čitava ova 2017. i godine nakon nje donijeće velike izazove za političku i društvenu elitu na ispunjavanju zadataka i ostvarivanju ciljeva bez kojih nema opstanka Crne Gore. To su neodložni poslovi na građenju društva zasnovanog na vladavini prava, jednakim šansama za sve, individualnim a ne partijskim kvalitetima, socijalnoj brizi, održivoj ekonomiji, zaštiti okoline i resursa, poštovanju ljudskih prava, inkluzivnoj kulturi.

Neka nam je onda sa srećom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")