Dodjelom nagrada završeni 21. Nikšićki književni susreti

Učesnici programa završne večeri Susreta, koje je nazvano “Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja” bili su Valerio Orlić (Rijeka), Ljubomir Mudreša, Boris Jovanović-Kastel, Velisava – Seka Metđonaj, Rajko Joličić...
158 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici "Zaloge"
Dobitnici "Zaloge"

Uručenjem nagrada „Zaloga“, koje dodjeljuje Književna zajednica „Vladimir Mijušković“, završeni su 21. Nikšićki književni susreti. Žiri u sastavu Spasoje Bajović, Ivan Lješković i dr Draško Došljak, donio je odluku da nagrade dobiju Drago Mijović, za poeziju, Miloš Kecojević, za knjigu „Pričaj đede“ i Radomir Šoro Vulanović, za ukupno umjetničko stvaralaštvo.

„Malo sam iznenađen, ali sve u svemu meni je nagrada moj rad. Ima jedan stih koji mi je posvetio pokojni Dugo Krivokapić gdje kaže–čitavog života živim u inat, ne samo sebe nego i drugima. Ne znam koliko sam dovoljno bio sin, brat, ali znam da sam se uvijek družio sa ljudima”, kazao je Vulanović nakon uručenja nagade

Kako je priznao skulpture i njegova poezija su mu najdraže drušrvo. I bicikl.

“Neka energija me vuče tako da ne mogu da mirujem. Zaljubljen sam u skulpturu tako da to mi čini odmor, neki moj duševni mir i neko moje druženje. Moje stvaralaštvo je moj način života. Dan i noć radim evo 50 godina i nijesam umoran. Čini mi de da imam snage još da radim i stvaraću još”, poručio je Vulanović.

Kecojević, koji je prepoznat kao poeta, pokazao je da dobro stoji i sa prozom. Knjiga “Pričaj đede” je njegova druga knjiga proze.

“Nagrada obavezuje, daje krila zamah, podsticaj je za novi rad. Nagrada koja ima veliku težinu, nagrada za koju kažu da je ‘ključ’ nikšićkih književnika. Eto, i ja sam jedan mali ključić zavrijedio. Ključić mali ali teret veliki da nastavim sa radom”, kazao je Kecojević i dodao da su nagrađene priče zavičajne, da je u njima i njegova Piva.

Nagradu je u ime Mijovića primila njegova kćerka Ana.

Učesnici programa završne večeri Susreta, koje je nazvano “Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja” bili su Valerio Orlić (Rijeka), Ljubomir Mudreša, Boris Jovanović-Kastel, Velisava – Seka Metđonaj, Rajko Joličić, Dušan Govedarica, Jovan Drašković, Miroslav Zečević, Milena Šućur, Radislav Gardašević, Radule Rakočević-Rakocije, Goran Radojičić i Đurko Gutović.

Orlić je, u ime Hrvatskog književnog društva, direktorici Narodne biblioteke “Njegoš”, Renati Bulajić uručio zahvalnicu za međunarodnu saradnju i promociju kulture i poručio da će o Nikšićkim književnim susretima nositi “lijepi glas ne samo u Rijeku, već i u Brisel, Sofiju, Strugu, Italiju”.

Organizator Susreta bila je Narodna biblioteka „Njegoš“, pod pokroviteljstvom Opštine i Ministarstva kulture, a u okviru “Nikšićke kulturne scene 2018”.

Bonus video: