UMJETNOST U PREPARIRANIM KUTIJAMA

Izložba Milice Janković u Podgorici

Izložba “Osame kutije” mlade crnogorske umjetnice biće otvorena večeras u Centru savremene umjetnosti
175 pregleda 0 komentar(a)
Najava događaja, Foto: Centar savremene umjetnosti
Najava događaja, Foto: Centar savremene umjetnosti

Izložba radova Milice Janković pod nazivom „Osame kutije“ biće otvorena večeras u Podgorici, u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“. Izložbu će otvoriti kustoskinja u CSU Natalija Đuranović.

„Umjetnica za objekte uzima odbačene kutije koje najčešće služe pakovanju cipela, preparira ih posebnim tehnikama kreirajući sobe. I u činjenici da koristi predmete za pakovanje otkriva se želja da se ti mikrosvjetovi memorišu, uspostavi izvjesni red u simulakrumu koji živimo. Objekti u ovim mikroobjektima su izrađeni često od bodljikave žice koja asocira na logore, zatvore čime u semantičkom arealu bude pitanja o kazni i krivici”, zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u tekstu napisanom povodom ove izložbe.

Milica Janković (1990) je završila specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Trenutno pohađa MA studije na istom fakultetu u klasi prof. Anke Burić. Priredila je do sada dvije samostalne izložbe i učestvovala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

“Umjetnica fotografiše i detalje mikrosvjetova a možda će oni biti realizovani i u drugim medijima kao što je, na primjer, video. Za Milicu Janković umjetnost je proces stalnog novog traženja”, kazala je Nataša Nikčević.

Ona je 2018. godine učestvovala na Baltičkom simpozijumu kamena u Finskoj, sa projektom „Dekonstrukcija Munkovog jastuka” gdje je realizovala skulpturu/instalaciju kombinujući crni i crveni granit.

Semestar MA studija (2018) provodi na Akademiji u Maćerati u Italiji, gdje je realizovala scenografiju za koncert savremene muzike i uzela učešće u grupnoj izložbi „Percezione interrotta”, galerija Magazzini UTO.

Semestar na Akademiji umjetnosti u Vilnjus u Litvaniji je provela istražujući crtež u proširenom polju, a rezultirao je jednom grupnom i jednom samostalnom izložbom u galeriji Malunu 5, koja je kasnije uvrštena u Kulturno veče Vilnjusa.