Uručene nagrade prvog Festivala knjige

FESKK „Pazi što čitaš“ je prvi Festival humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori
337 pregleda 0 komentar(a)
Sa prvog Festivala humanistike, kulture i umjetnosti, Foto: Nenad Mandić
Sa prvog Festivala humanistike, kulture i umjetnosti, Foto: Nenad Mandić

Mr Jovica Martinović, za naučni doprinos knjige “Socijalno-ekonomska struktura društva u Kotoru u prvoj polovini XIV vijeka”, prof. dr Šerbo Rastoder, za naučni doprinos knjige “Komunisti i Muhadžiri (1958-1971), slučaj opštine Rožaje“, kao i prof. dr Miodrag Perović, za naučni doprinos knjige „Istorija matematike“ nagrađeni su autori na prvom Festivalu knjige u Crnoj Gori, FesKK „Pazi što čitaš“, koji je održan u Kotoru od 20. do 22. decembra, saopšteno je iz Organizacionog odbora Festivala.

Pored autora, nagrađeni su i izdavači: CANU i Narodni muzej Crne Gore za naučni dopirnos knjige “Crvena stijena in cultural and ecological context”, urednik Robert Whallon i za naučni doprinos knjige “Umjetnički muzej”, autorke Ljiljane Zeković; Pomorski muzej Crne Gore za naučni doprinos knjige “Lav Sv.Marka, simbol Serenisime, predstavljen umjetnosti grada Kotora“, autorke Radojke Abramović; Gligorije Dijak za inovativno obrazovnu praksu knjige “Čudesni svijet puha Đorđa”, “Puh Đorđe i duhovi triftara”, “Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog” Žarka Vučinića i Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ za reprint izdanje stare knjige koja ima obilježje neprolazne vrijednosti - “Umjetničko blago Crne Gore” autora Pavla Mijovića.

Specijalno priznanje dobio je izdavač Fondacija Ćano Koprivica i NMCG za knjigu trajne i neprolazne vrijednosti „Krsto Andrijašević“. Festival je realizovan sa ciljem obogaćivanja kulturne ponude Kotora, a nosioci su institucije kulture, čiji je osnivač Opština Kotor.

Organizatori su JU Muzeji Kotor i Kulturni centar „Nikola Đurković“. Koncept Festivala je franšiza FESK Beograd autorke Zorice Stablović Bulajić (izdavačka kuća HERA-Edu Beograd).

FESKK „Pazi što čitaš“ je prvi Festival humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: