Večeras dodjela priznanja Kinoteke

“Crnogorska kinoteka već 10 godina ima intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa NZCH na predstavljanju našeg filmskog nasljeđa publici u Hrvatskoj"
175 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crnogorska kinoteka
Ilustracija, Foto: Crnogorska kinoteka

Ovogodišnja nagrada Crnogorske kinoteke za očuvanje i promociju crnogorske filmske baštine “Ratko Đurović” biće dodijeljena Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske (NZCH) večeras u podgoričkoj Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, gdje Kinoteka organizuje i program povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

“Crnogorska kinoteka već 10 godina ima intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa NZCH na predstavljanju našeg filmskog nasljeđa publici u Hrvatskoj. Kroz više programskih cjelina prikazana su najznačajnija ostvarenja crnogorskih filmskih stvaralaca u svim filmskim formama, od kojih su neki svoju punu afirmaciju doživjeli upravo u Hrvatskoj, kao dijelu nekada zajedničke države. U okviru projekta ‘Dokumentarni film u Crnogorskom domu’ i ‘Dani crnogorskog filma’, prikazano je oko 100 filmova koji su dio crnogorske i jugoslovenske filmske baštine”, obrazložili su svoju odluku, a nagradu će, u ime NZHC primiti Danilo Ivezić. Program počinje u 19 časova kada će biti upriličena projekcija nove, dopunjene verzije dugometražnog dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat”, uključujući nedavno pronađene materijale iz Italije i Beča. Film su režirali Andro Martinović i Branko Baletić, a rađen je u produkciji Crnogorske kinoteke, uz podršku Ministarstva kulture. Montažer je Milo Lekić, muziku je radio Leo Đokaj, obradu slike Vladimir Vučinić, dok je narator Branimir Popović.

“Ovo ostvarenje predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, u dokumentarnoj formi baziranoj na autentičnim dokumentima. Okolnosti koje su determinisale sudbinu naše zemlje u prvoj polovini prethodnog stoljeća, pokazale su se kao izuzetno aktuelna tema, pa čak i čitav vijek nakon dešavanja predstavljenih u ovom filmu. U kratkom pregledu, film bilježi sve relevantne trenutke neophodne za sagledavanje jednog od prelomnih trenutaka naše prošlosti, uključujući i nedavno pronađene filmske materijale”, ističu iz Kinoteke.

Film je nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji “Work, art and memory in the film documents” u okviru Međunarodnog festivala vojnih i istorijskih filmova u Varšavi 2016. godine.

Bonus video: