Film Lantimosa na otvaranju

Fest posebnu počast odaje filmskom velikanu Dušanu Makavejevu, koji je preminuo 24. januara u Beogradu, a posvećen mu je i slogan 47. Festa “Bez zaštite”
147 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Beogradski međunarodni filmski festival Fest otvoren je sinoć. FEST predstavlja od 22. februara do 3. marta 125 premijernih filmova, među kojima su pobjednici svjetskih festivala, kandidati za Oskara i holivudski hitovi, ali i autorski filmovi, dokumentarci i druga ostvarenja koja će publika imati priliku da vidi samo ovom prilikom, jer nisu otkupljeni za bioskopsku distribuciju.

Za 47. Fest je dan uoči otvaranja prodato više od 50.000 ulaznica, a osim za film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, kojim je svečano počeo u Sava centru, karte su rasprodate i za domaću premijeru filma “Šavovi” Miroslava Lazića, koji je nedavno nagrađen na 69. Berlinalu nagradom Europa Cinemas. Veliko interesovanje vlada i za holivudske hitove “Žena”, “Hladni rat” i “Zelena knjiga” u Sava centru, kao i za “Kapernaum”, “Dvostruke živote” i “Crni anđeo” u Kombank dvoran

Takmičarski programi biće održani u Kombank dvorani, nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata, gdje je Fest i započet 1971. godine.

Na zatvaranju 47. Festa 3. marta u Sava centru biće prikazan film “Oni” Paola Sorentina - jednog od miljenika festivalske publike.

Fest posebnu počast odaje filmskom velikanu Dušanu Makavejevu, koji je preminuo 24. januara u Beogradu, a posvećen mu je i slogan 47. Festa “Bez zaštite”. Nedavnom odlukom festivalskog Odbora Makavejevu je dodijeljena nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koja će biti uručena 25. februara u Kombank dvorani, uoči premijere dugometražnog dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića.

Takođe, svečana sala Jugoslovenske kinoteke biće nazvana 23. februara imenom Makavejeva, uoči projekcije filma “Nevinost bez zaštite”, kojim počinje festivalski program u Kinoteci.

Strani dobitnik “Beogradskog pobednika” je britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, jedan od najčešćih gostiju Festa, a to priznanje će mu biti uručeno 23. februara u Sava centru, uoči projekcije filma “Bijela vrana” o Rudolfu Nurejevu, kojim učestvuje u Glavnom takmičarskom programu.

Među 14 naslova iz Glavnog takmičarskog programa, umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić izdvojio je, uz “Bijelu vranu”, i argentinski film “Crni anđeo” Luisa Ortege, koji će predstaviti glavni glumci Čino Darin i Lorenco Fero, zatim francuske filmove “Dvostruki život” Olivijea Asajasa i “Granice svijeta” Gijoma Niklua, sa snažnom antiratnom porukom, kao i film “Fabrika” ruskog reditelja Jurija Bikova, jednog od ranijih laureata na Festu (za film Idiot iz 2014. godine), te libanski “Kapernaum” Nadin Labaki. Pantelić je preporučio i australijski film o terorističkom napadu “Hotel Mumbaj” Antonija Marasa, argentinski “Spokoj” Pabla Trapera, kao i na “Posljedice” Darka Štantea iz Slovenije, te hrvatski “Osmi povjerenik” Ivana Salaja, njemački “Brushalter” Vejta Helmera, u kojem igra srpski glumac Predrag Miki Manojlović...

Glavni takmičarski program ocjenjivaće žiri u sastavu: reditelj Bojan Vuletić (Srbija), glumica Milena Zupančič (Slovenija), rediteljka Iona Urikaru (Rumunija) glumica Nada Šargin (Srbija) i glumac Goran Bogdan (Hrvatska).

U Glavnom programu, ali van konkurencije, biće prikazan dokumentarni film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, portret bivšeg urugvajskog predsednika Hozea Muhike.

Takmičarski program Srpski film (Srbija i prijatelji) obuhvata 13 srpskih i koprodukcija, uključujući one u kojima je Srbija manjinski koproducent. Među njima je i njemačko-srpski fim Angele Šanelec “Bio sam kod kuće, ali...”, koji je imao svjetsku premijeru na 69. Berlinalu, a osvojio je nagradu za režiju.

Premijere na 47. Festu imaće i “Delirijum tremens” Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića, “Šavovi” Miroslava Terzića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, kao i dokumentarac “Slučaj Makavejev” Gorana Radovanovića.

Odluku o nagradama donijeće žiri koji čine profesor Vang Jao (Kina), filmolog Daniel Rafaelić (Hrvatska), reditelj Lazar Bodroža (Srbija), nagrađen na Festu 2018. za “Ederlezi Rising”, te umjetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil(Njemačka) i glumac Milan Marić (Srbija), izabran među “dolazeće zvijezde” na proteklom Berlinalu.

47. Fest nudi i filmove namijenjene različitim ciljnim grupama i ukusima, pa ima i onih koji “nisu za svačije oči”, kao što je “Kuća koju je Džek sagradio” Larsa fon Trira.

Na 47. Festu biće dodijeljena i nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona, bez obzira na to u kojem se programu prikazuje. Članovi žirija za to priznanje su književnik i filmski kritičar Jurica Pavičić (Hrvatska), dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović i novinarka Radio Beograda i filmska kritičarka Nevena Matović.

Osim u Sava centru i Kombank dvorani, filmovi će biti prikazivani i u: Domu omladine, Dvorani KCB-a, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, bioskopima Fontana, Cine Grand - Capitol park Rakovica, Cineplexx Ušće, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx Big, u Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu Sopot.

Deo festivalskog programa videće i publika u Novom Sadu i Budvi.

Grad Beograd izdvojio je 35 miliona dinara za 47. Fest, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije aplicirano je za devet miliona dinara, kao i prošle godine.

(SEEcult.org)

Bonus video: