Mješavina emocija na slikarskom platnu

Dragović se nikšićkoj publici, u galeriji “Nikola I”, predstavio sa tridesetak radova rađenih različitim tehnikama koji su nastali u posljednje tri godine
228 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Mirko Dragović prenosi preko boja na svoja platna jednu mješavinu emocija. Oslanjajući se na apstarktni ekspresionizam njegova umjetnost je živa i pokretljiva. San Dragovića nije zaostavština noći. On se izražava u jednoj sferi mističnog isto kao i ostatak dijela koja su prezentovana. On otkriva tri velike teme, koje se prenose na elemente vodu, zemlju i vazduh. Pokretljivost je prisutna i ništa nije statično”, zapisao je Rafaele Parachi.

Dragović se nikšićkoj publici, u galeriji “Nikola I”, predstavio sa tridesetak radova rađenih različitim tehnikama koji su nastali u posljednje tri godine. Voli da eksperimentiše kako sa formama i bojama, tako i sa idejama i materijalima.

“Moja umjetnost nastaje dosta spontano, mogu reći iz daha. Trudim se da prenesem određena stanja, a na početku slikanja vodilja mi je pejzaž. Izbjegavam manir i nadam se da je moj način slikanja prepoznatljiv, mada se bojim čak da ličim sam na sebe. Svaka slika treba da ima svoju priču i da bude na svoj način drugačija od druge. Ne pripadam umjetnicima koji forsiraju manir, i koji nešto što se prepozna kao dobro stalno ponavljaju. Konstantno i stalno istraživanje mi je neiscrpna inspiracija”, kazao je Dragović.

Radi kao likovni pedagog u Resursnom centru „1. jun„ i u nevladinom sektoru i sa djecom i osobama sa teškoćama u razvoju organizovao je preko 30 izložbi.

“Sve se u životu odražava podsvjesno na sve nas pa i moj rad sa tom djecom se odražava u pozitivnom smislu. Mnogi njihovi radovi, koji nastanu spontano, daju mi ideju i snagu za neke moje radove. Rad sa tom djecom je za svakog umjetnika veliki izazov”, kazao je Dragović koji će do jeseni završiti novi ciklus slika.

Izložbu su organizovali Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšić i JU Muzeji i galerije.

Direktorica JU Muzeji i galerije, Jelena Đukanović, kazala je da Dragović izlaže prvi put u gradu pod Trebjesom i da je Mirjačić bio spona između umjetnika i galerije.

Bonus video: