"NAŠI PISCI, NJINE AURE"

Nove interpretacije Ljubišinog djela: Predstavljena knjiga Gojka Čelebića

Knjiga „Naši pisci, njine aure“ dr Gojka Čelebića u izdanju JU Muzeji i galerije Budve predstavljena je preksinoć u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“
384 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije Čelebićeve knjige, Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Sa promocije Čelebićeve knjige, Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Knjiga „Naši pisci, njine aure“ dr Gojka Čelebića u izdanju JU Muzeji i galerije Budve predstavljena je preksinoć u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, u okviru manifestacije “Ljubišini dani 2019”.

O knjizi su govorili dr Predrag Zenović, teoretičar politke, Neven Staničić, profesor opšte književnosti, i autor, dok je moderatorka večeri bila Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

„Vrijednost jednog pisca ili umjetnika-stvaraoca uopšte, pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u njegovim tumačenjima što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost. S obzirom na činjenicu da je Ljubiša kao rijetko koji pisac u posljednje vrijeme istraživan i čija tumačenja, skoro po pravilu, inspirišu na dalja i dalja izučavanja, ove godine ćemo u okviru ‘Ljubišinih dana’ predstaviti dva naša izdanja: knjigu dr Gojka Čelebića i Zbornik radova sa prošlogodišnjeg, trećeg međunarodnog naučnog skupa na temu ‘Stefan M. Ljubiša: intertekstualna interpretacija’, a koji sabira različite uglove sagledavanja književnog djela S.M.Ljubiše potvrđujući nanovo njegovo neiscrpno bogatstvo i teorijsku aktuelnost. Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, među prve, bez sumnje, spada i naš Ljubiša, takođe vjerujemo da ovaj naš primjer istrajavanja na stvarima kulture, daje nadu da će svjetlost duha ipak, na kraju, nadvladati mrak niskog materijalizma kojim smo sve više okruženi i tragom velikog Ljubiše potvrditi čovjeka upravo kao duhovno biće, dakle, u njegovoj najvišoj vrijednosti“, kazala je direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković.

Dr Predrag Zenović, teoretičar politike, istakao je značaj Čelebićevog rada, prije svega jer nudi nove interpretacije Ljubišinog djela.

“Autor nam u knizi govori o stvaralaštvu četiri značajna autora: popa Dukljanina, Petra II Petrovića Njegoša, Stefana Mitrova Ljubiše - koji u knjizi ima pivotalno mjesto, iMiodraga Bulatovića, prepuštajući čitaocu da isplete veze među njima. Smatram da je veza između ovih autora u njihovom životnom i stvaralačkom, i da se ogleda u makro i mikro nivou. U prvom slučaju oni su slika i prilika civilizacijskih krugova iz kojih dolaze i vremena u kojem stvaraju i koje pokušavaju u intertekstualnoj matrici da interpretiraju, a u drugom slučaju je u pitanju ta tanana, lirska mikrodimenzija. U Čelebićevoj interpretaciji svi onu su romansijeri i kreatori životnog, povjesnog ali i poetičkog teksta“, kazao je Zenović.