Slikarstvo pravi most između mira i smirenja

Gdje god su bile izloženi, njegovi radovi u sklopu pomenute izložbe uvijek su privlačili pažnju, a Obradovićev “San” neće završiti svoj put u Sarajevu
380 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Obradović, Foto: Privatna arhiva
Milutin Obradović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski slikar Milutin Obradović postavku pod nazivom “Običan malecki san” predstaviće večeras u Sarajevu. Naime, izložba će biti otvorena u galeriji “Novi hram”, a brojaće 30 eksponata rađenih u tehnici uljanih boja na platnu i sa 20 crteža izrađenih u kombinovanoj tehnici.

“ ‘Običan malecki san’ zapravo i jeste nedosanjana strana moje jave ili stvarnosti. Uvijek ga dopunjavam novim doživljajima koji se manifestuju kroz moje slike i svaki od tih doživljaja je i dalje običan, ali iskren i prepun jakih osjećanja”, kaže za “Vijesti” Obradović.

Iako je sa ovom izložbom obišao veliki broj gradova, pa je njegov “Običan malecki san” imala priliku da vidi između ostalog i publika u Podgorici, Kotoru, Ljubljani, Baru, Beogradu, a od večeras i u Sarajevu, slikar nije u startu planirao da svoje radove predstavi na toliko mjesta.

“Iskreno, imao sam običan san potpuno isto kao i što imam ovaj jednostavan nepredvidiv i običan život. Postoji mogućnost da sam ovom izložbom bogovima vratio zahvalnost ili na trenutak umjetnosti priznao da java bez sna ne postoji. Posebno mi je drago što moje slikarstvo pravi most između mira i smirenja, što dušu čini krepkom i što osjećanjima daje veći prostor i ista osjećanja smješta u obojen i šarenolik svijet”, ponosan je Obradović.

Jedna od slika iz izložbe "Obični malecki san"

Do sada njegove izložbe u svim gradovima pratili su zanimljivi performansi, no tako neće biti i večeras.

“Performans mora sačekati neku sljedeću priliku iako sam želio da nešto slično tome poklonim upravo Sarajevu, eto bio sam spriječen ličnim obavezama, ali ostaje nada da će to nekada biti. Izložbu ‘Običan malecki san’ ispred organizatora Festivala Sarajevska zima pozdraviće gospodin Ibrahim Spahić, uvodnu riječ održaće čuveni bosanski slikar gospodin Džeko Hodžić, dok će izložbu svečano otvoriti ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini gospodin Milan Lakić. Sve velike stvari u svojoj biti su jako jednostavne. Tako i poziv da se izložba ‘Običan malecki san’ predstavi u Sarajevu bio jednostavan i vrlo jasno adresiran od strane festivala na čemu sam ujedno i počastvovan i duboko zahvalan”, ističe slikar.

Gdje god su bile izloženi, njegovi radovi u sklopu pomenute izložbe uvijek su privlačili pažnju, a Obradovićev “San” neće završiti svoj put u Sarajevu.

“Ja nisam kapetan, a ni barka ‘Običnog maleckog sna’. Ta izložba je sama po sebi postala živo stvorenje, a taj san u njoj još uvjek je običan, još uvjek je malecki i još uvijek kroz moju dušu smjerno i smireno plovi. Sljedeće predstavljanje biće u Beogradu u septembru u umjetničom paviljonu ‘Cvjeta Zuzorić’, a zatim krajem oktobra plovi do Firence gdje će se predstaviti na XII Bijenalu u Firenci”, zaključuje on.

Bonus video: