Osnažiti saradnju kulturnih institucija Crne Gore i Ukrajine

Kako su naveli iz Ministarstva, sporazumi su zasnovani na Sporazumu između Vlade i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti kulture koji je stupio na snagu 2013. godine
235 pregleda 1 komentar(a)
Fijalko i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Fijalko i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture

Saradnju institucija Crne Gore i Ukrajine koje se bave kulturnom i kreativnom djelatnošću trebalo bi dodatno osnažiti, posebno u oblasti kinematografije i kreativnih industrija, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je, na sastanku na Cetinju, sa otpravnicom poslova u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalijom Fijalkom razgovarao o realizovanim kulturnim projektima između dvije zemlje.

Kako su naveli iz Ministarstva, sporazumi su zasnovani na Sporazumu između Vlade i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti kulture koji je stupio na snagu 2013. godine.

Fijalka je istakla da je ukrajinska strana veoma zainteresovana za produbljivanje odnosa u oblasti kulture i predložila da se na bazi reciprociteta tokom sledeće godine organizuju Dani crnogorske kulture u Ukrajini i Dani ukrajinske kulture u Crnoj Gori.

Bogdanović je istakao da bi u narednom periodu trebalo dodatno osnažiti saradnju između institucija koje se bave kulturnom i kreativnom djelatnošću, a posebno u oblasti kinematografije i kreativnih industrija.

“U tom kontekstu, naglašeno je zadovoljstvo zbog susreta između predstavnika Filmskog centra Crne Gore i crnogorskih producenata sa poznatim krimsko-tatarskim rediteljem Athemom Sejtablajevim, kao i podsticajne mjere koje se nude za strane koproducente koji snimaju na teritoriji naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima iz oblasti kreativnih industrija i o kreativnim habovima koji će biti u ponudi i ukrajinskim umjetnicima.

“Dogovoreno je da će svi zajednički projekti i u narednom periodu imati institucionalnu podršku u cilju promocije kultura obije zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: