Zafranović predstavlja svoj 100. film

Dokumentarac “Duh vremena” nastao je na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu” koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari
1396 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Mišković, Božo Vrećo i Lordan Zafranović, Foto: Seecult.org
Nataša Mišković, Božo Vrećo i Lordan Zafranović, Foto: Seecult.org

Istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović biće specijalni gost 66. Martovskog festivala u Beogradu, čijoj će publici premijerno predstaviti novi dokumentarni film “Duh vremena” (Zeitgeist, 2018), kao i izbor svojih kratkih filmova.

Polučasovni dokumentarac “Duh vremena” u švajcarskoj produkciji nastao je na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu” koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari tokom 20-ih i 30-ih godina XX vijeka, nakon raspada Osmanskog carstva.

Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković, profesorka Univerziteta u Bazelu, takođe će biti gošća 66. Martovskog festivala, a to je njen prvi, dok je Zafranoviću čak stoti film.

Riječ je o edukativnom, ali i kreativnom kratkometražnom dokumentarcu o svakodnevnom životu u Sarajevu, Istanbulu, Beogradu i Ankari nakon pada Osmanskog carstva. Na podlogu sastavljenu od fascinantnih, ali nepoznatih fotografija objavljenih u ondašnjoj turskoj i jugoslovenskoj dnevnoj štampi, Zafranović i Nataša Mišković dodaju glas pjevača Boža Vreća kako bi dočarali radost i tugu, bogatstvo i siromaštvo, osmansku prošlost i modernizaciju Jugoistočne Evrope nakon Velikog rata.

Film “Duh vremena” i putujuća izložba “Gradovi u pokretu - postosmansko nasleđe” rezultati su velikog istraživačkog projekta koji istražuje urbani prostor nekoliko gradova kroz oči fotoreportera. Bavila se i pokretom Nesvrstanih i prijateljstvom Tita, Nehrua i Nasera.

Autorka izložbe Nataša Mišković autorka je i knjige o istoriji Beograda u 19. vijeku “Bazari i bulevari”.

Bonus video: