Rumena Bužarovska: Moj muž

Bračne zajednice o kojima Rumena piše su različite, likovi u njima su i sponzoruše i tranzicioni bogataši i visokoobrazovne žene i panduri i ambasadori, studentkinje, seljaci, očajne domaćice i ginekolozi i tužni i srećni, i živi i mrtvi junaci i sva njihova rodbina
2625 pregleda 0 komentar(a)
Edicija regionalna književnost u 11 knjiga, Foto: Vijesti
Edicija regionalna književnost u 11 knjiga, Foto: Vijesti

Ako su zbirke priča "Žvrljotine" i "Osmica" bile svojevrsna prethodnica, zbirkom priča "Moj muž", makedonska spisateljica Rumena Bužarovska definitivno je osvojila bivšu Jugoslaviju. Način na koji je knjiga primljena u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji iznenadio je i samu autorku.

Ovu zbirku čini jedanaest relativno kraćih priča, a neki od njihovih naslova su: Moj muž, pjesnik, Supa, Nektar, Otac, Osmi mart… Ono što objedinjuje sve priče na planu izraza jeste svojevrsna jednostavnost stila, koja se prvenstveno odnosi na konstruisanje rečenice, a ne na aspekat značenja, zatim odsustvo patetike i suvišne kitnjastosti, te naracija u prvom licu, odnosno dodjeljivanje uloge naratora ženskim likovima iz priča. Bračne zajednice o kojima Rumena piše su različite, likovi u njima su i sponzoruše i tranzicioni bogataši i visokoobrazovne žene i panduri i ambasadori, studentkinje, seljaci, očajne domaćice i ginekolozi i tužni i srećni, i živi i mrtvi junaci i sva njihova rodbina.

"Prvo uputstvo povezano s čitanjem najnovije knjige Rumene Bužarovske je da ne nasijedate na naslov. On laže i zavodi, podsmijeva se i zasmijava banalizujući, uopštavajući i markirajući univerzalne tačke života koje treba samo ovlaš da se povežu - kao u dječjim bojankama - i najednom vas zbuni neočekivan, teško bolestan i oštar kao kama književni portret našeg vremena i prostora“, piše u jednoj od kritika djela "Moj muž".

"Nervira me što časopisi i filmovi prodaju priču da žena ne može biti kompletna ako se ne uda i da njena istinska sreća leži u pronalasku 'onog pravog', kazala je u jednom od intervjua Rumena Bužarovska.

Bonus video: