Najveća izložba Joko Ono u Lajpcigu

Joko Ono je posvećena površina od oko 2.000 kvadratnih metara - od prizemlja pa do drugog sprata se proteže dosad najobimnija izložba ove japansko-američke umjetnice. Kustos izložbe je njen dugogodišnji prijatelj Džon Hendriks
274 pregleda 0 komentar(a)
Joko Ono, Foto: Greg Kadel
Joko Ono, Foto: Greg Kadel

Smatraju je jednom od najomraženijih žena muzičke istorije. Joko Ono nije samo udovica Džona Lenona, već i cijenjena samostalna umjetnica. U Lajpcigu se sada mogu videti njena umjetnička djela iz posljednjih pet decenija.

Joko Ono je posvećena površina od oko 2.000 kvadratnih metara - od prizemlja pa do drugog sprata se proteže dosad najobimnija izložba ove japansko-američke umjetnice. Kustos izložbe je njen dugogodišnji prijatelj Džon Hendriks.

Izloženi su manji objekti kao i velike instalacije i skulpture 86-godišnje Joko Ono. Muzej hoće da pruži pregled čitavog njenog opusa od šezdesetih godina naovamo. Svi mediji, ali i filmovi, video-radovi i njeni solo-albumi su tu. Osim toga, u Lajpcigu su predstavljeni i neki njeni malo poznati crteži.

Joko Ono je postala poznata 1969. poslije spektakularnog vjenčanja sa Džonom Lenonom, muzičarem iz sastava popularnih Bitlsa. Otada pa do danas, ona se suočavala sa optužbama da je unijela podjelu među Bitlse, kao i da je ta podjela na kraju dovela do raspada legendarnog benda. Pri tome je ona bila samostalna umjetnica performansa još mnogo prije nego što se srela sa Lenonom.

Joko Ono je rođena 18. februara 1933. u Tokiju na vlastelinskom imanju svojih babe i djeda. Porodica je bila u dobrim odnosima sa japanskom carskom porodicom. Novac nikada nije bio problem. Joko - čije ime u prevodu znači dijete mora - odrasla je u palati sa 30 članova posluge. Sa svojim roditeljima nije imala mnogo kontakata. Njen otac je radio kao bankar u Kaliforniji. Upoznala ga je tek kada je imala dvije godine.

Kao dijete je doživela napad Japanaca na Perl Harbor i zbog toga se kasnije angažovala kao mirovna aktivistkinja. Porodica se vratila u Japan tek poslije Drugog svjetskog rata, da bi se Joko kao mlada djevojka vratila u SAD i počela studije filozofije, umjetnosti i muzičke kompozicije. No 1959. je prekinula studije i postala dio umjetničke scene Njujorka.

Od samih početaka ona je sebe vidjela kao avangardnu i akcionu umjetnicu koja često izvodi provokativne akcije. U to spada i prikazivanje golotinje. Pisala je feminističke pamflete.

U Engleskoj je 1966. upoznala gitaristu Bitlsa Džona Lenona. On je bio fascinirani posjetilac njene londonske izložbe. Tri godine kasnije su se vjenčali. Počeli su da objavljuju zajedničke albume sa idejom propagiranja svjetskog mira. Novoosnovani „Yoko ono plastic band“ je pjesmom „Give Peace a Chance“ izbacio svoj najveći svetski hit.

Kada se Džon Lenon povukao iz javnosti, Joko Ono je počela da se stara o njihovom poslovanju i imanju, i to je nastavila da radi i nakon što je Lenon ubijen 1980. godine. Sada spada u najbogatije žene SAD - i stalno mora da se suočava sa optužbama da je izvukla ogroman profit od popularnosti svog ubijenog supruga. Njen povratak umjetničkoj sceni je predstavljala izložba u Japanu 1995. Aktuelna izložba u Lajpcigu je otvorena do 7. jula 2019.

Bonus video: