Završen podgorički Sajan knjiga: Najbolji izdavač Zavod za udžbenike Beograd i CANU

Uručivanjem nagrada, u desetak kategorija, zatvoren je 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
964 pregleda 1 komentar(a)
Nagrade su dodijeljene u desetak kategorija, Foto: Jelena Kontić
Nagrade su dodijeljene u desetak kategorija, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 11.04.2019. 22:00h

Ovogodišnji 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, nakon sedam dana bogatog programa koji slavi i populariše knjigu i čitanje, završen je svečanom ceremonijom uručivanja nagrada u više od deset kategorija. Žiri u sastavu prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik i članice prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović odlučivali su o nagrađenima, a dame su pročitale njihove odluke.

Specijalna nagrada za doprinos nauci o književnosti dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, za trotomno izdanje Jevrema Bjelice “Ogledi o ruskoj književnosti XIX i XX vijeka“.

Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju, najbolji izdavač podijelili su Zavod za udžbenike Beograd i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Priznanje za napredak u obrazovanju podijelili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i Biblioteka za slijepe Crne Gore “zbog svojih vrijednih ostvarenja zvučne knjige koje bukvalno mijenjaju živote onih koji ih slušaju, a u edukativnom smislu, bilo da se odnose na školski program ili su opšteg obrazovnog karaktera, nezamjenjivi su kako prema napravljenom izboru tako i prema aktuelnoj izvedbi i kvalitetu”, istakao je žiri u obrazloženju.

Nagrada za izdavački poduhvat takođe je dodijeljena dva puta - Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore za djelo “Berlinski ugovor 1878” i Opštini Bar, odnosno manifestaciji Barski ljetopis za izdanje “Prvih trideset godina 1988-2017”. Nagradu za najbolju ediciju podijelili su izdavačka kuća “Naklada mate” za ediciju “Gospodarska misao” i izdavačka kuća “Dereta” za ediciju “XX vijek” koja je prisutna na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije.Nagrada za najbolju knjigu za djecu dodijeljena je Egoru Egorovu i Juriju Nečiporenku za knjigu “O živoj kući”. Doktor Nečiporenko je predstavljao Rusiju na književnim sajmovima u Beogradu, Havani, Zagrebu, Pekingu i sada u Pogorici.

Nagrada za unapređenje dječjeg izdavaštva dobili su Savez slijepih Crne Gore, odnosno Biblioteka za slijepe i Lego d.o.o. Podgorica.

Nagrada za najbolje opremljeno umjetničko izdanje podijelili su JU Muzeji i galerije Budve i JU Narodna biblioteka Budve za monografiju „Jovan Ivanovic“, a još jedan dobitnik ove nagrade je Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” za ediciju Pavle Mijović: “Umjetničko blago Crne Gore”.

Nagrada za najbolje opremljenu ediciju pripala je Narodnom muzeju Crne Gore za ediciju “Monografije”, a žiri je izdvojio monografije “Krsto Andrijašević” i “Puro Đurić” koje su se, kako su naveli, svojom koncepcijom, izvedbom i grafičkom upečatljivošću izdvojile i pridodale se nizu izuzetnih djela slične provenijencije.

Nagrada za najbolje opremljen štand pripala je takođe Narodnom muzeju Crne Gore koji je ove godine imao glavnu ulogu u pratećem programu, kao i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

Dodijeljena i posebna priznanja

Dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja i to: za razvoj međunarodne kulturne saradnje ambasadama Bugarske, Italijee i Rumunije; za obrazovanje djece u predškolskom uzrastu, posebno priznanje je dodijeljeno vrtiću “Maša”, za izuzetan doprinos u medijskoj pismenosti izdavačkoj kući “Clio”, a za doprinos u organizaciji Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Volonterski klub Gimnazije “Slobodan Škerović” dobilo je posebno priznanje...

Bonus video: