Belgijska predstava "Lišće" 9. maja u Zetskom domu

Predstava Asocijacije FORTeRESse dolazi na ovogodišnji MIT iz Brisela, a režiju potpisuje Ana Romano
193 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave “Lišće”, Foto: Zetski dom
Scena iz predstave “Lišće”, Foto: Zetski dom

Nakon premijere “Lažnih sjećanja”, predstave koja nastaje u produkciji Kraljevskog pozorišta, kao autorski projekat španskog reditelja Pepa Gatella i crnogorskih glumaca, revija gostujućih ostvarenja na MIT-u kreće 9. maja sa predstavom “Lišće”.

Belgijska predstava “Lišće”, Asocijacije FORTeRESse, dolazi na ovogodišnji MIT iz Brisela, a režiju potpisuje Ana Romano. Nastaje prema polivokalnom tekstu grupe autora koju čine: Aboud Saeed, Françoise Berlanger, Maria Pia Selvaggio iStephane Oertli.

“Lišće” je projekat asocijacije La Forteresse u sklopu projekta EU Collective plays! i predstavlja priču baziranu na iskustvu izbjeglica. Kroz originalne ideje I uključivanje publike u proces, ona postaje dio ovog putovanja. Ljudi se tako dijele na prvu, drugu I treću klasu, u zavisnosti od toga koji pasoš posjeduju, a na tom putu doživljavaju bombardovanje, idu kroz minska polja I voze se u brodovima koji tajno krijumčare ljude. Tekst i dramaturški proces dozvoljavaju preplitanje fikcije i stvarnosti kroz teatar, dokumentarni film i vizuelnu umjetnost.

Izbjeglice se iskrcavaju na ostrvu, smještaju ih u šator Crvenog krsta. Po važećem Evropskom protokolu nakon boravka u izbjegličkom kampu oni moraju biti negdje upućeni. Taj njihov put migracije je snimljen I dokumentovan.

U predstavi, kroz igru kamera, publika prati radnju i učestvuje kroz empatiju svakog pojedinca. Publika se kreće prema slikama, prelazi scenu, uranja u situaciju, tako svako gradi svoju viziju događaja. Fizičko i emocionalno pamćenje svakog čovjeka otkriva se kroz proticanje komada i tako postaje kolektivno pamćenje.

U predstavi publika je posmatrač koji neprestano koristi različite medije, na primjer kamere ili “Kalliope”, mobilnu aplikaciju razvijenu za ovaj projekat.

Bonus video: